Werken met de gesproken kieslijst en mal tijdens de verkiezingen (instructie)

Stemgerechtigden met een visuele beperking kunnen in de gemeente Zeist bij het stembureau in het gemeentehuis, Het Rond 1 in Zeist, zelfstandig hun stem uitbrengen.

Ter voorbereiding geven wij u hier de instructie om te stemmen. U gebruikt in het stembureau een voorlees kasje (PTP) als gesproken kieslijst en 2 mallen.

De (PTP daisyspeler) als spraak kastje

U krijgt op het stembureau een PTP. Deze bevat een verzonken blauw rondje met pijl links en rechts. Aan de rechterzijde zit een volume schuif voor harder of zachter. U hoeft alleen de blauwe knop, pijl links en rechts en rechts onder het driehoekige knopje te gebruiken. De rest is niet nodig.

Mallen en rood potlood

Een medewerker van het stembureau heeft 2 mallen voor u klaargelegd met daarin de stembiljetten.

  • Provinciale Statenverkiezing
  • Waterschapsverkiezing De Stichtse Rijnlanden of Waterschapsverkiezing Vallei en Veluwe

Verder is er bij de achterwand nog het rode potlood aan een kettinkje. Het potlood heeft u nodig om het juiste rondje rood te maken.

Stap 1

Voor u ligt de mal met het stembiljet voor de betreffende verkiezing. Neem de PTP in de hand en plaats uw koptelefoon op uw oren. Schuif aan de rechterzijde de volume naar een gewenste stand.

Stap 2: Kies een partij

1.     Druk op de driehoekige knopje rechts onder in de hoek.
2.     Kies met de pijl rechts en links naast de verzonken blauwe knop de juiste partij.
3.     Druk op de blauwe knop en de partij is gekozen.
4.     Fout gemaakt, druk dan weer op de driehoekige knop en kies de partij met pijl links of rechts.

Stap 3: Kies een kandidaat

Druk op de blauwe verzonken knop in het midden. U krijgt alle kandidaten te horen binnen deze partij. Druk op de verzonken knop om te pauzeren of bij afloop van de lijst de lijst te herhalen. Snel naar begin of de lijst, druk op pijl links. Onthoud uw partij nummer en kandidaat nummer.

stap 4: Inkleuren van het juiste vakje

Op de tafel ligt de mal met het stembiljet. In de linker bovenhoek treft u als startpunt een plastic rondje aan met een onderbreking in de rand. Als u uw vinger daarin zet en door de onderbreking glijdt voelt u het begin van een pijl die naar het cijfer 1 leidt, het nummer van de lijst van de eerste partij. Als u vanaf nummer 1 naar rechts gaat voelt u de nummers van de overige partijen. Die nummers kunnen in de hoogte iets versprongen zijn.

Recht onder de nummers staat steeds in een verdiept vak een verticale rij met gegraveerde ronde vlakjes van 1 centimeter met middenin een gaatje van een halve centimeter. Het is de bedoeling dat u uw potlood in het gaatje zet, dus NIET in het ronde vlakje. Vóór elke kandidaat van die partij zit één gaatje.

Vóór elk 5e gaatje voelt u een uitsteeksel om het tellen te vereenvoudigen.

U kunt stemmen door het potlood in het gaatje voor de kandidaat van uw keuze te zetten en een paar maal rond te draaien. U mag maar 1 rondje rood maken. U mag eenmaal een nieuw biljet vragen aan de stembureaumedewerker als u zich heeft vergist.

Open de mal door de rand aan de onderkant van de mal met 1 hand iets omhoog te houden. U kunt dan met de andere hand het stembiljet eruit pakken. Dat gaat het makkelijkst in het midden van de mal. Vouw hierna het stembiljet op.

Stap 5: Stembiljetten in de stembus doen

Het stembiljet kunt u in de betreffende stembus doen.