Uw woning verduurzamen

Steeds meer mensen zijn bezig met het verduurzamen van hun woning: ze willen isoleren of onderzoeken hoe ze zelf duurzame energie kunnen opwekken. Voor hulp bij het verduurzamen van uw koopwoning, kunt u terecht bij het onafhankelijke Zeister initiatief mijngroenehuis.nu én bij de onafhankelijke website jouwhuisslimmer.nl.

Ook als u een huurwoning heeft, zijn er mogelijk kansen om te verduurzamen.

Een goed geïsoleerde woning helpt de energierekening laag te houden. Wilt u meer weten over wat u kunt doen om uw woning (beter) te isoleren? Op de site van Mijn Groene Huis vindt u hier veel informatie over, bij heel Zeist isoleert.

Wilt u meer weten over wat u nú al kunt doen om uw woning voor te bereiden op een toekomst zonder aardgas? Op de website van Mijn Groene Huis vindt u hier veel informatie over, bij afscheid van aardgas.

Energie besparen vraagt niet altijd een grote investering, het kan ook door eenvoudige maatregelen. Kijk daarvoor op de websites van:

Heeft u een eigen koopwoning én een bescheiden inkomen? Dan bieden wij u gratis spouwmuurisolatie of vloer- of bodemisolatie bij bepaalde typen woningen.

Energiemaatjes van Mijn Groene Huis helpen u energie te besparen via gratis eenvoudige energiebesparende maatregelen. Denk aan de cv-ketel zuiniger afstellen, een zuinige douchekop, energiebesparende lampen, het dichten van tochtgaten en nog veel meer. De materialen en diensten van de Energiemaatjes zijn ook nog eens gratis! Ze leveren hun diensten voor zowel koop- als huurwoningen.

De website energiesubsidiewijzer.nl geeft het complete en actuele overzicht van alle subsidies, leningen en andere regelingen voor energiebesparing voor woningeigenaren, woningcorporaties en particuliere verhuurders.

Het Nationaal Warmtefonds helpt u om de kosten op te brengen om uw huis energiezuiniger te maken. Informatie over de energiebesparingslening vindt u op energiebespaarlening.nl.

Moet u een omgevingsvergunning aanvragen voor het verduurzamen van uw pand of voor het bouwen van een extra duurzaam nieuwbouwpand? U komt dan mogelijk in aanmerking voor een gemeentelijke subsidie, waarmee u (een deel van) de leges terugkrijgt. 

Wilt u zelf zonnepanelen kopen? Kijk dan bij Mijn Groene Huis.

Denkt u aan zonnepanelen huren of gezamenlijk aanschaffen? Voor uw eigen woning of een dak in de buurt? Kijk dan bij de Zon op Zeist-actie.

Zonnepanelen kunt u ook combineren met een groen dak.

Met zonnepanelen op uw eigen dak produceert u duurzame energie en verdient u op termijn geld. Maar soms is uw eigen dak niet geschikt is, bijvoorbeeld omdat het dak niet goed ligt ten opzichte van de zon, omdat uw dak te klein is of omdat er schaduw op uw dak valt. Dan is gezamenlijk investeren in zonnepanelen op een dak in uw directe buurt een uitkomst! De Duurzame Energie Coöperatie Zeist ontwikkelt dit soort gezamenlijke zonneprojecten.

Bent u eigenaar, bewoner of gebruiker van 1 van de maar liefst 1.700 gemeentelijke monumenten of Rijksmonumenten in onze gemeente? Deze prachtige panden dragen bij aan het bijzondere karakter van onze gemeente en zijn belangrijk cultureel erfgoed. Maar deze tijd vraagt ook steeds meer aandacht voor de verduurzaming van deze monumentale panden. Het is van belang een goede balans tussen beide te vinden.

Zit u in een Vereniging van Eigenaren (VvE)? En wilt u uw gebouw verduurzamen? Laat u adviseren door Mijn Groene VvE, het ‘broertje’ van Mijn Groene Huis. Mijn Groene VvE kan uw VvE onafhankelijk adviseren en gebruikt daarbij de ervaringen die met andere VvE’s zijn opgedaan. 

Met de subsidie energiebesparing eigen huis kunt u met de VvE zo'n 20% van de kosten terugkrijgen voor het isoleren van dak, vloer, gevel, spouw of glas.

We kunnen onze leefomgeving leefbaarder en duurzamer maken, door bij bouwen en verbouwen rekening te houden met hergebruik van materialen, natuur en milieu, hittestress, energieverbruik, en periodes van droogte en wateroverlast. Het duurzaam bouwen beleid biedt helderheid over de eisen en ambities op het gebied van duurzaam bouwen bij nieuwbouw en renovaties.

Mijn Groene Huis helpt bij het maken van de juiste keuzes, door het geven van informatie en advies over de mogelijkheden om uw huis te verduurzamen. 

Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • U kunt bijvoorbeeld een gesprek aangaan met 1 van de energie-ambassadeurs. Dat zijn vrijwilligers en inwoners van de gemeente die zich inzetten voor het verduurzamen van woningen in Zeist.
  • Maar misschien heeft u heel gerichte vragen, of wilt u al gelijk een professional over de vloer die in uw huis kijkt wat de mogelijkheden zijn. Dat kan ook. Mijn Groene Huis werkt met een aantal onafhankelijke professionals die alles weten van isolatie en ook over de mogelijkheden voor het opwekken van energie.
  • Kom langs in het Energiecentrum (Slotlaan 279). Energie-ambassadeurs beantwoorden daar graag uw vragen. Ook vindt u er een demonstratieruimte met onder meer warmtepompen, zonnepanelen, isolatiematerialen en dergelijke.
  • Mijn Groene Huis organiseert campagnes rondom duurzaamheid. Momenteel lopen de campagnes:

JouwHuisSlimmer.nl is een onafhankelijke energiewebsite. Wilt u graag weten hoe u energie bespaart of wilt u meer weten over verschillende duurzame maatregelen als dakisolatie, zonnepanelen of warmtepomp? In Zeist kunt terecht bij Mijn Groene Huis. Maar u kunt zich natuurlijk ook eerst eens online oriënteren. Dat kan op jouwhuisslimmer.nl

De site helpt u, als huiseigenaar, met het verduurzamen van uw huis. U krijgt bijvoorbeeld antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe kan ik geld en energie besparen?
  • Kies ik voor isolatie, HR++-glas of zonnepanelen?
  • Wat is een verstandige investering voor mijn huis, kijkend naar mijn portemonnee?

De antwoorden zijn voor ieder huis anders. Met de gratis, online quickscan neemt u uw huis onder de loep en krijgt u een vrijblijvend energieadvies. U komt te weten welke energiebesparende maatregelen bij uw woonsituatie passen. Ook krijgt u een indicatie van de kosten en de baten. Jouw Huis Slimmer laat bovendien zien welk nieuw energielabel uw huis kunt halen.

Voor meer verdieping is het de moeite waard om ook contact te leggen met Mijn Groene Huis.

Jouw Huis Slimmer is een onafhankelijk initiatief, gesteund door de gemeente Zeist en een aantal andere gemeenten.