Informatie coronavirus voor ondernemers

Veel ondernemers zijn hard getroffen door de coronamaatregelen. Bovendien blijven veel maatregelen voorlopig van kracht en zullen we de gevolgen nog lang merken. Hier leest u de stand van zaken rond regels en regelingen. We proberen dit overzicht zo actueel mogelijk te houden. Vindt u niet de informatie die u zoekt, neem dan contact met ons op per e-mail via ondernemersplein@zeist.nl of per telefoon via telefoonnummer 14 030.

Het Kamer van Koophandel Coronaloket is telefonisch bereikbaar en biedt online heel veel nuttige informatie voor ondernemers. Ook op de website van MKB-Nederland staat veel informatie per branche/sector.

De overheid vraagt iedereen om zich aan de gezondheidsadviezen te houden. Houd waar mogelijk 1,5 meter (2 armlengtes) afstand. Winkels en markten die zich daar niet of te weinig aan (kunnen) houden moeten worden gesloten. Ook vakantieparken, campings, parken, natuurgebieden en stranden worden gesloten als op deze locaties geen of te weinig navolging wordt gegeven aan de regels en maatregelen. Of als dit dreigt te gebeuren.

Winkels en weekmarkt

De meeste winkels zijn gewoon open. De openingstijden op zon- en feestdagen zijn tijdelijk verruimd naar 10.00 - 19.00 uur. Deze tijden gelden tot 1 september 2020. Op deze manier worden de bezoekersstromen beter gespreid.

Ook de weekmarkt in het centrum op donderdag en zaterdag is weer open. Voor de veiligheid staan de kramen verder van elkaar dan gebruikelijk. Op het Marktplein staan daarom alleen de kramen met levensmiddelen.

Contactberoepen op afspraak

Het uitoefenen van de meeste vormen van contactberoepen is op afspraak toegestaan per 11 mei. Het gaat hierbij om:

 • rijinstructeurs, (para)medische beroepen (zoals diëtist, masseur, ergotherapeut of tandprotheticus)
 • ondernemers en medewerkers in uiterlijke verzorging (zoals kapper, schoonheidsspecialist of pedicure)
 • ondernemers en medewerkers in alternatieve geneeswijzen (zoals acupuncturist of homeopaat)

Voorwaarden zijn dat waar mogelijk 1,5 meter afstand gehouden moet worden en er alleen op afstand kan worden gewerkt. Ook moet er vooraf per klant een risico-inschatting plaatsvinden.

Horeca per 1 juni weer open onder voorwaarden

Horecagelegenheden mogen per 1 juni vanaf 12.00 uur binnen maximaal 30 gasten tegelijk ontvangen. Dat aantal is exclusief personeel. Iedereen moet binnen 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren. Mensen uit hetzelfde huishouden hoeven dat niet. Bezoekers moeten reserveren. In een checkgesprek vooraf wordt het risico van een bezoek ingeschat.

Er is geen maximum aantal mensen dat op een terras mag zitten. Regel is dat gasten aan een tafel zitten. Ook hier geldt de 1,5 meter afstandsregel. Horecaondernemers in Zeist die tijdelijk verruiming van hun terras willen, vragen we met hun plan hiervoor contact op te nemen met het Ondernemersplein van de gemeente. Dit kan per e-mail via ondernemersplein@zeist.nl.

Culturele instellingen per 1 juni

Bioscopen, theaters en concertzalen mogen op 1 juni vanaf 12.00 uur onder voorwaarden weer open. De voorwaarden gaan onder andere over het aantal bezoekers en de afstandsregels.

Verwachte versoepelingen per 1 juli en 1 september

Het kabinet heeft een routekaart gemaakt met versoepelingen, zolang het coronavirus niet opnieuw terrein wint.

Per 1 juli gaat het dan onder andere om een verhoging van het maximum aantal bezoekers in de horeca, culturele instellingen en bijeenkomsten. Het aantal wordt dan verhoogd van 30 naar 100. Ook mogen volgens de routekaart de gemeenschappelijke wc's en douches op campings en vakantieparken weer open per 1 juli.

In de routekaart staat opgenomen dat per 1 september de verplichte sluiting van fitnesscentra, sauna’s, coffeeshops, casino’s en sekswerkers wordt opgeheven. Voor sportscholen wordt bekeken of eerder openstellen mogelijk is.

