Veldheim Stenia Peronnik Van Renesselaan
Utrechtseweg 69, 86 en 119 zijn percelen op het terrein Veldheim, Stenia en Peronnik van de toenmalige Stichting Zonnehuisscholen. Er zijn plannen voor de herontwikkeling van de percelen.
De eigenaar van de terreinen heeft vergunning aan ons gevraagd voor het tijdelijk laten bewonen van de panden door arbeidsmigranten en studenten. Die vergunning is nodig, omdat de bestemming nu niet toestaat dat er mensen wonen.
Het gaat om vier adressen:
- Utrechtseweg 69 (Veldheim): tijdelijke bewoning door 139 arbeidsmigranten voor 3 jaar;
- Utrechtseweg 86 (Stenia): tijdelijke bewoning door 60 studenten voor 3 jaar;
- Utrechtseweg 119 (Peronnik): tijdelijke bewoning door 4 personen voor 7 jaar;
- Van Renesselaan 30A 2 (achterzijde Stenia-terrein): tijdelijke bewoning door 40 arbeidsmigranten voor 7 jaar.
De gemeente Zeist was van plan deze aanvragen te weigeren, omdat er geen sprake was van een goede ruimtelijke onderbouwing. In zo'n onderbouwing moet aanvrager duidelijk beschrijven waarom invulling van de bestaande maatschappelijke bestemming niet (meer) haalbaar is. Ook bestond de vrees dat de gevraagde uitbreiding van de bewoning op deze locaties tot overlast zal leiden.
Om een vergunningaanvraag te beoordelen, heeft een gemeente volgens de wet maar beperkt de tijd. Helaas is in dit geval een situatie ontstaan dat we die wettelijke termijn hebben overschreden. Dit betekent dat de vergunningen voor tijdelijke bewoning voor deze vier adressen van rechtswege zijn verleend.
Bezwarenprocedure
Tegen alle vier de vergunningen voor tijdelijk gebruik zijn bezwaren ingediend. Op 13 februari 2020 heeft de bezwaarschiftencommissie voor alle procedures hoorzittingen georganiseerd. Deze commissie brengt advies uit, waarna het college van burgemeester en wethouders zo snel mogelijk een besluit neemt over de bezwaren.
Veldheim:
Het college van burgemeester en wethouders heeft op basis van het advies van de bezwarencommissie de vergunning opnieuw getoetst en besloten om de vergunningaanvraag alsnog te weigeren. Het voorgenomen tijdelijke gebruik van Veldheim is strijdig met een goede ruimtelijke ordening. De gemeente staat wel open voor een vorm van tijdelijke bewoning (maximaal 40 bewoners), met een doelgroep die past binnen de Woonvisie. Daarbij stelt de gemeente aanvullende voorwaarden. Zo moet de eigenaar vooraf overeenstemming met omwonenden over tijdelijk gebruik bereiken. Ook wordt aan de eigenaar gevraagd een beheerplan op te stellen en te handhaven. Aan de eigenaar is verzocht om het strijdige gebruik te staken.
Stenia:
Het college heeft een besluit genomen op basis van het advies van de bezwarencommissie en een volledige heroverweging van de vergunningaanvraag. Hierbij is gekeken naar het bestemmingsplan, de structuurvisie, de woonvisie, de parkeersituatie en cultuurhistorie. Conclusie is dat het voorgenomen tijdelijke gebruik van Stenia strijdig is met een goede ruimtelijke ordening. Daarom is de aangevraagde omgevingsvergunning alsnog geweigerd.
Peronnik:
het college van burgemeester en wethouders heeft een besluit genomen over de bezwaren op basis van het advies van de bezwarencommissie.
- De omgevingsvergunning voor tijdelijke bewoning van het hoofdgebouw door vier personen blijft in stand, maar de duur van de vergunning is verkort van 7 jaar naar 3 jaar.
- De vergunning voor het tijdelijk bewonen van het bijgebouw is ingetrokken.
De eigenaar gaat in beroep.
