luchtfoto omgeving Voorheuvel en Voorheuvelplein

Centrum: Voorheuvel

De Voorheuvel wordt opnieuw ingericht. Het gaat om het gedeelte vanaf de Markt richting rotonde Montaubanstraat - Oude Arnhemseweg - 1e Hogeweg. Hiermee zal het gebied veiliger worden voor alle weggebruikers.

Dinsdag 19 april starten de werkzaamheden; die duren ongeveer 9 weken. Tijdens de herinrichting is de Voorheuvel afgesloten voor autoverkeer. 

Planning

 • Dinsdag 19 april tot en met vrijdag 17 juni: uitvoering werkzaamheden
  • in 3 fases; ongeveer 3 weken per fase
  • ongeveer 9 weken in totaal
  • op werkdagen tussen 7.00 en 17.00 uur
 • Fase 1: vanaf zebrapad Markt/Emmaplein, langs de bibliotheek tot en met voorzijde supermarkt AH;
 • Fase 2: gedeelte tussen huisnummers 19-27 en supermarkt AH;
 • Fase 3a: gedeelte voor huisnummers 3-17;
 • Fase 3b: gedeelte langs de groenperken (ter hoogte van huisnummers 3-17);

Deze planning is onder voorbehoud van wijzigingen, bijvoorbeeld door de weeromstandigheden.

Op het Voorheuvelplein, bij de uitrit van de parkeergarage, komt een bouwkeet van de aannemer. Daar kunt u binnen lopen bij vragen of opmerkingen over werkzaamheden.

Bereikbaarheid en omleidingen

Tijdens de werkzaamheden is de Voorheuvel afgesloten voor autoverkeer, inclusief buslijn 56, 58 en 74. De Voorheuvel is dus niet bereikbaar vanuit de Weeshuislaan. Ter plekke wordt de omleiding voor auto's aangegeven. De uitrit van parkeergarage '1e Hogeweg' aan het Voorheuvelplein blijft normaal in gebruik; automobilisten moet ter plekke wel extra oppassen. De uitrit van parkeergarage 'Belcour' aan de Weeshuislaan blijft ook normaal in gebruik. Ook de rotonde Montaubanstraat/Oude Arnhemseweg/1e Hogeweg blijft open, maar de afslag richting de Voorheuvel is afgesloten.

Voor de actuele dienstregeling en de omleiding van de bussen, kunt u kijken op de website van U-OV.

Voor fietsers en voetgangers blijft de Voorheuvel bereikbaar. Fietsers moeten wel afstappen en lopend langs de werkzaamheden. De voetgangersgedeelten van de Voorheuvel zijn gewoon te gebruiken. Het zebrapad tussen de Markt en het Emmaplein blijft gewoon open voor voetgangers.

Bedrijven aan de Voorheuvel en het Voorheuvelplein kunnen hun winkels tijdens de werkzaamheden blijven bevoorraden via de routes:

 • Bergweg-Voorheuvel-rotonde Montaubanstraat, of
 • Uitrit parkeergarage '1e Hogeweg' aan het Voorheuvelplein-rotonde Montaubanstraat.

Omleiding auto

Voor het doorgaand autoverkeer èn voor het bereiken van de Utrechtseweg en de Slotlaan geldt de omleiding:

Parkeergarage 'Belcour' - (Torenlaan - Middellaan) - Antonlaan - Steynlaan - Bergweg - Jacob van Lenneplaan - Schaerweijdelaan - Utrechtseweg - (Montaubanstraat - 1e Hogeweg - Slotlaan)

Sinds december 2019 is het gedeelte tussen de Markt en de rotonde met Oude Arnhemseweg/ Hogeweg/Montaubanstraat (weer) open voor gemotoriseerd verkeer. Die openstelling is destijds gedaan met tijdelijke voorzieningen. Om de verkeersveiligheid te waarborgen en te verbeteren, richten we de Voorheuvel nu definitief opnieuw in.

In 2021 was er gelegenheid om een reactie op het voorlopig ontwerp (pdf, 544 KB) te geven. We hebben toen diverse reacties (pdf, 103 KB) ontvangen. Die inbreng heeft tot een aantal aanpassingen in het definitieve ontwerp (pdf, 2 MB) geleid:

 • verbreden van rijstrook voor gemotoriseerd verkeer naar 3,40m, zodat stoppende bussen door fietsers ingehaald kunnen worden en meer ruimte krijgen om met het gemotoriseerde verkeer mee te rijden;
 • versmallen fietspad (tegen richting) met 20cm om zo meer ruimte te geven aan het gecombineerde fiets- en autoverkeer;
 • verplaatsen van de voetgangersoversteekplaats in de richting van het kruispunt, zodat oversteek in de dezelfde lijn ligt als de voornaamste voetgangersstromen. Dit heeft een snelheid remmend effect heeft op het gemotoriseerd verkeer op dat kruispunt;
 • compact maken van het kruispunt Voorheuvel om het overzichtelijker te maken en de gelijkwaardigheid van het kruispunt te benadrukken.

Meer informatie

Bij vragen over de herinrichting van de Voorheuvel kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer 14 030 of per e-mail zeist@zeist.nl.