Renteloze lening voor energiemaatregelen in sport, scouting en cultuur

Sportclubs, cultuurinstellingen en scoutingclubs die hun gebouwen willen verduurzamen kunnen bij de gemeente Zeist een renteloze lening afsluiten. Door energie te besparen en/of op te wekken, bespaart uw organisatie op de lange termijn veel geld.

Voor wie?

De renteloze lening is beschikbaar voor sportclubs, cultuurinstellingen en scoutingclubs in de gemeente Zeist die zelf eigenaar zijn van hun gebouwen of energie-installaties.  De organisatie moet een KvK-registratie hebben en zonder winstoogmerk werken. 

Waarom deze lening?

Energie besparen levert geld op. Maar dan moet uw organisatie wel eerst kunnen investeren in energiebesparende maatregelen. Veel sportclubs, cultuurinstellingen en scoutingclubs hebben hier niet genoeg geld voor beschikbaar. De gemeente biedt daarom een renteloze lening om die investering toch mogelijk maken. Vervolgens kan de organisatie jarenlang flink besparen op energiekosten en met dat bespaarde geld de lening terugbetalen.

Hoe werkt het?

De organisaties kunnen een renteloze lening aanvragen om maatregelen te nemen die energie besparen of opwekken. Dit zijn maatregelen zoals:

  • Zonnepanelen plaatsen
  • Isoleren van daken, muren en vloeren
  • Een warmtepomp plaatsen
  • Energieopslag van warmte of elektriciteit
  • LED-verlichting
  • Infrarood verwarmen
  • Glas vervangen door HR++-glas

Uw organisatie kan subsidie aanvragen als de maatregel staat vermeld in de energiebesparende maatregelen van BOSA(Verwijst naar een externe website) (sport) of in de energielijst van DUMAVA(Verwijst naar een externe website) (cultuur en scouting). Per type maatregel wordt een vaste termijn gehanteerd om de lening terug te betalen. Deze is te vinden in de subsidieregeling artikel 3(Verwijst naar een externe website)

Hulp en advies

Voor advies over verduurzamingsmaatregelen kunt u terecht bij Op Naar Nul(Verwijst naar een externe website). De gemeente werkt met hen samen om maatschappelijke organisaties te helpen verduurzamen. Neem contact op met Jeroen van der Beek, info@opnaarnul.nl(Verwijst naar een e-mailadres), telefoon 026 – 361 21 10. Sport- en scoutingclubs en cultuurinstellingen kunnen hier terecht. Ook kan uw organisatie kiezen voor een andere adviespartij, sportverenigingen kunnen gebruik maken van energiecoaches aangesloten bij Sport NL Groen(Verwijst naar een externe website). Scoutingsclubs en cultuurinstellingen, kunnen terecht het ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed van de provincie Utrecht.(Verwijst naar een externe website)

Als u vragen heeft over het indienen van het aanvraagformulier, dan kunt u de gemeente bellen. Dit kan van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 13.00 uur via telefoonnummer 14 030. Vraag naar een collega van team Energie en Duurzaamheid.

Voorwaarden voor de lening

  1. Alleen de eigenaar van het pand kan een aanvraag doen.
  2. De organisatie die een lening aanvraagt, mag geen winstdoelstelling hebben.
  3. Alleen materiaalkosten, arbeid en installatiekosten kunt u via de lening financieren. Arbeid van eigen personeel of vrijwilligers kan niet via de lening worden gefinancierd.
  4. De looptijd van de lening is afhankelijk van de maatregelen en is tussen de 10-20 jaar.
  5. De aanvrager moet de daadwerkelijk gemaakte kosten aantonen via facturen.
  6. De lening is minimaal € 25.000 en maximaal € 250.000.
  7. Met de lening kan uw organisatie investeringen financieren om energie te besparen, zowel voor een bestaand gebouw alsook de ver(nieuw)bouw van de accommodatie.
  8. De organisatie heeft eerst alle subsidiemogelijkheden verkend en indien mogelijk aangevraagd.
  9. De aanvrager stelt de benodigde documenten/informatie beschikbaar voor de financiële beoordeling.

