Samen met de buren werken aan aardgasvrij wonen

Categorieën

  • Milieu en Energie

Bij Mijn Groene Huis en de gemeente Zeist melden zich steeds meer bewoners die samen met hun buren willen onderzoeken hoe ze hun woningen zonder aardgas kunnen verwarmen.

Onlangs kwamen bewoners van 8 verschillende initiatieven bij elkaar om ervaringen en kennis te delen. Wouter Pieterse, projectleider Warme Wijken van de gemeente Zeist, was 1 van de organisatoren van de bijeenkomst.

Klein-collectieve warmte-oplossingen

Wouter: "Deze bijeenkomst was voor groepjes buurtbewoners die samen een aardgasvrije oplossing willen ontwikkelen voor het verwarmen van relatief kleine groepjes huizen. Denk aan groepjes van 2 tot misschien 50 woningen. De oplossingen waar ze aan werken, noemen we ook wel ‘klein-collectieve warmte-oplossingen’. De buurtbewoners realiseren die oplossingen zelf, onderling. En soms is medewerking van de gemeente nodig. We mogen in Zeist best een beetje trots zijn dat zoveel bewoners zelf dit soort initiatieven nemen. Dat is niet overal het geval!"

Grote warmtepomp

Er zijn allerlei soorten klein-collectieve oplossingen. Wouter: "Bijvoorbeeld een systeem waarbij een warmtepomp ergens op een pleintje de warmte enkele tientallen meters diep uit de bodem haalt. Het klinkt vreemd dat je warmte uit iets kunt halen dat we niet echt ervaren als ‘warm’, maar toch werkt het zo. Die warmte gaat dan via een leidingenstelsel naar een aantal woningen vlakbij die warmtepomp. Want als je warm water over een grote afstand moet vervoeren, verlies je veel warmte. En dat wil je niet."

Van elkaar leren

Bij de bijeenkomst waren bewoners van 8 verschillende initiatieven. Bijvoorbeeld uit Huis ter Heide, Austerlitz, Griffensteijn of Dichtersbuurt en van het Lipsplein. De gemeente verkent samen met deze bewoners, Mijn Groene Huis (MGH) en Duurzame Energie Coöperatie Zeist (DECZ) hoe die klein-collectieve oplossingen kunnen worden ontwikkeld.

"Bewoners hebben hierin het voortouw", vertelt Wouter. "Het gaat bij zo’n oplossing niet alleen om de techniek, maar ook over hoe bewoners het financieren en hoe ze het eigendom en beheer organiseren. Hier hebben we nog niet heel veel ervaring mee, dus we willen we van elkaar leren. En we wisselen kennis uit met de provincie en andere gemeenten. Met de kennis die we zo opdoen, willen we het voor toekomstige initiatieven makkelijker maken gezamelijk een warmteoplossing te ontwikkelen."

Gezamenlijke inkoop warmtepompen

Er zijn ook ándere manieren waarop inwoners samen kunnen werken aan een warmte-oplossing. Denk aan het gezamenlijk inkopen van warmtepompen voor individuele woningen. Het uitzoekwerk kan samen worden opgepakt en misschien zijn er inkoopvoordelen te behalen. Als u daar interesse in heeft, neemt u dan contact op met Mijn Groene Huis, via annemiek@mijngroenehuis.nu.

Aansluiten?

Alle inwoners die met hun buren onderzoeken of ze samen aardgasvrij kunnen worden, zijn van harte welkom om aan te sluiten bij een volgende bijeenkomst. Dat geldt ook voor inwoners die deskundig zijn op dit gebied en willen meedenken. Zij kunnen contact met ons opnemen en vragen naar Wouter Pieterse. "We maken graag kennis en zijn benieuwd naar hun ideeën!" aldus Wouter.

Lees hier meer over de overgang naar duurzame energie in Zeist.