Victoria leert Hollandskyy en wil aan het werk
Categorieën
Victoria en Svetlana komen uit een ‘vriendelijke, middelgrote stad in een bosrijke omgeving’ in Oekraïne. Dat maakt dat ze zich thuis voelen in Zeist. Victoria is heel blij met het vooruitzicht dat ze voor zichzelf kan zorgen. Ze probeert al ‘hollandsʹkyy’, oftewel Nederlands te leren. Haar inschrijving is bijna rond. Dan kan ze aan het werk en aan de maatschappij gaan bijdragen.
Veel vragen
De dames overladen burgemeester Koos Janssen tijdens een koffiemoment met allerlei praktische vragen. Wanneer ontvang ik mijn burgerservicenummer, hoe kan ik zo snel mogelijk aan het werk, kan ik met mijn Oekraïense ID-kaart die alleen binnen Oekraïne geldig is een bankrekening openen…
Koos Janssen begrijpt de vragen en legt uit dat het inrichten van dit soort processen tijd kost. Voor de gemeente is veel van dit werk nieuw en we willen het graag zorgvuldig en in één keer goed doen. Er verblijven in Zeist nu ongeveer 100 mensen in de gemeentelijke opvanglocaties, van wie er inmiddels ruim 60 zijn geregistreerd. Nog eens 60 mensen logeren bij gastgezinnen.
Leefgeld

In de week van 14 april kunnen de geregistreerde Oekraïense vluchtelingen prepaid passen ophalen bij het gemeentehuis. Daarop staat een bedrag aan leefgeld. Hiermee kunnen ze hun noodzakelijke boodschappen doen. Zodra de Regionale Sociale Dienst (RSD) de regeling op orde heeft, gaat de RSD deze uitkering verzorgen. Tot die tijd heeft de gemeente Zeist deze overbrugging verzorgd. Zolang de mensen nog geen leefgeld hebben, kunnen ze voedsel en spullen als schoonmaakmiddel en wc-papier krijgen in het ‘winkeltje’. Kratten van onder meer de voedselbank staan uitgestald in het ‘kantoortje’ van de locatiemanager.
“Hoe gaat het met jullie”
“We weten dat de mensen het moeilijk hebben. Er gebeurt veel in Oekraïne. Het motiveert ons tegelijkertijd om jullie te helpen. Ik durf jullie bijna niet te vragen hoe het gaat”, zegt Koos Janssen. Victoria lijkt echter blij met de vraag, want ze vertelt uitgebreid: “Mijn twaalfjarige dochter volgt online onderwijs, maar mag nu naar de internationale schakelklas in Utrecht. Mijn zoontje is pas vanaf volgend jaar leerplichtig. Samen met mijn moeder verblijven we in een chaletje. Het gaat naar omstandigheden goed, want de kinderen zijn veilig. Dat is het belangrijkste. Alternatief was om ergens in Oekraïne in kelders ondergedoken te zitten.”
Vrijwilligerscentrale
Nu de mensen een beetje tot rust komen, wordt de behoefte aan activiteiten - vooral voor de kinderen - groter. De primaire zorg van de gemeente is de opvang en registratie, eten, medische voorzieningen en leefgeld. Dan volgt het organiseren van onderwijs voor de kinderen. Het organiseren van activiteiten en sport gaat via de Vrijwilligerscentrale. Zij proberen vraag een aanbod zo goed mogelijk te matchen. Victoria is heel erg dankbaar voor alle steun. Ze doet haar naam eer aan: “Ik ben ervan overtuigd dat we de agressor gaan verslaan.”