Wethouder geeft startschot voor Heel Zeist Telt Mee

Categorieën

  • Leefomgeving

Wethouder Wouter Catsburg gaf zondag 2 juni het startschot voor de campagne Heel Zeist Telt Mee! bij bezoekerscentrum De Boswerf in Zeist. Onze gemeente is de eerste in Nederland die een BioBlitz in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds (WWF) en Waarneming.nl organiseert. Met de aftrap van deze campagne roepen wij inwoners op om wilde dieren en planten in hun tuin, straat, buurt of in een nabijgelegen natuurgebied te tellen, door middel van een gratis app op hun telefoon.

“Het is van groot belang om de biodiversiteit in de gemeente Zeist in kaart te brengen, benadrukt Wouter Catsburg. “Met de natuurdata die inwoners invoeren via de app, kunnen we de natuur beter beschermen.” Hij vervolgt: “Bovendien is het tellen van wilde dieren en planten in je woonomgeving ontzettend leuk en leerzaam. Je leert de verborgen natuur rondom je huis veel beter kennen!” aldus Wouter Catsburg.

Dylan Verheul, oprichter van Waarneming.nl, licht toe: “Natuurdata biedt een basis voor natuurbeleid, natuurbeheer en het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Elke waarneming is daarmee van onschatbare waarde.” De waarnemingen van inwoners uit Zeist worden in een grote natuurdatabank opgenomen. Experts zorgen ervoor dat de ingevoerde wilde dieren- en plantensoorten gevalideerd worden. “Daardoor weten we dat de gegevens kloppen en dus betrouwbaar zijn. Ze laten ons zien hoe het ervoor staat met de biodiversiteit in Zeist. Informatie die een belangrijke rol kan spelen bij onder andere stikstofproblematiek en klimaatadaptatie.”

Tellen met een gratis app

Inwoners kunnen, na het aanmaken van een account bij de gratis app ‘ObsIdentify’ bijhouden welke wilde dieren en planten ze vinden. De waarnemingen worden vervolgens opgeslagen in de natuurdatabank van Waarneming.nl. Op 4 juli 2024 overhandigt Dylan Verheul, oprichter van Waarneming.nl, een biodiversiteitsrapport aan wethouder Wouter Catsburg. Ook wordt dan bekend hoeveel dier- en plantsoorten er zijn gevonden en hoe het ervoor staat met de biodiversiteit in onze gemeente. De overhandiging van het rapport en de onthulling (van 20.00 tot 21.30 uur) van het aantal gevonden wilde dieren en planten vindt plaats in de raadszaal van de gemeente Zeist en is openbaar toegankelijk.

Lees hier meer over biodiversiteit.