Campagne Heel Zeist telt mee - afbeelding met planten en dieren

Heel Zeist Telt Mee!

Categorieën

  • Leefomgeving
  • Milieu en Energie

In de gemeente Zeist zijn wilde dieren en planten te vinden. Hoeveel wilde dieren en planten er precies zijn is nog niet bekend. Dat kunnen we te weten komen door onderzoek te doen. Ontdek de wilde dieren en planten bij u in de buurt en tel mee.

Wij willen de dieren en planten beter beschermen én de natuur beter helpen. In de maand juni nodigen we iedereen uit om mee te tellen. Dit kan door middel van een gratis app op uw mobiele telefoon of tablet. Doet u met ons mee? 

Samen tellen

Datum Tijd Locatie Activiteit Entree en deelname
10 juni 12.00 - 13.30 uur Wilheminapark, niet ingezaaid wel kort van lang. Verzamelpunt: ingang Woudenbergseweg Telmoment Gratis (max 10 deelnemers)
14 juni 9.00 - 11.00 uur Blikkenburgervaart, Zeist (vissen en onderwaterleven in beeld brengen) Telmoment Gratis (max 5 deelnemers)
14 juni 11.00 - 12.30 uur Den Dolder, gemeente berm(en) met lang gras, ingezaaid paar jaar terug net onder spoor. Telmoment Gratis (max 5 deelnemers)
19 juni 20.00 - 21.30 uur Duurzaam Cafe, Markt 1, Zeist: korte lezing door Daan en daarna tellen: bijvoorbeeld Antonlaan of Kersbergenplein. Meer informatie via: www.zeist.nl/duurzaamcafe Duurzaam Café en telmoment Gratis
21 juni 13.30 - 15.00 uur Voedselbos Austerlitz. Verzamelpunt: thv Hubertweg 35 Telmoment Gratis (max 10 deelnemers)
21 juni 14.00 - 15.30 uur Basisschool de Kameleon, Den Dolder (voedselbosje en bloemrijk grasland) Telmoment Gratis (max 20 deelnemers)
27 juni 17.30 uur Blikkenburgerlaan ten hoogte van het paadje tegenover de sportvelden Excursie Gratis
28 juni 13.00 - 14.30 uur Den Dolder, Voedselbosje en bloemrijk grasland. Verzamelplek Bij de Kameleon, Wilhelm Arntzlaan Telmoment  
4 juli 20.00 - 21.30 uur Gemeentehuis Zeist Onthulling van Heel Zeist Telt Mee! Gratis

Ook na de maand juni kunt u wilde dieren en planten in uw omgeving blijven tellen. De app blijft gratis te gebruiken en uw waarnemingen blijven geregistreerd worden in de natuurdatabank Waarneming.nl.

Waarom organiseert de gemeente Zeist de campagne Heel Zeist Telt Mee?

Klimaatverandering en biodiversiteit zijn terugkerende onderwerpen. Niet alleen in onze gemeente, maar wereldwijd. Samen willen we de wilde plant- en diersoorten die we hebben beschermen en met de juiste maatregelen (zoals wildpassages en aanleg van nieuwe natuur) de biodiversiteit stimuleren. Om dit te kunnen doen, hebben we informatie nodig over welke planten en dieren waar voorkomen. Zo kunnen we betere beslissingen nemen om de natuur in onze gemeente te helpen. 

Wanneer kan ik meedoen aan Heel Zeist Telt Mee?

U kunt de hele maand juni meetellen. Dat kan op elk moment van de dag op een locatie binnen de gemeente Zeist.

Kan ik gratis meedoen met Heel Zeist Telt Mee?

Ja, u kunt gratis meedoen met Heel Zeist Telt Mee. De app ‘ObsIdentify’ is gratis te downloaden op uw mobiele telefoon of tablet. Ook kunt u gratis deelnemen aan de georganiseerde telmomenten die vindt u in het overzicht hierboven.

Wat gebeurt er met mijn gegevens als ik via de app ‘ObsIdentify’ een account aanmaak?

Uw gegevens worden conform de gebruiksvoorwaarden en privacyverklaring van Waarneming.nl gebruikt voor onderzoek en bescherming van natuur. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor andere gebruikers en wordt alleen gebruikt voor kwaliteitscontrole en essentiële communicatie. Uw gebruikersnaam is wél zichtbaar voor andere gebruikers. Als u liever niet wilt dat uw naam zichtbaar is voor andere gebruikers, dan raden wij u aan om een andere gebruikersnaam dan uw eigen naam te kiezen.

Tellen wilde bloemen en paddenstoelen ook mee?

Ja, deze tellen ook mee. Deze soorten hebben, net als wilde dieren en wilde planten, een belangrijke functie in de natuur. Paddenstoelen zijn geen planten en geen dieren, maar komen wel in het wild voor. Dus wilde paddenstoelen kunnen ook geteld en gefotografeerd worden.

Wat bedoelen we met wilde dieren?

Wilde dieren zijn alle dieren die van nature in het wild voorkomen, behalve productiedieren (zoals koeien, varkens en kippen) en huisdieren (zoals honden, katten en konijnen).

Wat zijn wilde planten?

Wilde planten zijn alle planten die van nature in het wild voorkomen en die kunnen leven zonder hulp van mensen. Huiskamerplanten en tuinplanten horen daar niet bij.

Hoe zie ik het verschil tussen tuinplanten en wilde planten?

Dat is soms lastig te zien. Maar fotografeer geen planten die in het tuincentrum gekocht zijn of waarvan u weet dat ze uit het tuincentrum komen. Planten die spontaan in uw tuin groeien, zijn vaak wel wilde planten. Dus laat het onkruid lekker staan, dit zijn juist de planten waar weer wilde dieren op af komen.

Hoe zie ik het verschil tussen huisdieren en wilde dieren?

Honden, katten, kippen en vissen worden vaak als huisdier gehouden. Dit zijn dieren die in Nederland niet in het wild voorkomen en door mensen verzorgd worden. Wilde dieren zijn niet afhankelijk van mensen en zorgen voor zichzelf. 

Kan ik iets winnen als ik meedoe met Heel Zeist Telt mee?

De persoon die de meeste dier- of plantensoorten invoert via de app ‘ObsIdentify’ wint de hoofdprijs ter waarde van €200. De tweede prijs is een set veldgidsen ter waarde van €100 en de derde prijs is een set zoekkaarten van IVN natuureducatie ter waarde van €50.