De bibliotheek: niet alleen letters, maar óók het sociale aspect

Sinds 4 maanden is Frans Funnekotter directeur bij Idea in Soest, De Bilt, Bunnik én Zeist. De wereld van de bibliotheek is nieuw voor hem. Wethouder Marcel Fluitman zocht hem op in de ontmoetingsruimte van de bibliotheek. 

“Toen ik hier begon, trof ik helaas een gesloten bieb aan”, vertelt Frans aan Marcel. “Jammer, want de bieb is één van de weinige gelegenheden waar je zo naar binnen kan lopen. Naast boeken lenen is het gewoon een fijne plek om te zijn en om te ontmoeten. We willen een laagdrempelige huiskamer voor Zeist zijn.”

Frans vervolgt: “We zijn 153 dagen dicht geweest vanwege corona. We hebben zoveel mogelijk online alternatieven ontwikkeld, met grote inzet van onze trouwe en gedegen medewerkers. Ook fysiek kon er nog wel wat; we hadden een reserveringssysteem met een uitgiftebalie. Zo konden de medewerkers en de klanten toch nog even een klein praatje maken. Het is een zegen dat we nu weer open zijn. De loop kan weer terugkomen!”

Frans Funnekotter en Marcel Fluitman

De bieb trekt zelf ook actief de wijk in. Frans: “We werken samen met een breed aantal partners: van scholen tot welzijnsorganisaties. En er zijn in Zeist alleen al veertien ‘Bibliotheken op school’. Daar zijn we best trots op. Het gaat niet alleen om de letter, om de boeken, maar ook om het sociale aspect. De toekomst van bibliotheken ligt onder meer in een intensiever aanbod binnen het sociaal domein; dat alle inwoners zich welkom voelen en dat er aanbod is waar iedereen zich in herkent. Daarnaast blijven we onze educatieve en informerende taak verder uitbouwen, bijvoorbeeld op het gebied van media-educatie.” 

Er zijn volop ontwikkelingen gaande. Frans: “Samen met Het KunstenHuis werken we toe naar een nieuw pand dat beter past bij deze tijd en duurzaam en toekomstbestendig is. Kunst, cultuur, educatie, participatie en muziek gaan straks hand in hand in één onderkomen. Op die manier kunnen we de leerlingen van Het KunstenHuis en de leden van de bibliotheek een completer pakket aanbieden. Het is dan ook niet meer dan logisch dat we dit vanuit één gefuseerde organisatie willen gaan doen.” 

Op de vraag van Marcel of Frans nog een wens heeft voor de inwoners: “Wanneer je elkaar live spreekt, gebeurt er iets extra’s in de fysieke energie. Dat kun je niet vervangen met digitale ontmoetingen. Ik wens ons allemaal weer vrijheid toe. Inspiratie, creativiteit en plezier in het elkaar ontmoeten.”

Naar overzicht nieuwsberichten