Grofvuil

Grofvuil (of grof afval) is huishoudelijk afval dat te groot of te zwaar is voor een kliko of verzamelcontainer. Inwoners kunnen grofvuil gratis wegbrengen naar het recyclingstation, of gratis laten ophalen. Vanaf 1 februari 2023 brengt de gemeente 20 euro bij u in rekening als u grofvuil wilt laten ophalen. 

Bedrijven laten hun bedrijfsafval ophalen door een gespecialiseerd bedrijf.

Grofvuil wegbrengen

U kunt uw grofvuil en snoeihout gratis wegbrengen naar het recyclingstation van Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN). Alles wat u gescheiden aanbiedt, verwerken zij weer als grondstof voor nieuwe producten. Als u uw grofvuil wegbrengt naar het recyclingstation, scheelt dat de gemeente flink in kosten. En als de gemeente minder kosten maakt, hoeft ze inwoners ook minder kosten door te berekenen via de afvalstoffenheffing.

Goed om te weten

 • Neem uw legitimatiebewijs mee naar het recyclingstation.
 • Bent u een nieuwe bewoner van Zeist en wilt u afval wegbrengen naar het recyclingstation? Vergeet dan niet naast het meenemen van een poststuk of huur- of koopcontract ook uw legitimatiebewijs mee te nemen om de ‘match’ te kunnen maken met de naam op het document.

Adres en openingstijden

Recyclingstation Zeist, Zandbergenlaan 22, 3712 BZ Huis ter Heide

Kijk voor actuele openingstijden op de website van RMN.

Grofvuil laten ophalen

U kunt uw grof afval laten ophalen door RMN. Houd hierbij rekening met het volgende:

 • Vanaf 1 februari 2023 brengt de gemeente 20 euro bij u in rekening als u grofvuil wilt laten ophalen. 
 • Ophalen is alleen mogelijk op afspraak via rmn.nl of telefonisch via 0900 603 92 22 (op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur).
 • Grofvuil dat u laat ophalen, kan niet worden gescheiden. Dan wordt het grotendeels verbrand. Als u het naar het recyclingstation brengt, kan het grotendeels worden gescheiden en hergebruikt.
 • Grofvuil dat u laat ophalen, kost de gemeente € 248 per 1.000 kilo om te laten verbranden (cijfers van 2021). Als u het naar het recyclingstation brengt, kan het worden gescheiden, en worden de kosten al snel de helft minder.
 • Houd er rekening mee dat RMN uw grofvuil niet direct kan ophalen. Vaak is zelf wegbrengen sneller.
 • Bind losse materialen en snoeihout in handzame bundels die gemakkelijk kunnen worden opgetild (maximaal 25 kilo, 1,5 meter lang, takken of stronken niet dikker dan polsdikte).
 • Doe snoeihout of ander tuinafval niet in dozen.
 • U mag maximaal 3 m3 grofvuil per huishouden aanbieden.
 • Zet het grofvuil voor 7.30 uur aan de straat op een plek die goed bereikbaar is voor de ophaalwagen.

Een volledig overzicht van alle voorwaarden en meer informatie vindt u op de website van RMN.

Aanhangwagen lenen

U kunt gratis een aanhangwagen lenen (maximaal 2 uur), voor het wegbrengen van grofvuil of tuinafval naar het recyclingstation. Vul hiervoor het formulier aanhangwagen lenen in op de website van RMN.

Kringloopwinkel

Wilt u spullen wegdoen die nog goed bruikbaar zijn? Neem dan contact op met Kringloop Zeist of Kringloopcentrum de Markt Zeist.

Bedrijfsafval

Bedrijven kunnen hun bedrijfsafval niet laten ophalen door RMN of wegbrengen naar het recyclingstation. Zij moeten hun grof vuil en ander bedrijfsafval afvoeren via een commerciële afvalverwerker.