De rijksoverheid heeft verschillende steunmaatregelen aangekondigd. Op 1 juni gaat het tweede noodsteunpakket voor ondernemers in. Het nieuwe pakket bestaat uit aanpassingen op bestaande regelingen en 1 nieuwe regeling. Het pakket sluit beter aan bij wat ondernemers de komende maanden nodig hebben.

Zo komt er een tegemoetkoming voor vaste lasten van maximaal € 20.000. Deze tegemoetkoming is voor mkb-bedrijven, die aanzienlijk omzetverlies leiden door de coronacrisis. De NOW en de Tozo worden in aangepaste vorm verlengd. De ontslagboete verdwijnt. Meer informatie over het nieuwe pakket leest u op de website van de Kamer van Koophandel.

Het pakket verandert nog regelmatig. Hieronder vindt u een overzicht.

MKB-Nederland heeft de coronacalculator ontwikkeld. Hiermee ziet u snel op welke regelingen u recht heeft.

Overzicht steunmaatregelen
TegemoetkomingVoor wie?Waar aanvragen?
Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW)Werkgevers met tenminste 20% omzetverliesUWV.nl
Overbrugging zelfstandige ondernemers (TOZO)Zelfstandige ondernemers, waaronder ZZP'ersRSD.nl
Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS)MKB ondernemers die direct getroffen worden door overheidsmaatregelen
(mits fysieke inrichting buitenshuis en actief in geselecteerde sectoren)
rvo.nl/tegemoetkomingcorona
Corona overbruggingsregelingVoor start-ups, scale-ups en innovatieve mkb-ersRegionale ontwikkelingsmaatschappijen
Uitstel van belastingbetalingAlle ondernemers en ZZP'ersBelastingdienst.nl/coronavirus
Verlaging invorderingsrenteAlle ondernemers en ZZP'ersGaat automatisch
Verlaging belastingrentesAlle ondernemers en ZZP'ersGaat automatisch
Wijziging voorlopige aanslagAlle ondernemers en ZZP'ersMijn belastingdienst (Zakelijk)
Uitstel betaling gemeentebelastingen (waaronder toeristenbelasting)Alle ondernemersBghU.nl
Verruiming borgstelling MKBZZP en MKB
(met uitzondering van enkele sectoren, zie rvo.nl/bmkb)
Uw kredietverstrekker
Borgstellingskrediet Landbouw (BL)Agrarische ondernemersUw kredietverstrekker
Garantie Ondernemingsfacaliteit (GO-regeling)MKB en GrootbedrijfUw kredietverstrekker
QreditsZelfstandigen en MKBQredits.nl

Steunmaatregelen voor cultuur, sport en ondernemers

De gemeenteraad heeft besloten tot een steunpakket voor sportverenigingen, culturele instellingen (zonder winstdoelstelling) en ondernemers. Het gaat om een pakket van 995.000 euro. Ondernemers krijgen de helft van de precariobelasting dit jaar kwijtgescholden. Ook krijgen winkelgebieden subsidie.

 • URECA-loket (Utrecht Region Economische Corona Alliantie). Voor:

  • praktische vragen over bijvoorbeeld financiering of personeel
  • klankbord met collega-ondernemers
  • versterking van het regionale netwerk

 • ZZP Helpt is een platform dat in deze periode van crisis, vraagstukken van het MKB samenbrengt met de beschikbare tijd, kennis en kunde van ZZP-ers/freelancers op het gebied van HR, IT, Finance en sales en (online) marketing.
 • Via het platform Regionaal Inkopen vindt u snel ondernemers/toeleveranciers in Zeist en omgeving én wordt u als ondernemer snel gevonden.
 • Ondernemend In Zeist deelt verhalen van ondernemers over hoe zij ondernemen in corona tijd.
 • Zeist voor Zeist – Omzien naar elkaar in tijden van crisis. Deze website bundelt lokale initiatieven in Zeist.
 • #Supportyourlocals laat zien hoe de winkels in het centrum van Zeist ook digitaal te vinden zijn.
 • NLWerktDoor helpt bedrijven door vraag en aanbod te verbinden. Op het gebied van personeel, diensten en materieel. En ook om nieuwe business-to-business-kansen te benutten. Samen innovatieve oplossingen bedenken, als bedrijven en in sectoren, om te kunnen blijven ondernemen.