Grofvuil

Grofvuil (of grof afval) is huishoudelijk afval dat te groot of te zwaar is voor een kliko of verzamelcontainer. Inwoners kunnen grofvuil gratis wegbrengen naar het recyclingstation. Of laten ophalen, tegen betaling van € 20.

Bedrijven laten hun bedrijfsafval ophalen door een gespecialiseerd bedrijf.

Grofvuil wegbrengen

Grofvuil dat u laat ophalen, kan niet worden gescheiden. Het wordt dan namelijk grotendeels verbrand. En dat kost ons € 255 per 1.000 kilo (cijfers van 2023). Als u het naar het recyclingstation van Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) brengt, kunnen zij het grotendeels scheiden en verwerken als grondstof voor nieuwe producten. Dit scheelt als snel de helft van de kosten. En hoe minder kosten wij maken voor afvalverwerking, hoe minder kosten we hoeven door te berekenen in de afvalstoffenheffing.

Goed om te weten

 • Neem uw legitimatiebewijs mee naar het recyclingstation.
 • Bent u een nieuwe bewoner van Zeist en wilt u afval wegbrengen naar het recyclingstation? Vergeet dan niet naast het meenemen van een poststuk of huur- of koopcontract ook uw legitimatiebewijs mee te nemen om de ‘match’ te kunnen maken met de naam op het document.

Adres en openingstijden

Recyclingstation Zeist, Zandbergenlaan 22, 3712 BZ Huis ter Heide

Kijk voor actuele openingstijden op de website van RMN.

Grofvuil laten ophalen

U kunt uw grof afval laten ophalen door RMN. Houd hierbij rekening met het volgende:

 • RMN brengt u € 20 in rekening als u grofvuil wilt laten ophalen. 
 • Ophalen is alleen mogelijk op afspraak via rmn.nl.
 • Komt u in aanmerking voor de Geld Terug Regeling? Dan kunt u de kosten voor het ophalen via die regeling terugkrijgen.
 • Grofvuil dat u laat ophalen, kan niet worden gescheiden. Dan wordt het grotendeels verbrand. Als u het naar het recyclingstation brengt, kan het grotendeels worden gescheiden en hergebruikt.
 • Houd er rekening mee dat RMN uw grofvuil niet direct kan ophalen. Vaak is zelf wegbrengen sneller.
 • Bind losse materialen en snoeihout in handzame bundels die gemakkelijk kunnen worden opgetild (maximaal 25 kilo, 1,5 meter lang, takken of stronken niet dikker dan polsdikte).
 • Doe snoeihout of ander tuinafval niet in dozen.
 • U mag maximaal 3 m3 grofvuil per huishouden aanbieden.
 • Zet het grofvuil voor 7.30 uur aan de straat op een plek die goed bereikbaar is voor de ophaalwagen.

Een volledig overzicht van alle voorwaarden en meer informatie vindt u op de website van RMN.

Aanhangwagen lenen

U kunt gratis een aanhangwagen lenen (maximaal 2 uur), voor het wegbrengen van grofvuil of tuinafval naar het recyclingstation. Vul hiervoor het formulier aanhangwagen lenen in op de website van RMN.

Kringloopwinkel

Wilt u spullen wegdoen die nog goed bruikbaar zijn? Neem dan contact op met Kringloop Zeist of Kringloopcentrum de Markt Zeist.

Bedrijfsafval

Bedrijven kunnen hun bedrijfsafval niet laten ophalen door RMN of wegbrengen naar het recyclingstation. Zij moeten hun grof vuil en ander bedrijfsafval afvoeren via een commerciële afvalverwerker.