Samen werken aan een klimaatbestendige toekomst

Zaterdag 18 juni organiseerde de gemeente Zeist twee duurzaamheidsevenementen voor inwoners. Dit met het doel inwoners bewust te maken van hoe zij zelf kunnen bijdragen aan een klimaatbestendige toekomst. Zo werd er in het Patijnpark het startschot gegeven voor de afkoppelweek. Tijdens deze week gaan wij langs de deuren in Patijnpark om samen met bewoners de regenpijp af te koppelen. Zaterdag werd er in dezelfde wijk een duurzaamheidsmarkt georganiseerd om inwoners te informeren welke duurzaamheidsmaatregelen zij zelf kunnen treffen.

Wethouder Mobiliteit en Duurzaamheid Wouter Catsburg bezocht beide markten en heeft de regenpijp van een van de eerste woningen in het Patijnpark afgekoppeld: “Met deze evenementen zetten we duurzaamheid in Zeist nog meer op de kaart. Kleine stapjes hebben al veel impact en daar willen we onze inwoners bewust van maken. Door deze twee markten te organiseren, laten we op een laagdrempelige manier zien wat je als individu kan doen in en rondom je woning. Zo werken we samen aan een klimaatbestendig Zeist en klimaatbestendige toekomst”.

Afkoppelen regenpijp

De gemeente Zeist gaat deze week bij ruim 1000 woningen in het Patijnpark langs met een gratis afkoppelkit, om samen met inwoners de regenpijp af te koppelen van het riool. Bij het afkoppelen krijgen wij hulp van Samen Duurzaam Zeist en Waterhandjes. Afkoppelen draagt eraan bij dat we droge voeten houden in onze gemeente. Regenwater komt dan niet meer terecht in het riool, maar wordt opgevangen in de tuin of een regenton. Zo raakt het riool minder snel overbelast en slaan we water op voor droge periodes. 

Duurzaamheidsmarkt

Tegelijkertijd werd er bij de Sionskerk een duurzaamheidsmarkt gehouden. In een gedeelte van de Dichterswijk voeren wij werkzaamheden uit aan het riool en wordt de straat opnieuw ingericht. De markt werk enerzijds georganiseerd om inwoners een kijkje in de keuken van deze werkzaamheden te geven. Daarnaast konden zij op de markt informatie inwinnen op welke manieren je in en rondje je huis kunt verduurzamen, bijvoorbeeld: zonnepanelen, een warmtepomp, vloer- en dakisolatie, spouwmuurisolatie, groene daken, een elektrische deelauto of het ontstenen van de tuin.

Samen voor een klimaatbestendig Zeist

Het klimaat verandert, ook in de gemeente Zeist. De zomers worden warmer en droger. Regenbuien worden extremer. Door te ontstenen, groene daken aan te leggen en huizen af te koppelen van het riool zorgen we er samen voor dat Zeist beter bestand is tegen een extremer klimaat.