Informatie coronavirus voor ondernemers
Nederland is in lockdown. Bij veel ondernemers komt dit hard aan. Hier leest u de stand van zaken rond regels en regelingen. We proberen dit overzicht zo actueel mogelijk te houden. Vindt u niet de informatie die u zoekt, neem dan contact met ons op per e-mail via ondernemersplein@zeist.nl of per telefoon via telefoonnummer 14 030.
Bij het regionale URECA loket kunt u terecht voor advies en klankbord als u vragen heeft als gevolg van de coronamaatregelen.
Hier vindt u een overzicht van alle steunmaatregelen, via de diverse linken kunt u onder andere de NOW, TOZO en TONK ook direct aanvragen.
De gemeente Zeist wil ondernemers met een breed tweede Zeister ondersteuningspakket helpen door de crisis te komen. Binnen het pakket stelt de gemeente in totaal € 600.000 beschikbaar voor ondernemers. Dit gaat in de vorm van het eenmalig schrappen van de precariobelasting en reclamebelasting voor ondernemers. Ook gaat een deel van dat bedrag naar initiatieven in de toerisme en horeca, zodat de betrokken ondernemers weer vol aan de bak kunnen zodra dat weer kan.
Het Kamer van Koophandel Coronaloket is telefonisch bereikbaar en biedt online veel nuttige informatie voor ondernemers. Ook op de website van MKB-Nederland staat veel informatie per branche/sector.
Avondklok
In heel Nederland geldt een avondklok. Dit betekent dat iedereen tussen 22.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. De avondklok blijft tenminste tot woensdag 28 april 04.30 uur van kracht. Als u zelf of uw werknemers voor werk tussen 22.00 uur en 04.30 uur buiten moeten zijn, is een eigen verklaring en/of een werkgeversverklaring nodig.
Thuis en werk
- Werk thuis, tenzij dit echt niet mogelijk is.
- Bedrijven mogen maximaal 100 personen binnen hebben mits de basisregels mogelijk zijn.
- Het dringende advies is: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Houd hierbij 1,5 meter afstand. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend.
Winkels
Essentiële winkels mogen open tijdens de lockdown. Essentiële winkels die onder de winkeltijdenwet vallen, sluiten uiterlijk om 20.00 uur. Dit geldt niet voor levensmiddelenwinkels. Deze mogen wel langer openblijven. In verband met de regels op de avondklok sluiten de levensmiddelenwinkels om 21.45 uur. Winkels mogen vanaf 06.00 uur weer open.
Tussen 20.00 en 07.00 uur is de verkoop (en bezorging) van alcohol en softdrugs niet toegestaan.
Niet-essentiële winkels zoals kledingwinkels, bouwmarkten, tuincentra en elektronicazaken zijn gesloten. Bezorgen is toegestaan. Sinds 3 maart is winkelen op afspraak onder specifieke voorwaarden mogelijk. Voor de rest blijven niet-essentiële winkels door verlenging van de lockdown voorlopig gesloten.
Koopavonden zijn verboden.
Winkelen op afspraak
Sinds 3 maart is winkelen op afspraak mogelijk. Winkelen op afspraak betekent dat de klant contact met een winkelier opneemt voor een afspraak om in de winkel rond te kunnen lopen.
Lees de voorwaarden op rijksoverheid/winkelen op afspraak.
Bestellen en afhalen
Sinds woensdag 10 februari mogen consumenten zelf hun bestellingen afhalen bij niet-essentiële winkels. Het zogenaamde Click & Collect.
Lees de voorwaarden op rijksoverheid/bestellen en afhalen.
Het Ondernemersplein staat voor u klaar bij vragen of zorgen. Zij zijn bereikbaar per e-mail via ondernemersplein@zeist.nl of telefonisch via 14 030.
Horeca
Alle eet- en drinkgelegenheden en coffeeshops zijn gesloten. Afhalen en bezorgen is wel mogelijk. Uitzonderingen zijn:
- Hotels voor hotelgasten. Het restaurantgedeelte van een hotel is gesloten, serveren van maaltijden is niet toegestaan.