Van Renneselaan:
Voor locatie Van Renesselaan was afgesproken dat partijen in een gesprek samen tot een oplossing proberen te komen. Die bijeenkomst heeft niet geleid tot het intrekken van de bezwaren door bezwaarhebbenden. Dit betekent dat aan de bezwaarschriftencommissie is gevraagd om alsnog een advies uit te brengen. Het college heeft een besluit genomen op basis van dit advies en een volledige heroverweging van de vergunningaanvraag. Hierbij is gekeken naar het bestemmingsplan, de structuurvisie, de woonvisie, de parkeersituatie, draagvlak, overlast en cultuurhistorie. Conclusie is dat het voorgenomen tijdelijke gebruik van Van Renesselaan 30A 2 strijdig is met een goede ruimtelijke ordening. Daarom is de aangevraagde omgevingsvergunning alsnog geweigerd.
Stand van zaken
De eigenaar van de percelen Veldheim (Utrechtseweg 69), Stenia (Utrechtseweg 86) en van Renesselaan 30A2 is een last onder dwangsom opgelegd door de gemeente Zeist. Op deze adressen mag niet worden gewoond en dat gebeurt nu wel. De eigenaar krijgt tot 1 maart 2021 de tijd om voor alle bewoners een nieuwe plek te vinden. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders vrijdag 11 december 2020 besloten.
De eigenaar heeft tot 1 maart de tijd om aan de lastgeving te voldoen. De eigenaar is vanaf de beslissing op bezwaar (voor de zomer van 2020) op de hoogte dat de tijdelijke huisvesting niet toegestaan is. Gedurende de handhavingsprocedure staat de gemeente open voor nieuwe voorstellen of vergunningaanvragen om alsnog te komen tot een passende tijdelijke invulling om kraak te voorkomen.
Geen Bibob-onderzoek
Er loopt geen Bibob-onderzoek naar de eigenaar van de terreinen. Een Bibob-onderzoek kan alleen worden uitgevoerd bij vastgoedtransacties en aanvragen voor omgevingsvergunningen ten behoeve van bouwactiviteiten. Daar is op dit moment geen sprake van.
Herontwikkelingsmogelijkheden
Stand van zaken
De eigenaar van de percelen wil de terreinen opnieuw gaan ontwikkelen. Dit is op dit moment de status van de verschillende percelen:
Stenia (Utrechtseweg 86)
Zorgverlener Orpea heeft Stenia gekocht onder voorbehoud. Orpea wil binnen het bestemmingsplan zorg gaan verlenen aan ongeveer 100 dementerenden.
Na onderzoek en overleg met ons heeft Orpea een concept vergunningaanvraag ingediend. De concept aanvraag is aangepast, omdat eerdere plannen niet helemaal aan het bestemmingplan voldeden op het gebied van parkeren en cultuurhistorie.
Orpea heeft al overleg gehad met vertegenwoordigers van omwonenden. Zij gaan de hele buurt informeren en betrekken zodra zij duidelijkheid hebben over de concept vergunningaanvraag. Waarschijnlijk gebeurt dat in februari.
Peronnik (Utrechtseweg 119)
Peronnik is eind 2020 door Mooi Zeist verkocht aan drie beleggers met een Zeister achtergrond. De nieuwe eigenaren willen eerst met de gemeente overleggen over de mogelijkheden voor Perronik voordat zij nieuwe plannen uitwerken. Het bijgebouw blijft in gebruik voor studiebegeleiding en orthopedagogiek.
De vorige eigenaar, Mooi Zeist, had plannen voor een kinderdagverblijf en naschoolse opvang. Om de passendheid van deze functie te toetsen werd een concept vergunningaanvraag ingediend. Uit die aanvraag bleek dat de nieuwe ontsluiting voor auto's niet paste bij de cultuurhistorische waarde van het terrein.
Veldheim (Utrechtseweg 69)
De eigenaar van Veldheim, Mooi Zeist, heeft gekeken of er binnen de huidige bestemming ('Maatschappelijk') partijen zijn die zich hier willen vestigen. Dit is tot nu toe niet gelukt.
