Zeistenaren tellen 1375 wilde dieren- en plantensoorten in 1 maand tijd

In de gemeente Zeist zijn in de maand juni maar liefst 1375 wilde dieren- en planten geteld. Inwoners van Zeist ontdekten bijvoorbeeld een gele tijger en een Chinese Wolhandkrab. De tijger is geen grote katachtige maar een gele nachtvlinder. Dit blijkt uit het rapport ‘Staat van de biodiversiteit in Zeist’ dat Arnout de Mooij van Waarneming.nl overhandigde aan wethouder Wouter Catsburg. Dit gebeurde donderdagavond 4 juli tijdens de onthulling van Heel Zeist Telt Mee.

De staat van de biodiversiteit in Zeist

Het rapport biedt een uitgebreid overzicht van de verzamelde gegevens over de verschillende wilde dieren- en plantensoorten die in de maand juni door de inwoners van Zeist zijn geteld. De waardevolle inzichten uit dit rapport spelen een belangrijke rol bij het vormgeven van toekomstig natuurbeleid en natuurbeheer in de gemeente Zeist.

“Projecten als deze zijn zo belangrijk. Niet alleen voor nu, maar ook voor de volgende generaties. Door samen met inwoners te kijken hoe het ervoor staat met de soortenrijkdom, weten we ook beter welke maatregelen we kunnen nemen om de biodiversiteit te helpen. Dat doen we niet alleen voor planten en dieren, maar juist ook voor onze inwoners. In gemeente Zeist streven we naar een groene en gezonde leefomgeving, daar willen we graag moeite voor doen,” aldus wethouder Wouter Catsburg.

7.135 waarnemingen

In totaal hebben 499 tellers maar liefst 7135 waarnemingen gedaan. “Elke waarneming is van onschatbare waarde,” vertelt Dylan Verheul, oprichter van Waarneming.nl. “De waarnemingen van inwoners uit Zeist worden in een grote natuurdatabank opgenomen. Experts hebben ervoor gezorgd dat de ingevoerde wilde dieren- en plantensoorten gevalideerd worden. Daardoor weten we dat de gegevens kloppen en dus betrouwbaar zijn. De natuurdata laten ons zien hoe het ervoor staat met de biodiversiteit in Zeist.”

De topteller van gemeente Zeist is burgeronderzoeker Egon Kastelijn, hij deed maar liefste 883 waarnemingen in de maand juni. Zijn leukste waarneming deed hij in de poel achter de Boswerf van Zeist: “Op een gegeven moment ontdekte ik samen met een aantal tienerjongens acht of negen kleine watersalamanders. Met mijn camera kon ik hun deze prachtige beestjes laten zien.’’