- Uitvaartcentra.
- Luchthavens voorbij de security check.
Afhaalrestaurants sluiten in verband met de regels op de avondklok uiterlijk om 21.45 uur. Na 20.00 uur mag hier geen alcohol meer verkocht worden. Het bezorgen van eten en drinken is mogelijk tot 01.00 uur. Het bezorgen van alcohol na 20.00 uur is niet toegestaan.
Coffeeshops mogen openblijven voor afhalen tot 20.00 uur.
Contactberoepen
Alle contactberoepen, met uitzondering van de sekswerkers, zijn sinds 3 maart weer toegestaan. Er gelden wel aanvullende voorwaarden. Onder deze contactberoepen vallen onder andere:
- kappers,
- rij-instructeurs,
- tattooshops en
- schoonheidsspecialisten.
Evenementen
Evenementen zijn verboden, met uitzondering van:
- Reguliere weekmarkten (alleen voedsel en snijbloemen - eerste levensbehoeften)
- Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties
- Voor uitvaarten geldt een maximale groepsgrootte van 50 personen (inclusief kinderen tot en met 12 jaar). Informatie over uitvaarten op Zeister Bosrust
- Bij een huwelijk geldt een maximaal aantal personen van 30. Dit is inclusief kinderen tot en met 12 jaar en exclusief personeel.
Sporten
Binnensportlocaties, zoals sportscholen, zwembaden en sporthallen zijn gesloten. Sinds 16 maart is zwemles weer mogelijk voor kinderen tot en met 12 jaar.
Buitensport is toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Voor kinderen tot en met 17 jaar en topsporters gelden deze beperkingen bij buitensport niet. Sinds 16 maart mogen volwassenen van 27 jaar en ouder buiten op sportaccommodaties met maximaal 4 mensen sporten. Tot en met 26 jaar was sporten bij sportaccommodaties al toegestaan, in teamverband. Wedstrijden en groepslessen zijn niet toegestaan. Topsporters zijn uitgezonderd.
Lees meer over sporten in corontijd
Samenkomsten binnen of buiten
De maximale groepsgrootte buiten is 2 personen van verschillende huishoudens of 1 huishouden. Hierbij is 1,5 meter afstand noodzakelijk. Kinderen tot en met 12 jaar tellen hierbij niet mee.
Algemeen
- In heel Nederland geldt sinds zaterdag 23 januari een avondklok. Sinds 31 maart gaat de avondklok een uur later in. Dat betekent dat iedereen tussen 22.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft.
- Thuiswerken is de norm, tenzij dat echt niet kan.
- Vermijd drukte.
- Publiek toegankelijke ruimtes zoals niet-essentiële winkels, sportscholen, bibliotheken, bioscopen, niet-medische contactberoepen, theaters, musea, pretparken, dierenparken, kerstmarkten en zwembaden zijn gesloten.
- Sinds 1 december geldt een mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes. Iedereen vanaf 13 jaar moet een mondkapje dragen.
- Ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek.
- Sinds maandag 8 februari zijn de basisscholen, de kinderopvang en het speciaal onderwijs weer open.
- Middelbare scholen zijn sinds 1 maart met extra maatregelen weer open. Alle leerlingen gaan minimaal 1 dag per week naar school.
- De buitenschoolse opvang (bso) blijft tot 19 april gesloten; wel biedt de bso noodopvang. Vanaf 19 april gaat de bso weer voor alle kinderen open.
- Gebruik het openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen.
- Het kabinet roept op om tot en met 15 mei niet naar het buitenland te reizen.
- Er zijn extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan.
Er zijn verschillende steunmaatregelen voor ondernemers. De belangrijkste regelingen voor ondernemers gaan door tot eind juni 2021. Hieronder vindt u een overzicht van alle regelingen.
MKB-Nederland heeft de coronacalculator ontwikkeld. Hiermee ziet u snel op welke regelingen u recht heeft.
