Duurzame energie in uw woning

Steeds meer mensen zijn bezig met het verduurzamen van hun woning: ze willen isoleren of onderzoeken hoe ze zelf duurzame energie kunnen opwekken. Voor hulp bij het verduurzamen van uw koopwoning, kunt u terecht bij het onafhankelijke Zeister initiatief mijngroenehuis.nu én bij de onafhankelijke website jouwhuisslimmer.nl.

Ook als u een huurwoning heeft, zijn er mogelijk kansen om te verduurzamen.

We kunnen onze leefomgeving leefbaarder en duurzamer maken, door bij bouwen en verbouwen rekening te houden met hergebruik van materialen, natuur en milieu, hittestress, energieverbruik, en periodes van droogte en wateroverlast. Het duurzaam bouwen beleid biedt helderheid over de eisen en ambities op het gebied van duurzaam bouwen bij nieuwbouw en renovaties.

Een goed geïsoleerde woning helpt de energierekening laag te houden. Wilt u meer weten over wat u kunt doen om uw woning (beter) te isoleren? Op de site van Mijn Groene Huis vindt u hier veel informatie over, bij heel Zeist isoleert.

Wilt u zelf zonnepanelen kopen? Kijk dan bij Mijn Groene Huis.

Denkt u aan zonnepanelen huren of gezamenlijk aanschaffen? Voor uw eigen woning of een dak in de buurt? Kijk dan bij de Zon op Zeist-actie.

Zonnepanelen kunt u ook combineren met een groendak.

Het Nationaal Warmtefonds helpt u om de kosten op te brengen om uw huis energiezuiniger te maken. Informatie over de energiebesparingslening vindt u op energiebespaarlening.nl.

De website energiesubsidiewijzer.nl geeft het complete en actuele overzicht van alle subsidies, leningen en andere regelingen voor energiebesparing voor woningeigenaren, woningcorporaties en particuliere verhuurders.

Mijn Groene Huis helpt bij het maken van de juiste keuzes, door het geven van informatie en advies over de mogelijkheden om uw huis te verduurzamen. 

Er zijn verschillende mogelijkheden:

Wilt u meer weten over wat u nú al kunt doen om uw woning voor te bereiden op een toekomst zonder aardgas? Op de website van Mijn Groene Huis vindt u hier veel informatie over, bij afscheid van aardgas.

Wilt u in of ná 2024 een omgevingsvergunning aanvragen voor het verduurzamen van uw pand of voor het bouwen van een extra duurzaam nieuwbouwpand? U komt dan mogelijk in aanmerking voor een gemeentelijke subsidie, waarmee u (een deel van) de leges terugkrijgt. 

JouwHuisSlimmer.nl is een onafhankelijke energiewebsite. Wilt u graag weten hoe u energie bespaart of wilt u meer weten over verschillende duurzame maatregelen als dakisolatie, zonnepanelen of warmtepomp? In Zeist kunt terecht bij Mijn Groene Huis. Maar u kunt zich natuurlijk ook eerst eens online oriënteren. Dat kan op jouwhuisslimmer.nl

De site helpt u, als huiseigenaar, met het verduurzamen van uw huis. U krijgt bijvoorbeeld antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe kan ik geld en energie besparen?
  • Kies ik voor isolatie, HR++-glas of zonnepanelen?
  • Wat is een verstandige investering voor mijn huis, kijkend naar mijn portemonnee?

De antwoorden zijn voor ieder huis anders. Met de gratis, online quickscan neemt u uw huis onder de loep en krijgt u een vrijblijvend energieadvies. U komt te weten welke energiebesparende maatregelen bij uw woonsituatie passen. Ook krijgt u een indicatie van de kosten en de baten. Jouw Huis Slimmer laat bovendien zien welk nieuw energielabel uw huis kunt halen.

Voor meer verdieping is het de moeite waard om ook contact te leggen met Mijn Groene Huis.

Jouw Huis Slimmer is een onafhankelijk initiatief, gesteund door de gemeente Zeist en een aantal andere gemeenten.

Woningeigenaren die hun woning willen verkopen of verhuren, moeten een definitief energielabel hebben. Het label geeft aan hoe energiezuinig een woning is en geeft advies over energiebesparende maatregelen. Iedereen kan het energielabel van een woning opzoeken.

Energielabel aanpassen

Woningbezitters kunnen het (voorlopige) label aanpassen met de hulp van een erkend energieadviseur. Een energieadviseur is te vinden via Centraal Register Techniek. Daarna wordt het energielabel van de woning geregistreerd in een landelijke database.

Meer informatie

Bij vragen over het energielabel kunt u bellen met 0800 0808 of een mail sturen naar helpdesk@energielabel.nl.

De netbeheerder in onze regio, Stedin, heeft in 2016 bij de meeste Zeister huishoudens de traditionele energiemeters vervangen door slimme meters.

De slimme energiemeter geeft u meer inzicht in uw energieverbruik en uw energiekosten. Het meeste effect haalt u uit de nieuwe meter als u deze koppelt aan een energieverbruiksmanager (slimme thermostaat of webapplicatie). Dit kan u helpen geld te besparen. Hier vindt u een overzicht van de beschikbare energieverbruiksmanagers.

Meer informatie over het plaatsen van de slimme energiemeter vindt u op stedin.net/slimme-meter.

Bent u eigenaar, bewoner of gebruiker van 1 van de maar liefst 1.700 gemeentelijke monumenten of Rijksmonumenten in onze gemeente? Prachtige panden die bijdragen aan het bijzondere karakter van onze gemeente. Deze monumenten zijn belangrijk cultureel erfgoed. Maar deze tijd vraagt ook steeds meer aandacht voor de verduurzaming van deze monumentale panden. Het is van belang een goede balans tussen beide te vinden. 

Wij willen monumenteneigenaren ondersteunen bij het duurzamer maken van hun gebouwen. Op dit moment werken wij aan beleid om vergunningen voor het verduurzamen van monumenten (denk aan het plaatsen van zonnepanelen) te vereenvoudigen. Ook hebben we een proef gedaan met het laten uitvoeren van ‘duurzame monumenten-scans’ (DuMo-scans). Deze scans geven eigenaren inzicht in de maatregelen die ze zonder schade aan hun monumenten kunnen uitvoeren. Met de kennis die wij hierdoor opdoen, willen we ons duurzame monumentenbeleid verder vormgeven en monumenteneigenaren verder helpen.

Zit u in een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Met de subsidie energiebesparing eigen huis kunt u met de VvE zo'n 20% van de kosten terugkrijgen voor het isoleren van dak, vloer, gevel, spouw of glas. Voorwaarde is wel dat uw VvE 2 of meer maatregelen tegelijk neemt.

Energie besparen vraagt niet altijd een grote investering, het kan ook door eenvoudige maatregelen. Kijk daarvoor op de websites van: