Laan van Eikenstein 9
Aan de Laan van Eikenstein 9 was het datacenter van Rabobank Nederland gevestigd. Rabobank Nederland heeft de kantoren verlaten en de sloop van de panden is nu in volle gang. Na de sloop wordt het terrein verkocht aan Projectontwikkelaar BPD. De nieuwe eigenaar wil hier een woongebied met circa 100 woningen realiseren.
Daarvoor heeft BPD een ontwerp bestemmingsplan en een ontwerp beeldkwaliteitsplan opgesteld. Op 15 september 2020 heeft de gemeenteraad dit bestemmingsplan en dit beeldkwaliteitsplan vastgesteld. Daarna is de provincie akkoord gegaan met het plan. Op donderdag 22 oktober 2020 start de beroepstermijn van 6 weken, waarna de plannen in werking kunnen treden.
Het nieuwe woongebied krijgt een invulling met maximaal 110 woningen. Voor het woningbouwprogramma is zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij de Woonvisie. Op 2 onderdelen wijken de plannen af van de Woonvisie:
- voor het realiseren van sociale huurwoningen;
- voor de woningen in het middensegment.
De gemeenteraad heeft op 10 december 2019 ingestemd met deze uitzonderingen op de Woonvisie. Hier vindt u het raadsbesluit.
Gebiedsvisie Utrechtseweg-Noord
Het terrein Laan van Eikenstein 9 valt binnen het gebied van de ‘Gebiedsvisie Utrechtseweg-Noord’. Die visie is de basis voor ontwikkelingen in het gehele gebied en is in samenspraak met belanghebbenden (waaronder omwonenden) opgesteld. In de visie wordt ‘Wonen’ als één van de mogelijke vervolgfuncties voor het terrein van Laan van Eikenstein 9 genoemd. De plannen van BPD passen dan ook binnen de gebiedsvisie.
De gebiedsvisie stelt verder dat de woningbouw rond een zogenoemde ‘eng’ gerealiseerd moet worden. Een 'eng' was vroeger de naam voor een hoger gelegen gemeenschappelijke weidegrond. Deze locatie is ook als een eng in gebruik geweest. In het bestemmingsplan wordt hiermee rekening gehouden doordat het midden van het plangebied als 'Groen' bestemd wordt.
Vaststelling
Het bestemmingsplan heeft de afgelopen jaren een zorgvuldige procedure doorlopen waarbij ingesproken is op het voorontwerp en daarna zienswijzen zijn ingediend op het ontwerpbestemmingsplan. Het plan is steeds aangepast aan de ontvangen reacties en daarna voorgelegd aan de gemeenteraad. Via onderstaande links kunt u het plan inzien, zoals het aan de gemeenteraad is voorgelegd.
Op 15 september 2020 heeft de gemeenteraad van Zeist het bestemmingsplan unaniem vastgesteld. Ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zijn kleine wijzigingen vastgesteld, vooral om het behoud van het groen in het gebied nog beter te borgen.
Na de vaststelling is het bestemmingsplan aan de provincie voorgelegd. Die kon zich vinden in het plan. De volgende stap in de procedure is de beroepstermijn. Na afloop van de beroepstermijn kan het bestemmingsplan in werking treden, zodat het gebruikt kan worden bij het verlenen van (bouw)vergunningen.
Ter inzage voor de beroepstermijn
Het vastgestelde bestemmingsplan en de bijbehorende stukken liggen vanaf donderdag 22 oktober 2020 gedurende 6 weken ter inzage. Alle stukken kunt u via deze pagina vinden. Uitsluitend voor die personen, die op geen enkele andere manier kennis kunnen nemen van de inhoud van het bestemmingsplan, is het plan ook in te zien in de publiekshal van de gemeente aan Het Rond 1 te Zeist. Dit kan alleen na het maken van een afspraak vanwege onze maatregelen tegen de verspreiding van Corona.
De informatie staat ook op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl . Het planidentificatienummer is NL.IMRO.0355.BPLaanvEikenstein9-VS01.
Beroep
Gedurende genoemde termijn kunnen zij, die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad hebben ingediend en belanghebbenden die aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest een zienswijze naar voren te brengen, beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Verder kan iedere belanghebbende tijdens deze termijn op dezelfde wijze beroep instellen tegen de bij vaststelling van het bestemmingsplan aangebrachte wijzigingen ten opzichte van het ontwerpplan.
Crisis- en Herstelwet
Op dit besluit is de Crisis- en Herstelwet van toepassing. Geef daarom in het beroepschrift aan welke beroepsgronden u aanvoert en dat deze wet van toepassing is. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd.
