Eikenprocessierups

In de zomermaanden mei, juni en juli zijn op veel eikenbomen behaarde rupsen te vinden. Omdat de haartjes van de eikenprocessierups gezondheidsklachten kunnen veroorzaken, bestrijden we dit ongedierte. De genomen maatregelen in 2019 bleken niet voldoende om de toegenomen overlast aan te pakken. Om deze reden verbreden en versterken wij de aanpak in 2020.

Een melding doen

Komt u eikenprocessierupsen tegen op eikenbomen of op andere plekken in de openbare ruimte? Raak de rupsen of nesten niet aan, maar geef het aan ons door. Dat kan via een online melding of telefonisch via 14 030. Voordat u een melding doet, kunt u op de onderstaande kaart zien of de plek al bij ons bekend is.

Eikenprocessierups melden

Kaart eikenprocessierups

Op de onderstaande kaart kunt u zien op welke bomen al rupsen zijn ontdekt, en waar deze zijn bestreden. Alle eiken in straten en lanen zijn als zwarte bolletjes aangegeven. Deze bolletjes krijgen een rode kleur, wanneer er rupsen op de boom zijn gevonden. De kleur van het bolletje wordt groen wanneer de rups op de boom is verwijderd.

Ziet u een boom met eikenprocessierupsen die nog niet op de kaart staat? Dan kunt u deze alsnog aangeven via een melding.