Kap van acht zieke bomen met de roetschorsziekte

In het bos tussen de Utrechtseweg en de Laan van Eikenstein zijn acht zieke bomen (esdoorns) aangetroffen. Deze bomen zijn besmet met de roetschorsziekte en worden binnen nu en een week gekapt. 

Wat is de roetschorsziekte?

De roetschorsziekte is een schimmel die er bij bomen voor zorgt dat de bast los komt te zitten. De boom sterft uiteindelijk af. Als u de schimmel inademt, dan kunt u het benauwd krijgen. De sporen van de schimmel komen los als de schors van de boom wordt verwijderd. Bijvoorbeeld bij kappen, klimmen en snoeien.

Kan ik nog door het bos lopen?

Zo lang het bos niet is afgesloten is dit mogelijk. De GGD geeft aan dat de schimmel een risico voor de gezondheid is als u langdurig meerdere malen met de boom(schors) in aanraking komt. De schimmel komt los als de schors van de boom wordt verwijderd. De gemeente sluit het bos daarom niet per direct maar pas als de kap start.

Speciale manier van kappen

Het kappen gaat vanwege de schimmel op een speciale manier. Zo wordt het bos afgesloten tot de bomen zijn gekapt en afgevoerd. De mensen van het kapbedrijf dragen hierbij beschermende kleding en gelaatmaskers.

Naar overzicht nieuwsberichten