Centrumgebied van Zeist

Zeist heeft een groen en gezellig centrum gekregen. Inwoners, ondernemers, vastgoedeigenaren en gemeente hebben daar samen hard aan gewerkt. De gemeenteraad stelde in haar vergadering van 10 december 2019 de evaluatie van de Centrumvisie vast. Conclusie: Zeist is mooi geworden. Echter, de gemeenteraad heeft besloten een paar verkeersmaatregelen terug te draaien.
Hieronder vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over de nieuwe verkeerssituatie. Dit overzicht wordt steeds bijgewerkt.
Maatregelen en planning
- Welke concrete veranderingen vinden er plaats?
De verbinding over de Markt isweer opengesteld voor autoverkeer in de Noord-Zuid-richting. De Korte Steynlaan heeft weer tweerichtingverkeer gekregen. De verbinding tussen de Slotlaan en de Antonlaan via de Jagerlaan is opengesteld voor gemotoriseerd verkeer. - Waarom zijn deze veranderingen doorgevoerd?
Vanuit de visie ‘Beleef Zeist groen, gezond, gastvrij’ werken we de afgelopen jaren, in samenspraak met inwoners en ondernemers, aan een aantrekkelijk en toekomstbestendig centrum. De oorspronkelijke bedoeling van de Centrumvisie was een autoluw centrum. Begin 2019 hebben wij daartoe een aantal verkeersmaatregelen getroffen. Dit najaar hebben we de Centrumvisie geëvalueerd. Veel gebruikers van het centrum bleken niet blij te zijn met de nieuwe verkeersmaatregelen. De raad heeft op dinsdagavond 10 december het besluit genomen om een aantal verkeersmaatregelen terug te draaien. - Wat is de planning?
Op vrijdag 13 december 2019 zijn de nieuwe maatregelen ingevoerd. Op maandag 30 december 2019 is de Jagerlaan opengesteld. - Wat gebeurt er met de verkeerscirculatie in de omliggende wijken, zoals de Wilhelminaparkbuurt en het Lyceumkwartier?
Voor de direct omliggende wijken gaat de gemeente in het nieuwe jaar in afstemming met de bewoners waar nodig de verkeerscirculatie aanpassen, om de doorstroming daar goed aan te laten sluiten op de verkeerscirculatie in het centrum. - Wanneer vindt de definitieve herinrichting plaats?
In de loop van 2020 gaat de gemeente de definitieve herinrichting realiseren. Daarvoor is een gedegen plan van aanpak voor nodig. De planning en uitvoering vinden zoveel mogelijk plaats in afstemming met bewoners en ondernemers. De gemeente zal er alles aan doen om de overlast te beperken en daarom de fysieke, definitieve aanpassingen zeer waarschijnlijk in de zomervakantie gaan uitvoeren. - Waarom liggen er telslangen op diverse plekken?
Net als de passanten in het centrum tellen we alle verkeersbewegingen op bepaalde punten. Dit zijn belangrijke bronnen voor het geval we de gegevens nodig hebben in de toekomst.
Verkeersveiligheid
- Hoe wordt de veiligheid van alle verkeersdeelnemers gewaarborgd?
Om de verkeersveiligheid te waarborgen, komen er op de Markt rood-witte kunststof barrières, die het fietsverkeer scheiden van het autoverkeer. Om de nieuwe situatie te begeleiden, zet de gemeente vanaf 13 december in elk geval de eerste periode verkeersregelaars in. - Komt er een zebrapad voor de oversteek tussen de bibliotheek en de Albert Heijn?
Hier wordt in januari door de verkeerskundigen naar gekeken. Er kan niet zomaar een zebrapad worden neergelegd, daar is een verkeersbesluit voor nodig.
Juridische vragen
- Is er nog bezwaar mogelijk tegen de nieuwe maatregelen?
Ja. Het verkeersbesluit is op 13 december 2019 gepubliceerd in de Staatscourant. Via deze weg is bezwaar en beroep mogelijk:
Verkeersbesluit Voorheuvel
Verkeersbesluit Slotlaan - Blijven de verkeersboetes van de afgelopen periode van kracht?
Ja. Deze boetes zijn gegeven naar aanleiding van een verkeersovertreding. Daarom zijn en blijven ze geldig. - Wat gebeurt er met de camera op de Markt/Voorheuvel?
De camera is nog in werking, maar de data worden niet meer gebruikt voor verkeershandhaving.
Dit najaar lieten wij een evaluatie uitvoeren van de Centrumvisie inclusief de verkeersmaatregelen. Het doel van dit onderzoek is om in beeld te krijgen waar we nu staan èn om op te halen wat nodig is om het centrum van Zeist verder te ontwikkelen tot een aantrekkelijk verblijfsgebied. Het resultaat is een rapport met een voorstel aan de gemeenteraad.
Het college heeft op dinsdag 15 oktober met instemming kennis genomen van het rapport evaluatie centrumvisie (pdf, 5,14 MB). Met de Centrumvisie als basis zijn er veel zaken uitgevoerd of in gang gezet, die een bijdrage leveren aan het verbeteren en weerbaarder maken van het centrum Zeist. De komende periode zal de doorontwikkeling van het centrum verder vorm krijgen aan de hand van het retailperspectief, de parkeervisie, de herontwikkeling van het V&D-pand en andere projecten, die een raakvlak hebben met het centrum. De vijf kernwaarden uit de Centrumvisie, Gastvrij, Groen, Gezond, Gezellig, Geschiedenis, blijven hierbij het uitgangspunt.
Onderzoek
De onderwerpen die we onderzochten in de evaluatie zijn:
- hoe inwoners betrokken zijn bij de totstandkoming van de visie
- verkeersmetingen
- effecten van de parkeeractie 4 uur parkeren voor €1,-
- leegstand
- bereikbaarheid
- beleving van bezoekers
- beleving van niet bezoekers
- gastvrijheid van de centrumondernemers
- aandachtspunten voor verdere ontwikkeling
Het onderzoek bestond uit drie onderdelen:
- een steekproef onder 5000 huishoudens
- bevragen van alle 400 centrumondernemers
- straatinterviews
Veelgestelde vragen
Tijdens de informatiebijeenkomsten, die in het kader van de evaluatie van de Centrumvisie, zijn belegd, zijn vanuit de samenleving vragen gesteld. De beantwoording hiervan kunt u terugvinden op onze archiefpagina.
Documenten
Meer informatie
We gaan graag met u in gesprek over uw ervaring, signaal of vraag. U kunt ons bereiken via telefoonnummer 14 030, per mail via zeist@zeist.nl en social media.