Nieuwsjaarstoespraak burgemeester Koos Janssen

Categorieën

  • Bestuur

Burgemeester Koos Janssen heeft tijdens het nieuwjaarsfeest van de gemeente Zeist op maandag 9 januari een toespraak gehouden. Hier kunt u deze teruglezen.

Het warme midden: hart van de samenleving

Beste mensen. We zijn er weer!

Daar staan we dan. Voor het eerst sinds drie jaar. Of twee jaar Ik moet u zeggen: ik ben soms het tijdsbesef een beetje kwijt. Nog geen twee maanden na die laatste nieuwjaarsbijeenkomst in januari 2020, begon de corona crisis. Als ik toen tegen u had gezegd: dit was het, tot over drie jaar! Onvoorstelbaar! Tijd doet iets met mensen. Zeker op een moment als dit.

Aan momenten en gebeurtenissen valt niet te ontsnappen. Tóch is het mogelijk om je niet door de tijd te laten vangen. Dat doen we vanavond. We vieren, met elkaar, de komst van het nieuwe jaar. En dat is iets om ieder jaar weer, blij mee te zijn. We rekken het moment even op. Zetten de tijd stil.

De gemeente Zeist laat zich graag inspireren door de onbevangen blik van kinderen. Want als er iemand weet hoe je de tijd stil zet, dan zijn zij het wel. Kinderen lijken bijna tijdloos te leven. Ze kijken met vertrouwen naar de toekomst. Daar mogen we ons best door laten inspireren.

Want het is een uitdagende tijd. Daarmee zeg ik niks nieuws. Er zit heel wat gruis in onze schoenen. Iedereen heeft zo zijn eigen uitdagingen en samen hebben we er ook een heleboel. Die doen een beroep op ons allemaal.

Daarbij is het de kunst je niet te laten meeslepen door de uitersten. De scherpe meningen. De harde taal. Deze tijd vraagt van ons om creatief te denken, positief te zijn én te verbinden. Trouw te blijven aan het warme midden: het hart van de samenleving. Daar waar we met velen zijn.

Ik zie in Zeist heel veel bemoedigende initiatieven van dat ‘warme midden’. Waar mensen oog hebben voor elkaar. Waar we als samenleving stappen kunnen zetten. Waar we elkaar kunnen ontmoeten om elkaar te versterken.

Ik zie het warme midden tijdens de Winteractie. Waarbij verschillende organisaties zich hebben ingezet om bijvoorbeeld de voorraad van de Voedselbank op peil te houden. Ik voel het warme midden bij het eetcafé, waar Krystyna uit Kiev nu aan het werk is. Het blijkt een gouden greep voor beide partijen! Ik zie het warme midden bij al die initiatieven voor de inwoners van Zeist, die extra worden geraakt door de stijgende prijzen. Een speelgoedbeurs, deelkasten met voedsel, een boom met warme jassen voor wie er eentje nodig heeft. Plukjassen! Dat is toch creatief!?

Het mooiste zou zijn als we zonder kunnen, maar wat ben ik trots op deze hoopgevende initiatieven. Het zijn symbolen van medemenselijkheid. Ik voel het nu we hier bij elkaar zijn. Het warme midden. Wat ben ik trots op Zeist. Wat ben ik trots op u! Jong en oud. Inwoners, ondernemers, íedereen die in Zeist actief is. De wisseling van het jaar geeft ons de kans om het gruis uit onze schoenen te schoppen. Nieuwe stappen te zetten in de tijd. Het eigen perspectief te verruimen met de hoopvolle initiatieven die in deze tijd te zien zijn.

We laten ons niet ontmoedigen door de tijd en alle grote uitdagingen die spelen. De hoop, het optimisme zit hem in kleine dingen die je dichtbij en op dit moment kunt doen. Dat doet een beroep op onze eigen verantwoordelijkheid en op de creativiteit van onze samenleving. Op het warme midden. En daarmee zit het in Zeist wel goed.

Vanavond vieren we het moment met elkaar. In het vertrouwen en met het optimisme zoals kinderen ons dat voordoen. In de warmte van al deze mensen bij elkaar. Ik wens u, namens het gemeentebestuur, een goed en hoopgevend nieuw jaar toe. Met alle tijd en aandacht voor het warme midden. Het hart van onze samenleving.

Dank u wel.