Grofvuil

Succesvol:

Eerdere sluiting RMN op vrijdag 15 december

Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) sluit op vrijdag 15 december om 15.00 uur het recyclingstation vanwege een personeelsbijeenkomst. Houd bij een bezoek aan het recyclingstation rekening met een eventuele wachttijd. De medewerkers van RMN halen vrijdag 15 december het huishoudelijk afval op zoals u gewend bent. Dit geldt zowel voor de containers (kliko’s), als voor de boven- en ondergrondse verzamelcontainers. Wel legen zij deze containers vóór 15.00 uur. Het kantoor van RMN sluit ook om 15.00 uur. 

Ophalen kost € 20

Als u grofvuil laat ophalen, kan dat niet worden gescheiden en wordt het grotendeels verbrand. Maar als u het wegbrengt naar het recyclingstation van RMN, wordt het grotendeels gescheiden en hergebruikt.

Wilt u grofvuil laten ophalen? Dan moet u:

  • Bij RMN een afspraak maken. Voor ophalen betaalt u € 20,-. Mogelijk kunt u deze kosten terugkrijgen via de Geld Terug Regeling.
  • Er rekening mee houden dat RMN uw grofvuil niet direct kan ophalen. Meestal is zelf wegbrengen sneller.
  • Maximaal 3 m3 grofvuil per huishouden aanbieden.
  • Losse materialen en snoeihout in handzame bundels binden. Deze mogen maximaal 25 kilo en 1,5 meter lang zijn. Takken of stronken mogen niet dikker zijn dan polsdikte.
  • Snoeihout of ander tuinafval niet in dozen doen.
  • Het grofvuil voor 7.30 uur aan de straat zetten. Op een plek die goed bereikbaar is voor de ophaalwagen.

Zie ook alle aanbiedregels en veelgestelde vragen over grofvuil.

Grofvuil is huishoudelijk afval dat te groot of te zwaar is voor een kliko of ondergrondse container.

Geen grofvuil zijn: accu’s, autobanden, asbest, bielzen, bouw-/sloopafval (zoals gipsplaten, stenen, puin, dakleer), chemisch afval (zoals olie, verf), glas, geïmpregneerd hout, spiegels, textiel en zakken of dozen met inhoud.
Dit alles moet u zelf wegbrengen naar het recyclingstation.

Geen bedrijfsafval

Hebt u afval van uw bedrijf, vereniging of organisatie? Dit mag niet naar het RMN-recyclingstation. U moet dit laten ophalen door een erkende inzamelaar.

Wegbrengen is gratis

U kunt uw grofvuil gratis wegbrengen naar het recyclingstation (Zandbergenlaan 22, Huis ter Heide). Zie ook de openingstijden. Neem hierbij mee:

  • Een legitimatiebewijs.
  • Een poststuk of huur-/koopcontract (als nieuwe inwoner van onze gemeente).

Gratis aanhangwagen lenen

Bij het recyclingstation kunt u voor het wegbrengen van grofvuil of tuinafval een aanhangwagen lenen (maximaal 2 uur). Zie de voorwaarden en reserveren.

Spullen nog bruikbaar?

Hergebruik is beter dan weggooien. Recycle uw bruikbare spullen via een van de 3 kringloopwinkels in Zeist, de weggeefwinkel of Marktplaats.

Waarom is wegbrengen beter dan ophalen?

Lagere kosten

Grofvuil dat u laat ophalen, kan niet worden gescheiden. Het moet grotendeels verbrand worden. En dat kost ons € 255 per 1.000 kilo (cijfers van 2023).

Sommige gescheiden soorten grofvuil leveren geld op. Andere soorten kosten nog wel geld om te verwerken, maar zeker de helft minder dan bij verbranden.

Daarom scheelt scheiden al snel de helft van de kosten. En hoe minder kosten wij maken voor afvalverwerking, hoe minder u kwijt bent aan de afvalstoffenheffing.

Beter voor het milieu

In het recyclingstation kan het grofvuil grotendeels worden gescheiden, in 25 soorten. Daarna kan het verwerkt worden als grondstof voor nieuwe producten.

En scheiden is goed voor het milieu: de materialen worden gerecycled en dat spaart nieuwe grondstoffen en energie.