Nieuws over wolf

De wolf is terug in Nederland, ook in de provincie Utrecht. De afgelopen tijd zijn er incidenten gemeld met een wolf in onze provincie, ook in gemeente Zeist. Hier vindt u een overzicht van nieuwsberichten.

DNA-onderzoek bevestigt: wolf bij incident 31 juli in Austerlitz

Donderdag 8 augustus

DNA-onderzoek op de kleding van het jonge kind dat betrokken was bij het incident op 31 juli in het bosgebied van Austerlitz, heeft bevestigd dat er een wolf betrokken is geweest. Verdiepend DNA-onderzoek moet uitsluitsel geven om welke wolf het hierbij gaat.

Bij het incident van 31 juli is het beeld dat het kind ten val is gekomen door een confrontatie met de wolf. Wolvenexperts van de Zoogdierenvereniging is gevraagd om het gedrag van deze wolf richting het kind te duiden, evenals welke rol de aanwezigheid van een loslopende hond heeft gespeeld. De provincie heeft dit advies eveneens op donderdag 8 augustus ontvangen. Daarin concludeert de Zoogdierenvereniging op basis van de escalatieladder van het Wolvenplan(Verwijst naar een externe website): “De interventierichtlijnen zien de situatie als probleemsituatie. De wolf wordt niet betiteld als probleemwolf.”

Kleine kinderen

De provincie Utrecht en de gemeenten Zeist, Leusden, Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug deden kort na het incident de dringende oproep om niet met kleine kinderen de bosgebieden van deze gemeenten in de gaan. Daarnaast wordt dringend geadviseerd om honden aan te lijnen en dichtbij te houden.

Aanlijnen voor de veiligheid van de hond

Dit advies wordt nogmaals herhaald, mede nadat woensdag 7 augustus opnieuw een incident plaatsvond met een wolf. Wolvendeskundigen geven aan dat een loslopende hond een veel grotere kans loopt op een confrontatie met een wolf, dan een hond die aangelijnd is en dichtbij mensen is.

Vergunningsaanvragen

De provincie heeft momenteel een aanvraag voor een vergunning voor het vangen, zenderen en weer schuw maken van de wolf in behandeling. Daarnaast wordt een aanvraag om een wolf uit de populatie te kunnen nemen of voor afschot voorbereid. Gegeven de huidige situatie wil de provincie alle ‘instrumenten’ en middelen die binnen haar bevoegdheid en wettelijke mogelijkheden liggen, beschikbaar hebben om zo snel mogelijk te kunnen inzetten wanneer nodig. De provincie volgt hierbij de zogenaamde escalatieladder van het Wolvenplan en laat zich daarin voortdurend adviseren door wolvendeskundigen.

Tegelijk is de provincie het bevoegd gezag om de wolf, een strikt beschermde diersoort volgens de wet, te beschermen.

Tips bij het zien van een wolf

Indien u een wolf tegenkomt, volg dan de tips over hoe te handelen(Verwijst naar een externe website). Maak daarnaast melding bij het Wolvenmeldpunt(Verwijst naar een externe website), waar alle informatie wordt verzameld over waarnemingen en incidenten met de wolf voor nadere analyse en gedragsverklaring.

Woensdag 7 augustus - update 8 augustus

Op woensdagochtend 7 augustus heeft er rond 11.00 uur nabij de Krakelingweg in Zeist een confrontatie plaatsgevonden tussen een wolf en een hond. Daarbij is er tot tweemaal toe contact geweest vanuit de wolf richting de hond. De hond is onderzocht door een dierenarts, waarbij een ‘bijtpunctie’ (bijtverwonding) is geconstateerd. De hond is hiervoor behandeld door de dierenarts.

Rondom het incident is door een op de plek aanwezige een video gemaakt van de betrokken wolf. De provincie heeft wolvendeskundigen gevraagd deze beelden te bestuderen. Zij zien sterke uiterlijke overeenkomsten met de alleenstaande wolf waarvan bekend is dat deze zijn leefgebied heeft op de Utrechtse Heuvelrug en volgens deskundigen ook een bovengemiddelde interesse lijkt te hebben voor honden.

Aanvraag voor weer schuw maken van de wolf

De provincie heeft reeds een vergunningsaanvraag lopen voor het vangen, zenderen en weer schuw maken van de wolf. Het incident van 7 augustus in Zeist zal betrokken worden in de onderbouwing van deze vergunningaanvraag, omdat het lijkt te wijzen op een wolf die niet schuw is voor honden en daarmee ook dicht in de buurt komt van mensen. 

Dringend advies

De provincie herhaalt het dringende advies afgegeven na het incident van 31 juli in Austerlitz(Verwijst naar een externe website) om niet met kleine kinderen het bosgebied van de Utrechtse Heuvelrug in te gaan en honden aan te lijnen en heel dichtbij te houden.

