ReShare van Leger des Heils is nieuwe inzamelaar van oud textiel

Categorieën

  • Milieu en Energie

ReShare, de afdeling van het Leger des Heils die zich bezig houdt met textiel, zamelt vanaf begin 2024 het gebruikt textiel in Zeist in. Dit is het resultaat van een aanbesteding die de Afval Verwijdering Utrecht (AVU) voor 11 Utrechtse gemeenten heeft uitgevoerd. 

Wethouder Wouter Catsburg: “Met de keuze voor deze nieuwe inzamelaar nemen Zeist en de andere AVU-gemeenten stappen naar een steeds duurzamere inzameling en verwerking van textiel.”

Bij de bovengrondse inzamelbakken haalt ReShare direct bij inzameling de vervuiling uit het ingezamelde textiel. Zo houdt het ingezamelde textiel een hoge kwaliteit en kan het goed worden hergebruikt of gerecycled. ReShare doet dit werk met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

Reshare verwerkt oud textiel zodanig, dat meer textiel kan worden verwerkt tot garen voor de textielindustrie. En daardoor krijgt meer textiel een tweede leven als kledingstuk, onder meer via tweedehands kledingwinkels van Reshare en via diverse noodhulporganisaties. 

Reshare vraagt inwoners bij te dragen aan het hergebruiken van oud textiel, door al hun oude textiel in te leveren, ook als dat oud of gescheurd is. Ook vraagt Reshare of men het textiel schoon en droog wil inleveren, in een gesloten zak.

Goede tweedehandskleding kan overigens ook bij de Kringloopwinkel of de Weggeefwinkel worden ingeleverd.