Informatie coronavirus voor ondernemers

Veel ondernemers zijn hard getroffen door de coronamaatregelen. Hier leest u de stand van zaken rond regels en regelingen. We proberen dit overzicht zo actueel mogelijk te houden. Vindt u niet de informatie die u zoekt, neem dan contact met ons op per e-mail via ondernemersplein@zeist.nl of per telefoon via telefoonnummer 14 030.

Coronamaatregelen voor ondernemers

Het Kamer van Koophandel Coronaloket is telefonisch bereikbaar en biedt online veel nuttige informatie voor ondernemers. Ook op de website van MKB-Nederland staat veel informatie per branche/sector.

De belangrijkste coronamaatregelen voor ondernemers:

Algemeen

Thuiswerken blijft de norm, tenzij dat echt niet kan. Als er in een werksituatie toch een besmetting plaatsvindt, kan de werklocatie 14 dagen worden gesloten.

Draag vanaf 13 jaar een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.

Het aantal personen per ruimte is beperkt tot 30. Dit geldt niet voor ruimtes waar doorstroming is, zoals winkels. Hier gelden andere regels, afhankelijk van de situatie.

Bibliotheken, bioscopen, theaters, musea, sexclubs, pretparken, dierenparken en zwembaden mogen weer gasten toelaten per 19 november. Reservering per tijdsvak is verplicht.

Winkels

Winkels moeten om 20.00 uur sluiten en de koopavond wordt afgeschaft. Dit geldt niet voor levensmiddelenwinkels. Tussen 20.00 uur en 7.00 uur is de verkoop én bezorging van alcohol en softdrugs niet toegestaan.

Winkeliers moeten een deurbeleid voeren om drukte te vermijden en te zorgen dat klanten 1,5 meter afstand houden. De handhaving wordt aangescherpt. Bij te grote drukte en niet naleving van de basisregels is het mogelijke een locatie te sluiten. Grotere winkels in de levensmiddelenbranche regelen verplicht 2 keer per dag winkeluren voor ouderen en kwetsbare personen. Winkeliers mogen klanten weigeren als ze geen mondkapje willen dragen.

Horeca

Alle eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten. Afhalen is wel toegestaan.

Een uitzondering geldt voor hotelgasten in hotels en voor uitvaartcentra. In locaties met gecombineerde functies blijft het gedeelte voor horeca dicht.

Afhaalrestaurants sluiten uiterlijk om 01.00 uur. Na 20.00 uur mag daar geen alcohol worden verkocht. Coffeeshops mogen tot 20.00 uur open zijn voor afhalen.

Discotheken, nachtclubs en vergelijkbare dansgelegenheden blijven voorlopig gesloten.

Contactberoepen

Mensen met een contactberoep vragen hun klanten zich te registreren.

Thuis en werk

  • Het kabinet raadt bezoek thuis voor grote groepen af. Het dringende advies is: beperk bezoek thuis of in de tuin tot maximaal 3 gasten per dag, en houd hierbij 1,5 meter afstand. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend.
  • Werk thuis, tenzij dit echt niet mogelijk is.
  • Bedrijven mogen maximaal 100 personen binnen hebben mits de basisregels mogelijk zijn.

Evenementen

Evenementen zijn verboden, met uitzondering van:

  • Reguliere weekmarkten
  • Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties
  • Voor uitvaarten geldt een maximale groepsgrootte van 100 personen (inclusief kinderen t/m 12 jaar).
  • Bij een huwelijk geldt een maximaal aantal personen van 20. Dit is inclusief kinderen t/m 12 jaar en exclusief personeel.