Een onderzoeksbureau heeft een marktanalyse uitgevoerd en en in hun advies staat wat een passende functie kan zijn voor Veldheim. Hun conclusie is dat een combinatie van de functies 'Wonen', 'Maatschappelijk' en 'Zorg' passend is. Dit advies is op 12 januari gepresenteerd aan omwonenden tijdens een digitale bijeenkomst.
Wij hebben met Mooi Zeist afspraken gemaakt over het verdere proces. Op basis van het marktonderzoek stellen zij een bouwmassastudie, programma en ruimtelijke visie op. Deze worden ook besproken met omwonenden. Wanneer en op welke manier dat gebeurt, is nog niet bekend. Het doel is een principeverzoek van Mooi Zeist aan de gemeente over een ruimtelijk plan voor Veldheim en vervolgens een besluit hierover door de gemeenteraad.
Van Renesselaan 30 A 2
Van Renesselaan 30 A 2 is eind 2020 door Mooi Zeist verkocht aan drie beleggers met een Zeister achtergrond. De nieuwe eigenaren willen de bestemming van het gebouw veranderen van 'Maatschappelijk' naar ‘Wonen’. Binnenkort zullen zij daarvoor een aanvraag indienen. Bij het behandelen van zo'n aanvraag toetsen wij de onderbouwing voor de functiewijziging. Belangrijk aandachtspunt bij die toetsing zijn onder andere:
- het behoud van waardevol groen,
- het aantal parkeerplaatsen.
Voorwaarden herontwikkeling
De gemeente stelt voorwaarden (pdf, 1,15 MB)aan herontwikkeling:
- herontwikkeling van de percelen moet in samenspraak gebeuren met de omgeving;
- de nieuwe eigenaar moet aantonen dat er geen vraag is naar percelen met een maatschappelijke bestemming;
- eventuele nieuwbouw moet het monumentale karakter van de percelen versterken;
- voorafgaand aan eventuele nieuwbouw moet de nieuwe eigenaar een cultuurhistorisch onderzoek laten uitvoeren;
- bij de realisatie van woningen is differentiatie uit de Woonvisie in principe leidend.
De drie percelen aan de Utrechtseweg hebben in het huidige bestemmingsplan een maatschappelijke bestemming. Het hoofdhuis Utrechtseweg 69 is een Rijksmonument en de hoofdhuizen van Utrechtseweg 86 en 119 zijn gemeentelijke monumenten.
Herontwikkeling (bijvoorbeeld nieuwbouw) die afwijkt van de bestemming is niet mogelijk binnen het huidige bestemmingsplan. Bij een concrete wens van de nieuwe eigenaar zal de gemeenteraad de uitgangspunten voor herontwikkeling vaststellen.
Voor de direct omwonenden van de percelen Veldheim en Stenia was er op 28 november 2019 een informatieavond.
Meld u aan voor de nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van dit project? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief ‘Ontwikkeling Veldheim, Stenia en Peronnik'. Deze nieuwsbrief wordt met een wisselende frequentie verzonden.
- Vul uw e-mailadres in in het onderstaande veld.
- Klik op de groene knop 'Aanmelden'.
- Ga daarna naar uw e-mailbox en bevestig uw e-mailadres:
- open de e-mail 'Ontwikkeling Veldheim, Stenia en Peronnik: Graag de inschrijving bevestigen' (afzender is zeist@zeist.nl)
- klik op de link 'Ja, meld me aan voor deze lijst'
Voor meer informatie over de plannen voor een eventuele, toekomstige herontwikkeling kunt u contact opnemen met de eigenaar, Mooi Zeist B.V., via telefoonnummer 026 363 92 55 of per e-mail via mf.kinran@rvgrealestate.nl (contactpersoon is M. Faruk Kinran).
Heeft u vragen aan de gemeente Zeist over de procedure van een eventuele, toekomstige herontwikkeling? Neemt u dan contact met ons op via het vijfcijferig telefoonnummer 14 030 of per e-mail via zeist@zeist.nl.