Kunst in de fietstunnel

Om de doorstroming op de Utrechtseweg te verbeteren wordt er een fietstunnel aangelegd. De Zeisterse Kunstenares Toos van Poppel woont naast de plek waar de fietstunnel komt te liggen en ontwierp een kunstwer voor in de tunnel.

Hoe bent u op het idee gekomen om een kunstwerk te maken voor de fietstunnel?

Jaren geleden werden alle buurtbewoners hier benaderd door een projectleider omdat er plannen waren om de Utrechtseweg anders in te richten. Wij zijn regelmatig in gesprek geweest. Op een gegeven moment vroeg de projectleider ‘jij bent toch beeldend kunstenaar? Zou je met ons mee willen denken over een kunstwerk voor in de fietstunnel?’ Ik ben meteen aan de slag gegaan en heb wat ideeën op papier gezet. Zo is het eigenlijk begonnen.

Hoe heeft u het aangepakt?

Ik heb 3500 foto’s gemaakt van de directe omgeving van het kruispunt Utrechtseweg – Kromme-Rijnlaan - de Dreef. Je vindt er prachtige bomen, diverse planten, maar ook prachtige monumentale en moderne (kantoor) panden. Met die foto’s ben ik aan de slag gegaan. Vervolgens heb ik een selectie gemaakt. Deze heb ik bewerkt op de computer. Door ze aan elkaar te koppelen in een fotobewerkingsprogramma, heb ik er één beeldverhaal van gemaakt. Door het hele kunstwerk wil ik een soort ‘grondlaaglijnen’ laten lopen. We gaan letterlijk onder de grond door. Ik hoop dat deze lijnen met je ‘meefietsen’.  

Wat was uw inspiratie?

Bij het maken van het kunstwerk ben ik vooral geïnspireerd door de natuur en de mooie omgeving. Ondanks de drukte van dit kruispunt, is er enorm veel moois te bewonderen. De Stichtse lustwarande met al zijn monumentale panden, de bomen, de watertjes. Dat is gewoon geweldig!

Bekijk ook het interview

Naar overzicht nieuwsberichten