Zorgorganisaties in Zeist verduurzamen

Categorieën

  • Milieu en Energie
  • Zorg en Sport

De zorg is een sector waar veel duurzaamheidswinst is te behalen: er wordt flink wat energie verbruikt en er gaan van dag tot dag heel wat materialen doorheen. In de provincie Utrecht zijn dan ook 26 grote zorgorganisaties al enkele jaren bezig om hun zorg te verduurzamen. Hoe staat het ervoor?

Milieuthermometer Zorg

Op dit moment zijn in provincie 97 zorglocaties zodanig verduurzaamd dat ze het certificaat brons en zilver van de Milieuthermometer Zorg hebben behaald. Maar liefst 24 van die locaties liggen in de gemeente Zeist. Dit zijn locaties van deze zes organisaties: Accolade, Altrecht, Charim, Diakonessenhuis, Reinaerde en Youké.

Deze zorgorganisaties hebben duurzaamheid vast onderdeel gemaakt van hun bedrijfsvoering. Voor 14 thema’s voldoen ze aan eisen die verder gaan dan wat wettelijk verplicht is. Enkele van die thema’s zijn: energiebesparing, duurzame energie, water,  afval, catering en voeding, reiniging, vervoer, duurzaam inkopen en groenbeheer.

Green Deal Zorg

Ook andere zorgorganisaties zijn actief met verduurzamen. Begin oktober heeft Kwintes in Zeist de Green Deal Zorg 3.0 ondertekend. De Green Deal Zorg is een initiatief van de zorgsector om verduurzaming ín de zorg te versnellen. Kwintes werkt ook met Milieuthermometer Zorg, voor een aantal panden in Veenendaal en Utrechtse Heuvelrug. De locaties in Zeist doen (nog) niet mee.