Informatie coronavirus voor ondernemers

Veel ondernemers zijn hard getroffen door de coronamaatregelen. Hier leest u de stand van zaken rond regels en regelingen. We proberen dit overzicht zo actueel mogelijk te houden. Vindt u niet de informatie die u zoekt, neem dan contact met ons op per e-mail via ondernemersplein@zeist.nl of per telefoon via telefoonnummer 14 030.

Coronamaatregelen voor ondernemers

Het Kamer van Koophandel Coronaloket is telefonisch bereikbaar en biedt online veel nuttige informatie voor ondernemers. Ook op de website van MKB-Nederland staat veel informatie per branche/sector.

Het aantal coronabesmettingen stijgt fors. Het kabinet heeft daarom op besloten tot een gedeeltelijke lockdown om de besmettingen terug te dringen. De maatregelen gaan in op woensdag 14 oktober om 22.00 uur en gelden in principe voor 4 weken. De belangrijkste coronamaatregelen voor ondernemers:

Algemeen

Thuiswerken blijft de norm, tenzij dat echt niet kan. Als er in een werksituatie toch een besmetting plaatsvindt, kan de werklocatie 14 dagen worden gesloten.

Er komt een mondkapjesplicht in publieke open ruimtes, zoals winkels, musea en het gemeentehuis.

In andere gebouwen dan de eigen woning geldt dat er met maximaal 4 personen een gezelschap mag worden gevormd. Kinderen tot en met 12 tellen hierbij niet mee. Dat betekent dat voor 1 huishouden of maximaal 4 personen, exclusief kinderen, een reservering bij een bioscoop of restaurant kan worden gemaakt.

Het aantal personen per ruimte wordt beperkt tot 30. Dit geldt niet voor ruimtes waar doorstroming is, zoals winkels, musea en pretparken. Hier gelden andere regels, afhankelijk van de situatie.

Winkels

Winkels moeten om 20.00 uur sluiten en de koopavond wordt afgeschaft. Dit geldt niet voor levensmiddelenwinkels. Tussen 20.00 uur en 7.00 uur is de verkoop én bezorging van alcohol en softdrugs niet toegestaan.

Winkeliers moeten een deurbeleid voeren om drukte te vermijden en te zorgen dat klanten 1,5 meter afstand houden. De handhaving wordt aangescherpt. Bij te grote drukte en niet naleving van de basisregels is het mogelijke een locatie te sluiten. Grotere winkels in de levensmiddelenbranche regelen verplicht 2 keer per dag winkeluren voor ouderen en kwetsbare personen. Winkeliers mogen klanten weigeren als ze geen mondkapje willen dragen.

Horeca

Alle eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten. Afhalen is wel toegestaan.

Een uitzondering geldt voor hotelgasten in hotels en voor uitvaartcentra. In winkels en voorzieningen met gecombineerde functies (zoals bioscopen), blijft het gedeelte voor horeca dicht.
Afhaalrestaurants sluiten uiterlijk om 02.00 uur. Na 20.00 uur mag daar geen alcohol worden verkocht. Coffeeshops mogen tot 20.00 uur open zijn voor afhalen.

Discotheken, nachtclubs en vergelijkbare dansgelegenheden blijven voorlopig gesloten.

Contactberoepen

Mensen met een contactberoep vragen hun klanten zich te registreren.

Sport

Sporten is alleen nog beperkt mogelijk. Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter en alleen individueel of in teamverband met maximaal 4 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan. Uitgezonderd zijn:

 • Topsporters (met status) in aangewezen locaties
 • Voetbal in de Eredivisie en Eerste divisie (zonder publiek)
 • Kinderen tot 18 jaar, sporten in teamverband en onderlinge wedstrijden met teams eigen club
 • Sportkantines, douches en kleedkamers zijn gesloten

Evenementen

Evenementen zijn verboden, met uitzondering van:

 • Markten voor levensmiddelen
 • Beurzen en congressen (maximaal 30 personen)
 • Bioscopen en theaters (maximaal 30 personen)
 • Wedstrijden
 • Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties.

Samenkomsten binnen

 • Samenkomsten binnen zijn toegestaan voor maximaal 30 personen (exclusief kinderen en personeel) per ruimte, opgedeeld in groepjes van maximaal 4 personen. Er geldt dat 1,5 meter afstand gehouden moet worden.
 • Bedrijven mogen maximaal 30 personen (exclusief personeel) per ruimte ontvangen. Dit geldt ook voor bedrijven aan huis, mits de bezoekers voor dat doel aanwezig zijn en het bedrijf op dit adres staat geregistreerd.
 • Voor musea, monumenten, bibliotheken (met uitzondering van winkels en markten) en andere locaties met doorstroom van bezoekers geldt geen maximum aantal personen, zolang er maar aan de 1,5 meter regel wordt voldaan. Bezoekers reserveren vooraf een tijdvak. Veiligheidsregio’s bepalen in overleg met de locatie hoeveel bezoekers tegelijk kunnen worden toegelaten op basis van de oppervlakte en de mogelijkheid om 1,5 meter afstand te houden.

Samenkomsten buiten

Voor dierentuinen, pretparken, markten en andere buitenlocaties met een continue doorstroom van bezoekers geldt een norm van 1 bezoeker per 10 vierkante meter. Veiligheidsregio’s bepalen in overleg met de locatie hoeveel bezoekers tegelijk kunnen worden toegelaten op basis van de oppervlakte en de mogelijkheid om 1,5 meter afstand te houden.