Het hebben van een baan betekent echt wat

Burgemeester Koos Janssen ging op bezoek bij de Biga Groep en vertelt over de rondleiding die hij daar kreeg. Het belang van arbeidsplezier onder een vergrootglas.

“Als we kunnen helpen, doen we dat”, vertelt directeur Gerhard ten Hove. “Het allermooiste is als we iemand (weer) aan het werk kunnen helpen.” Een prachtig uitgangspunt, want als je als mens een doel hebt, til je jezelf op. Werk biedt vaak een uitkomst bij maatschappelijke problemen.

Biga Groep: begeleiding naar werk

Biga Groep is werkgever voor 550 mensen en begeleidt mensen naar werk. Ook bieden zij arbeidsmatige dagbesteding. Zo leidt het Zeister participatiebedrijf onder meer mensen op in de groenvoorziening, achter de receptie of als schoonmaker. Jobcoaches van Biga begeleiden mensen bij werkgevers in de regio.

Biga-medewerkers Abdul en Kelvin en burgemeester Koos Janssen bij een pallet doosjes
Abdul en Kelvin laten hun werk aan de burgemeester zien op de afdeling Verpakken.

Het hebben van een baan betekent wat

“In het begin van de coronaperiode moesten we 3 weken dicht, om het gebouw aan te passen aan de maatregelen”, vervolgt Gerhard. “Structuur viel weg en sommige collega’s vielen terug in verslaving of eenzaamheid. Zo zag je wel heel duidelijk wat het hebben van een baan betekent. Niet alleen voor mij, maar ook voor onze collega’s.” 

Een echte baan zorgt voor ritme en structuur. En voor sociale contacten. Dat is duidelijk te zien tijdens de rondleiding die Gerhard me geeft aan de Thorbeckelaan. Via de wasserette en de drukkerij belanden we bij een enorme kledingsorteerafdeling. Hier worden uniformen van brandweer, Defensie en ziekenhuizen gesorteerd en letterlijk gedemonteerd. Naambadges worden er van overhemden getornd, ritsen worden met een elektrische schaar uit jassen geknipt en knopen worden van broeken losgetrokken. Alles wordt keurig in verschillende bakken bewaard. Veel onderdelen, zoals de stoffen, worden hergebruikt, bijvoorbeeld om wijnkoelers of rugzakken van te maken.

Ook op de verpakkingsafdeling word ik enthousiast onthaald. Gerhard vertelt dat zorgvuldig wordt geïnvesteerd in de samenstelling van de teams waarbij rekening wordt gehouden met ieders achtergrond. Sommigen werken hier al dertig jaar. De mensen zijn blij en trots op wat ze doen. “Niks is niet leuk hier”, roept één van de medewerkers met veel enthousiasme. Het lijkt er inderdaad op dat de mensen erg op hun plek zitten. Wat een arbeidsvreugde bij Biga Groep!

Naar overzicht nieuwsberichten