Voorlopige voorziening
Een beroepschrift heeft geen schorsende werking. Het vaststellingsbesluit treedt de dag na afloop van de beroepstermijn in werking, tenzij gedurende de beroepstermijn bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (via het genoemde adres) een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend. Voor het indienen van een beroepschrift en een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.
Het plan
Dit is het bestemmingsplan zoals het aan de raad wordt voorgelegd:
Het nieuwe bestemmingsplan is getoetst aan de Wet geluidhinder.
Uit het bijbehorend akoestisch onderzoek blijkt dat het geluidsniveau op de gevels van woningen binnen het plangebied, vanwege het wegverkeer op de Utrechtseweg, hoger is dan de wettelijke voorkeurswaarde die genoemd is in de Wet geluidhinder. De Wet geluidhinder biedt de mogelijkheid om, onder voorwaarden, ontheffing te verlenen van deze voorkeurswaarde.
Van deze mogelijkheid is voor het plan gebruik gemaakt. Op 10 september 2020 is het besluit hogere waarden vastgesteld.
Inzage van de stukken
Het definitieve besluit is overeenkomstig het ontwerpbesluit vastgesteld.
U kunt het besluit hogere waarden met bijbehorende stukken van 5 november 2020 tot en met 17 december 2020 inzien bij de gemeente Zeist, Publiekshal aan Het Rond 1 in Zeist (alleen indien u de stukken absoluut niet digitaal in kunt zien en alleen op afspraak vanwege onze maatregelen tegen de verspreiding van Corona).
Alle documenten kunt u inzien via onderstaande bijlagen:
- Publicatie ontwerp Hogere Waarden
- Besluit Hogere Waarden (pdf, 426 KB)
- Akoestisch onderzoek (pdf, 2,23 MB)
- Bijlage wegverkeerslawaai (pdf, 565 KB)
- Verzoekformulier Hogere Waarden (pdf, 112 KB)
Beroep instellen
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan, binnen 6 weken na de dag waarop het besluit ter inzage is gelegd, tegen dit besluit tot vaststelling van hogere waarden, door degene(n) wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken en primair degenen die zienswijzen tegen het ontwerpbesluit hogere waarden hebben ingebracht, beroep worden ingesteld bij de Raad van State.
Uw beroep kunt u richten aan: de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te 's‑Gravenhage. Onder duidelijke vermelding van uw naam en adres alsmede het kenmerk van het betreffende besluit hogere waarden. Voor het instellen van beroep zijn griffierechten verschuldigd. Hierover ontvangt de indiener nader bericht van de Raad van State.
Voor meer informatie kunt u bellen met Omgevingsdienst regio Utrecht, telefoonnummer 088 022 50 00.
In de gebiedsvisie Utrechtseweg-Noord is de verplichting opgenomen dat voor elke grote ontwikkellocatie een beeldkwaliteitsplan moet worden opgesteld. Het ontwerpbeeldkwaliteitsplan is door BPD in overleg met ons opgesteld en lag samen met het ontwerpbestemmingsplan ter inzage. Hierop is gereageerd door belanghebbenden. Op 15 september heeft de gemeenteraad ook het beeldkwaliteitsplan vastgesteld. Deze is opgenomen als bijlage 2 bij de Toelichting van het bestemmingsplan.
Het vastgestelde bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan liggen vanaf 22 oktober gedurende 6 weken ter inzage. Na afloop van die termijn treden beide plannen in werking, behalve indien de Raad van State een voorlopige voorziening treft waarmee de inwerkingtreding van (één van de) plan(nen) wordt opgeschort. Wanneer de plannen in werking zijn getreden, dienen deze als toetsingskaders voor aanvragen voor vergunningen. Na het verlenen van een vergunning voor het bouwen van de beoogde woningen, kan gestart worden met de bouw.
In opdracht van de eigenaar is aannemer Dusseldorp op 18 mei gestart met de sloopwerkzaamheden en asbestsanering. De verwachting is dat sloop en de afvoer van de materialen tot eind 2020 duren. Helaas is het onvermijdelijk dat omwonenden enige hinder zullen ondervinden bij dergelijke omvangrijke sloopwerkzaamheden. De gemeente houdt toezicht op de sloop om te zien of dit veilig gebeurt en de hinder tot een minimum wordt beperkt. Hiervoor zijn ook van tevoren opnames gemaakt van de meest nabij gelegen woningen. De buurt is per brief over de werkzaamheden geïnformeerd door aannemer Dusseldorp. Voor vragen en klachten over de uitvoering van deze werkzaamheden kunt u terecht bij Roy Oosterholt (Dusseldorp) via het telefoonnummer 06 224 000 90 of per e-mail via r.oosterholt@dusseldorp.nu
Voor vragen over procedures en besluitvorming over de plannen kunt u terecht u mailen naar zeist@zeist.nl of bellen met 14 030.