Transitievisie Warmte: naar een aardgasvrije gemeente

Net als de rest van Nederland willen wij in Zeist zo snel mogelijk, maar uiterlijk in 2050 energieneutraal en aardgasvrij zijn. We willen op tijd beginnen om alle buurten van het aardgas af te krijgen. Wat gaan we doen en wanneer? Daarover gaat de Transitie Visie Warmte. Onderaan deze pagina vindt u een samenvatting.

In de Transitie Visie Warmte (TVW) schetsen we een route voor de geleidelijke overgang naar een aardgasvrij gemeente Zeist. We maken een inschatting van welke aardgasvrije manieren van verwarmen kansrijk zijn voor woningen en bedrijfspanden. Dat bekijken we per buurt. En we schatten in wanneer welke buurt aardgasvrij kan worden. De Transitievisie Warmte is een eerste verkennende stap. Elke 5 jaar maken we een geactualiseerde versie.

Wat u nu al kunt doen

Er zijn verschillende maatregelen die u nu al in of aan uw woning kunt treffen. Maatregelen die uw gasrekening omlaag brengen en die uw huis in stapjes voorbereiden op een aardgasvrije toekomst. We hebben ze per buurt voor u beschreven. 

Handreiking in stappen naar aardgasvrij (pdf, 1.82 MB)

En als u niet precies weet wat de naam is van de buurt waarin u woont, dan kunt u dat opzoeken via de digitale kaart hieronder. Vul daar in de balk uw postcode in, en u krijgt dan de link naar de informatie over uw buurt, zoals die in de handreiking staat (dit werkt alleen op een gewone pc of laptop, en niet via uw tablet of mobiele telefoon).

Kaart stapsgewijs naar aardgasvrij

In uw buurt staan verschillende soorten huizen, en geen 2 huizen zijn precies hetzelfde. Wilt u uw advies daarom nog meer op maat? Ga dan in gesprek met de professionals of met een van de energie-ambassadeurs van Mijn Groene Huis. Dat kost u niets. U kunt ook kiezen voor een uitgebreider advies, waarbij de professional bij u thuiskomt voor een advies waarmee u direct aan de slag kunt. Daarvoor betaalt u een bescheiden bedrag, afhankelijk van uw vraag. Voorbeelden zijn onder andere een isolatieadvies, energiescan en warmtescan. 

Mijn Groene Huis wordt grotendeels gefinancierd door de gemeente Zeist.

De aardgasvrije oplossingen voor de diverse buurten staan nog niet vast. En ook de planning is nog voorlopig. De komende jaren gaan we per buurt uitgebreid in gesprek met de bewoners over de meest geschikte oplossing voor verwarmen, warm water en koken, zonder gebruik van aardgas.

Samenvatting van de Transitie Visie Warmte

Hieronder vindt u een samenvatting van de transitievisie warmte. En u kunt ook de complete Transitievisie Warmte (pdf, 2.48 MB) lezen.