Herontwikkeling kantoorlocatie PGGM Noordweg Noord

Categorieën

  • Zeist
  • Woningbouw

Aan de Noordweg Noord in Zeist staat het kantoorgebouw van PGGM, op een ruim perceel. Het terrein is eigendom van PGGM en wordt door PGGM opengesteld voor de buurt om bijvoorbeeld te wandelen. PGGM heeft het voornemen om te verhuizen naar een kantoorgebouw in Utrecht, vlakbij het station. Dit doen ze zodat hun medewerkers gemakkelijker met het openbaar vervoer naar het werk kunnen komen.

Planning

Dit betekent dat het kantoorgebouw leegkomt en gezocht wordt naar een nieuwe invulling van het terrein. Ontwikkelaar en woningbelegger Amvest maakt nu een plan om op het terrein woningen te kunnen bouwen. Hiervoor zijn ze in overleg met de gemeente. In 2024 heeft Amvest meerdere bijeenkomsten met de buurt georganiseerd om de wensen, zorgen en kennis van de buurt op te halen en dit mee te nemen in het plan.

Principebesluit

Op 11 februari 2025 heeft de gemeenteraad ingestemd met het verzoek om de kantoorlocatie van PGGM om te vormen naar een gebied met een woonfunctie en heeft hierbij kaders vastgesteld die de gemeente meegeeft aan Amvest. Dit noemen we een principebesluit. Dit is de eerste stap, daarna wordt de formele planologische procedure opgestart om het omgevingsplan te wijzigen.

In het principebesluit zijn kaders opgenomen over:

Woningen

De nieuwe woonwijk wordt gevarieerd en biedt ruimte aan minimaal 450 en maximaal 650 woningen. Het plan voorziet in relatief veel appartementen voor kleine huishoudens, maar ook een aantal eengezinswoningen. Er wordt speciaal gedacht aan woningen voor ouderen en starters met een middeninkomen, zodat diverse doelgroepen hier een plek kunnen vinden.

School voor speciaal onderwijs

De huidige schoolgebouwen van het Noorderlicht en Heuvelrugcollege (aan de Noordweg) zijn te klein. Er wordt onderzocht of zij kunnen verhuizen naar deze nieuwe locatie. Op de locatie wordt hier ruimte voor gereserveerd. 

Groene en autoluwe omgeving

De nieuwe gebouwen komen zoveel mogelijk op de plek waar nu het kantoor en de parkeergarage zijn. De groene ruimte eromheen blijft, net als de mogelijkheid voor de buurt om hier te wandelen en te recreëren. Doordat alle auto’s in de parkeergarage worden ondergebracht, blijft de openbare ruimte vrij van geparkeerde auto’s. Hierdoor kan deze ruimte groen worden ingericht, wat bijdraagt aan een prettige en duurzame leefomgeving.

Ontwerp

De woongebouwen worden zo ontworpen dat de groene ruimte behouden blijft. Dit betekent dat sommige gebouwen de hoogte in gaan. Het voorstel is dat er op maximaal 2 plekken een hoogteaccent kan komen, in de noordwesthoek van het terrein. Deze locaties liggen zo ver mogelijk van de bestaande woningen af, om de impact op de omgeving te beperken.

Verkeer

Op dit moment gebruikt het personeel van PGGM de omliggende straten om van en naar het kantoorgebouw te rijden. In de toekomst kunnen zowel de nieuwe bewoners als de leerlingen van de school gebruikmaken van deze voorzieningen. Om dit mogelijk te maken, wordt er onderzocht hoe dit verkeerskundig passend kan worden ingericht. Een goede bereikbaarheid, leefbaarheid en verkeersveiligheid in de omliggende straten is hierbij een belangrijke randvoorwaarde.

Verkeersonderzoek april en mei

Voor het maken van een goed plan is verkeersonderzoek nodig. Daarom tellen we het verkeer op verschillende momenten. De eerste telling was eind 2024, de volgende is in april en mei 2025. We kijken daarbij naar hoe druk het is op verschillende tijden van de dag, doordeweeks en in het weekend. Door meerdere keren te tellen, krijgen we een beter beeld van het verkeer.

  • Begin mei (na de meivakantie) worden op verschillende locaties verkeerslussen geplaatst om 2 weken lang de verkeersbewegingen te meten.
  • Bij het stoplicht Kroostweg wordt een verkeerscamera geplaatst om de verkeersituatie op de dag beter in beeld te krijgen.
  • Op verschillende momenten, zowel overdag als in de avond, worden parkeertellingen gedaan.
  • Op 3 verschillende dagen vindt een inspectie plaats, waarbij de onderzoekers door de buurt gaan.

Oproep voor klankbordgroep

Alle resultaten worden verwerkt in een rapportage. Deze concept-rapportage bespreken we in een klankbordgroep met 5 tot 10 personen uit de buurt. Wilt u zich aanmelden voor deze klankbordgroep? Stuur dan een e-mail naar noordweg-noord@amvest.nl(Verwijst naar een e-mailadres).

Als het verkeerskundig rapport klaar is, wordt het op deze webpagina geplaatst.

Meer informatie

Wil u meer informatie over het raadsbesluit? Het volledige principebesluit leest u op de website Zeist Raadsinformatie(Verwijst naar een externe website).

Vervolgproces

Er is door de gemeenteraad dus nog geen concreet bouwplan vastgesteld, maar er zijn kaders meegegeven voor het vervolgproces. Nu de raad de kaders heeft vastgesteld, werkt Amvest in overleg met gemeente, omwonenden en andere belanghebbenden het plan verder uit. Dan wordt er een stedenbouwkundig plan en landschapsplan gemaakt. Op basis van dit plan wordt dan een bestemmingswijziging gevraagd. Ook hierover moet de gemeenteraad een besluit nemen. De planning hiervoor is als volgt:

  • 2025: opstellen stedenbouwkundig en landschapsplan. Participatieproces met bewoners, woningzoekenden en andere belanghebbenden. De vorm van dit participatieproces is nog niet bekend.
  • 2026/2027: opstellen bestemmingswijziging/omgevingsplanprocedure. Ruimtelijke procedure met informatiebijeenkomsten en formele inspraakmomenten.
  • 2028/2029: verwachte start van de sloop en bouwwerkzaamheden

Meer informatie

Meer informatie over het project is te lezen op de website van Amvest(Verwijst naar een externe website).