Meer informatie vindt u in de regeling over deze renteloze lening(Verwijst naar een externe website).

Benodigde documenten voor de lening

Wilt u aanvragen? Dan heeft u onderstaande documenten nodig ter voorbereiding. Als u vragen heeft over het indienen van het aanvraagformulier, dan kunt u de gemeente bellen. Dit kan van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 13.00 uur via telefoonnummer 14 030. Vraag naar een collega van team Energie en Duurzaamheid.

  • Een financiële beoordeling van de organisatie
    • Voor sportverenigingen: SWS beoordeelt het financiële risicoprofiel van de organisatie. In deze link(Verwijst naar een externe website) vindt u alle informatie die SWS nodig heeft voor een aanvraag. U kunt verder contact opnemen met Stef Nieuweweme (06 30101308 of s.nieuweweme@sws.nl(Verwijst naar een e-mailadres)). De beoordeling van SWS is eerst nodig, daarna kan de aanvraag worden ingediend bij de gemeente.
    • Voor scouting & cultuur: De gemeente beoordeelt het financiële risicoprofiel van de organisatie. Dit gaat om de volgende documenten:
      • Jaarrekeningen (minimaal laatste 3 boekjaren)
        • Balans
        • Winst- en verliesrekening
        • Kasstroomoverzicht
      • Begroting van de organisatie
      • Inzicht openstaande financieringen en voorwaarden
  • Plan van aanpak, inclusief businesscase
  • Voor bestaande gebouwen of installaties:
    • De jaarlijkse besparingen/opbrengsten in zowel het energieverbruik en in euro's.
    • Energieadviesrapport van één van de energiecoaches(Verwijst naar een externe website) die partner zijn van SportNLGroen. Of een kwalitatief vergelijkbaar advies. Door het advies moet duidelijk blijken welke energiemaatregelen mogelijk zijn en wat de nodige investeringen en de te behalen besparingen zijn.
  • Bij een vereniging: Akkoord Algemene ledenvergadering
    • Indien uw organisatie een vereniging is, heeft u akkoord nodig van de ledenvergadering voor het indienen van de lening.
    • Let op: Is uw organisatie een vereniging, maar is het eigendom van het gebouw ondergebracht in een stichting? Dan is er toch akkoord nodig van de ledenvergadering, omdat de vereniging in dit geval leidend is.
  • Bewijs voor het indienen van andere subsidies (in ieder geval: BOSA, USET, DUMAVA of ISDE)
    • De subsidies hoeven niet toegekend te zijn, het is voldoende om aanvraagformulieren of ontvangstbevestigingen hiervan bij te voegen.
    • Als er geen subsidies aangevraagd zijn, dan moet dit goed onderbouwd worden.

Stappen om een lening aan te vragen

  1. Stel de bovenstaande documenten op voor het indienen van de aanvraag.
  2. Dien de aanvraag voor de lening in, via E-herkenning bij de gemeente(Verwijst naar een externe website).
  3. U ontvangt bericht over of uw aanvraag volledig is.
  4. De gemeente beoordeelt de aanvraag.
  5. Bij goedkeuring van de lening ontvangt u een leenovereenkomst om te ondertekenen.
  6. U heeft 2 jaar om de maatregelen uit te voeren.
  7. Uw organisatie start met aflossen in het jaar na de verstrekking van de lening. Uw organisatie betaalt de aflossing 1 keer per jaar (in november) aan de gemeente.
Inloggen met eHerkenning Niveau 2+ Renteloze lening aanvragen (Verwijst naar een externe website)

Voetbalvereniging Saestum ging u voor

SV Saestum heeft ook een renteloze lening afgesloten om verduurzaming van hun vastgoed te financieren. Penningmeester Henk Lesschen vertelt: “Zonder de hulp van de gemeente zou Saestum niet in staat zijn geweest te investeren in verduurzaming. De gestegen reguliere bouw- en rentekosten maakten een sluitende businesscase voor een vernieuwd clubhuis al uitdagend genoeg, laat staan dat er ruimte was voor extra investeringen voor verduurzaming.”