Stichting CultuurZeist zoekt vrijwilligers

Al zo’n 20 jaar lang organiseert Stichting CultuurZeist een keur aan culturele evenementen in Zeist. Van de jaarlijkse Dag der Kunsten en de Kunstroute tot Vertelcafé, exposities en talloze  voorstellingen. Jonge muzikanten en kleinkunstenaars kunnen hun talent tonen tijdens de Jong Talent Lunchconcerten of podiumervaring opdoen tijdens Festival On Stage. Er is voor iedereen wel wat wils. Helaas stond alles op pauze in coronatijd. Ook de jaarlijkse Walk Art Markt met kunstnijverheid kon niet doorgaan.

Cultuur in coronatijd

“Het was de afgelopen tijd moeilijk om op  de been te blijven. Figuurlijk, maar ook letterlijk. Dat laatste gold vooral voor een aantal vrijwilligers die door hun hogere leeftijd kwetsbaarder zijn”, vertelt Dick van Steenis, voorzitter van de stichting.

“We hebben wel gekeken naar alternatieve mogelijkheden. Daar is Kunst in de etalage uit voortgekomen, een kunstroute in het centrum voor het winkelend publiek. En we konden het Wereldwijd Vertelcafé digitaal door laten gaan. Niet alleen via Zoom, maar ook in filmpjes via Slotstad RTV. Het leuke was dat dat tijdens corona veel luisteraars én toeschouwers uit andere doelgroepen trok.”

Opstarten na coronatijd

Marcel Fluitman, wethouder Cultuur, merkt dat alles voorzichtig aan weer aan het opstarten is: “Er is enorm veel creativiteit en er liggen een hoop kansen. Kunst en cultuur zijn fantastische gelegenheden om elkaar te ontmoeten. Het is zo belangrijk om te vertellen wat voor leuks er allemaal gebeurt in Zeist.”

Nieuwe vrijwilligers nodig voor nieuwe culturele initiatieven

Dick beaamt dat: “Het is nodig om daadwerkelijk weer activiteiten te gaan organiseren. Daarvoor hebben we vrijwilligers nodig. Maar veel vrijwilligers zijn juist gestopt met hun werk in coronatijd, doordat er niets te doen was en veel vrijwilligers ook aanliepen tegen de coronamaatregelen en de risico’s. Zij hebben inmiddels andere bezigheden gevonden. Als CultuurZeist willen wij dan ook heel graag nieuwe culturele initiatieven ontwikkelen, en meer mensen aan ons binden, die ons daarbij willen helpen.” “Er is veel behoefte in Zeist om meer samen te doen”, weet Marcel. “Het is zaak elkaars kracht te benutten. Samen staan we sterk. Gelukkig is het cultuurbudget overeind gebleven in de begroting 2022. En de twee accountmanagers Cultuur van de gemeente staan graag klaar om mee te denken en te helpen. Zo kunnen we bijvoorbeeld samen met de organiserende partij het draaiboek doornemen en voorkomen we verrassingen bij de vergunning aanvraag. Een goede faciliterende rol van de gemeente bij evenementen is voor CultuurZeist dan ook essentieel.”

Marcel begrijpt de noodkreet van Dick goed. “Er zijn weer enthousiaste vrijwilligers nodig die willen helpen om met elkaar iets leuks neer te zetten. Als vast lid van een werkgroep of een enkele keer als dagvrijwilliger. Laten we dit zien als een opdracht aan heel Zeist. We moeten elkaar boeien en binden. Kunst- en culturele activiteiten organiseren we met elkaar en voor elkaar. Doe met ons mee!”

Kijk voor alle vacatures voor vrijwilligers op: www.cultuurinzeist.nl.

Naar overzicht nieuwsberichten