Overzicht steunmaatregelen
- Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW): voor werkgevers met tenminste 20% omzetverlies
- Overbrugging zelfstandige ondernemers (TOZO 3): voor zelfstandige ondernemers, waaronder ZZP'ers
- Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK): voor ondernemers die (net) niet binnen de bestaande regelingen vallen
- Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL): voor ondernemers die het meest geraakt zijn door de overheidsmaatregelen rond het coronavirus
- Schulddienstverlening: voor ondernemers met financiële problemen.
- Tegemoetkoming halvering gemeentelijke precariobelasting (gaat automatisch)
- Corona overbruggingsregeling: voor start-ups, scale-ups en innovatieve mkb-ers
- Uitstel van belastingbetaling
- Verlaging invorderingsrente (gaat automatisch)
- Verlaging belastingrentes (gaat automatisch)
- Wijziging voorlopige aanslag
- Uitstel betaling gemeentebelastingen (waaronder toeristenbelasting)
- Verruiming borgstelling MKBZZP en MKB (met uitzondering van enkele sectoren)
- Borgstellingskrediet Landbouw (BL): voor agrarische ondernemers (via uw kredietverstrekker)
- Klein Krediet Corona (KKC): voor kleine, in de kern gezonde bedrijven
- Garantie Ondernemersfinanciering (GO): staatsgarantie op (middel) grote leningen
- Qredits: voor zelfstandigen en MKB
- URECA-loket (Utrecht Region Economische Corona Alliantie). Voor:
- praktische vragen over bijvoorbeeld financiering of personeel
- klankbord met collega-ondernemers
- versterking van het regionale netwerk
- ZZP Helpt is een platform dat in deze periode van crisis, vraagstukken van het MKB samenbrengt met de beschikbare tijd, kennis en kunde van ZZP-ers/freelancers op het gebied van HR, IT, Finance en sales en (online) marketing.
- Via het platform Regionaal Inkopen vindt u snel ondernemers/toeleveranciers in Zeist en omgeving én wordt u als ondernemer snel gevonden.
- Ondernemend In Zeist deelt verhalen van ondernemers over hoe zij ondernemen in corona tijd.
- Zeist voor Zeist – Omzien naar elkaar in tijden van crisis. Deze website bundelt lokale initiatieven in Zeist.
- #Supportyourlocals laat zien hoe de winkels in het centrum van Zeist ook digitaal te vinden zijn.
- NLWerktDoor helpt bedrijven door vraag en aanbod te verbinden. Op het gebied van personeel, diensten en materieel. En ook om nieuwe business-to-business-kansen te benutten. Samen innovatieve oplossingen bedenken, als bedrijven en in sectoren, om te kunnen blijven ondernemen.
- Nu Digitaal - Ondernemers kunnen steun krijgen bij het digitaliseren van hun bedrijfsactiviteiten. ‘Nu Digitaal’ is speciaal ontwikkeld voor ondernemers waarvan het bedrijfsmodel door de coronacrisis onder druk staat. Het programma biedt ondernemers een pakket met hulpmiddelen, waarvan gratis gebruik gemaakt kan worden.
Voor veel branches zijn brancheprotocollen beschikbaar. Hierin staan praktische tips over hoe u veilig uw werk kunt doen, rekening houdend met de coronamaatregelen. De overheid beschouwt de protocollen als een afspraak van de sector of branche met de bij hen aangesloten bedrijven en organisaties. Een vastgesteld protocol is geen vervanging van de geldende wet- en regelgeving, waaronder de noodverordening.
De verantwoordelijke overheidsinstanties (bijvoorbeeld gemeentes, veiligheidsregio’s, arbeidsinspectie of de brandweer) zullen dus handhaven op basis van wet- en regelgeving en niet op basis van het protocol. Een vastgesteld protocol betekent nog niet dat er toestemming is voor de sector om weer open te gaan. Daarvoor is nog een besluit van de overheid nodig.
Brancheprotocollen zijn onder andere te vinden op de volgende websites:
- mijncoronaprotocol.nl: een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland
- coronaprotocollen.nl: een initiatief van 4 ondernemers waar iedereen zijn protocol kan delen
Hulp nodig?
Heeft u vragen of heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met het ondernemersplein.