Woensdag 31 juli

Naar aanleiding van het incident op woensdag 31 juli met een wolf bij Austerlitz, roepen provincie en de gemeenten Zeist, Leusden, Woudenberg en de Utrechtse Heuvelrug inwoners en bezoekers op om zeer voorzichtig te zijn in het bosgebied van de Utrechtse Heuvelrug. Het dringende advies is om niet met kleine kinderen de bossen van de Utrechtse Heuvelrug in genoemde gemeenten te bezoeken.

Verontrustend en atypisch gedrag

Ervan uitgaande dat het om een wolf ging, zeggen wolvendeskundigen dat er gedrag is vertoond dat atypisch en verontrustend is. De provincie houdt er ernstig rekening mee dat het om dezelfde wolf gaat die eerder betrokken was bij incidenten in Leusden met een ander meisje en een hond en heeft daarom besloten om een afschotvergunning voor te bereiden.  

Spoed DNA-analyse

Eerder vandaag (woensdag 31 juli) is al een spoedanalyse van het DNA aangevraagd en is kleding inmiddels overhandigd aan het onderzoeksinstituut. Dit onderzoek zal duidelijk maken of er sprake is van dezelfde wolf. De provincie heeft gelijktijdig met het DNA-onderzoek wolvendeskundigen verzocht zo spoedig als mogelijk dit incident nader te duiden en de provincie te adviseren. De provincie heeft voor het voornemen tot afschot steun en instemming gevraagd bij het Ministerie van LVVN (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) en de betrokken gemeenten Zeist, Leusden, Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug. 

Handelingsperspectief

Als een wolf wordt gezien moeten de instructies(Verwijst naar een externe website) gevolgd worden: 

  • ren niet weg maar maak uzelf groot, 
  • maak gebaren of herrie,
  • loop langzaam achteruit.  

Gemeente Zeist

Wij hebben contact opgenomen met de betreffende horeca en recreatie in onze gemeente om hen te informeren over het advies van de provincie.

Dinsdag 9 juli

Naar aanleiding van het incident van afgelopen weekend in Leusden waarbij een hond is gebeten en meegenomen door een wolf, doen de provincie en gemeenten een dringende oproep aan bezoekers van natuurgebieden in Leusden, Woudenberg en Zeist alert te blijven op de aanwezigheid van de wolf. Daarnaast adviseren zij om honden aangelijnd te houden, ook in hondenlosloopgebieden.

Het incident vond afgelopen zaterdagmorgen plaats. Er wordt nog altijd naar de hond gezocht, onder andere door inzet van een speurhond. Uit een eerste analyse van de beelden van de wildcamera’s door het Wolvenmeldpunt van BIJ12 blijkt dat deze wolf welpen heeft en dat deze welpen in de buurt van de hond waren. Volgens deskundigen heeft de wolf deze hond waarschijnlijk als bedreiging gezien en de welpen instinctief willen beschermen. De aanval zelf is niet op camera vastgelegd.

Waarschuwingsborden

Het blijft aan de bezoekers zelf een afweging te maken om met hun hond het gebied in te gaan. Naar aanleiding van het incident adviseren de provincie en de betreffende gemeenten bezoekers van het gebied om extra alert te zijn, honden te allen tijde aangelijnd te houden en, indien zij de wolf of de welpen zien, uit het gebied weg te gaan. In de natuurgebieden worden de komende periode opnieuw extra waarschuwingsborden geplaatst.

Beschermde status

De wolf is een Europees beschermde diersoort en de provincie heeft als wettelijke taak de wolf te beschermen. Dat betekent dat het doden, vangen en opzettelijk verstoren van wolven verboden is, tenzij de wolf onnatuurlijk gedrag vertoont. Omdat het bij het incident van afgelopen zaterdag volgens deskundigen om natuurlijk gedrag van een wolf gaat, is vangen of doden niet toegestaan. De provincie en gemeenten zijn zich ervan bewust dat de wolf steeds zichtbaarder aanwezig is en dat dit ook vraagstukken met zich meebrengt. Er is volop overleg met de betrokken partijen om in gezamenlijkheid voor de veiligheid van de inwoners en dieren te zorgen en tegelijkertijd te zoeken naar manieren om met de wolf samen te leven.

Welpen

Het is belangrijk dat de welpen in rust opgroeien en zo min mogelijk met mensen in contact komen. Zo kunnen ze natuurlijk gedrag blijven vertonen en is de kans minder groot dat ze te dicht bij mensen in de buurt komen. Er wordt daarom een dringend beroep op de bezoekers van de Utrechtse Heuvelrug gedaan om in geen enkel geval op zoek te gaan naar de welpen, ze niet te benaderen en ze zeker niet te voeren. 

Wat moet u doen als u een wolf tegenkomt?

  • Ren niet weg
  • Houd afstand tot de wolf, bij voorkeur 100 meter
  • Komt een wolf te dichtbij? Ren niet weg, spreek luid en maak uzelf groot. Laat weten dat u er bent!
  • Loop een wolf niet achterna
  • Voer of lok de wolf niet
  • Komt u welpen tegen? Ga zo snel mogelijk weg
  • Houd uw hond kort aangelijnd
  • Maak een melding bij het wolvenmeldpunt(Verwijst naar een externe website)