Kennisgeving Omgevingsplan gemeente Zeist - wijziging forensische zorg

Burgemeester en wethouders van de gemeente Zeist maken bekend dat de gemeenteraad op 13 mei 2025 het ‘Omgevingsplan gemeente Zeist’ heeft gewijzigd.

Wijzigingsbesluit

Het besluit tot wijziging van het omgevingsplan geldt voor het gehele grondgebied van de gemeente Zeist.

Verbod forensische zorg

Het doel van deze wijziging is om in de hele gemeente Zeist een verbod in te stellen op het gebruik van gronden en bouwwerken voor het verlenen van forensische zorg. Met deze wijziging is beoogd om het gemeentebestuur weer de regie te geven over de nieuwvestiging of uitbreiding van forensische zorg, zoals gedefinieerd in dit omgevingsplan. Het gemeentebrede verbod is niet bedoeld om het verlenen van forensische zorg in alle omstandigheden in de hele gemeente onmogelijk te maken. Toekomstige verzoeken om nieuwvestiging of uitbreiding van forensische zorg zullen in het kader van een concreet verzoek om wijziging van het omgevingsplan worden beoordeeld of in het kader van een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit.  

Bestaande forensische zorg Willem Arntsz Hoeve

De bestaande forensische zorg-activiteiten op de locatie van de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder zijn niet verboden, maar beperkt tot het bestaande legale gebruik. Voor dit bestaande legale gebruik op de Willem Arntsz Hoeve is een uitsterfregeling opgenomen. Dit betekent dat het verboden is om forensische zorg geheel of gedeeltelijk te (laten) hervatten als dit voor een periode van langer dan een jaar geheel of gedeeltelijk is onderbroken, enkele gevallen uitgezonderd.

Om te kunnen bepalen of aan deze gebruiksregels kan worden voldaan is een informatieplicht opgenomen voor de aanbieders van forensische zorg.

Overige wijzigingen

Verder zijn in deze eerste wijziging van het ‘Omgevingsplan gemeente Zeist’ algemene bepalingen opgenomen, waaronder begripsbepalingen en regels over voorrangsbepalingen en voorrangsregels. De voorrangsbepalingen en voorrangsregels zijn nodig om duidelijk te maken welke regels op welke locatie voorrang hebben boven andere regels tijdens de opbouw van het ‘Omgevingsplan gemeente Zeist’. Volgens de voorrangsbepaling gelden in beginsel de regels uit het tijdelijke deel (waaronder de regels uit de oude bestemmingsplannen). Maar met een voorrangsregel kan daar een uitzondering op worden gemaakt. Bij een voorrangsregel gaat de nieuwe regel vóór op regels uit het tijdelijke deel. In dit wijzigingsbesluit zijn voorrangsregels opgenomen voor forensische zorg. Deze regels gaan dus vóór op de regels van het tijdelijke deel (waaronder de oude bestemmingsplannen).

Tot slot is deze wijziging van het omgevingsplan voorzien van algemeen overgangsrecht.

Gewijzigde vaststelling ten opzichte van het ontwerp

Bij de vaststelling van de wijziging is het ontwerp van het wijzigingsbesluit aangepast. Alle aanpassingen vindt u terug in de Nota van zienswijzen(Verwijst naar een externe website). Deze nota is als bijlage bij het wijzigingsbesluit bekendgemaakt.

Ter inzage

Het wijzigingsbesluit is bekendgemaakt op 3 juni 2025 in het Gemeenteblad.

Het besluit tot ‘Wijziging Omgevingsplan gemeente Zeist - forensische zorg’ ligt met bijbehorende stukken ter inzage met ingang van 4 juni 2025, gedurende een termijn van 6 weken. U kunt het wijzigingsbesluit op de volgende manieren bekijken: 

Inwerkingtreding

Het wijzigingsbesluit treedt in werking op woensdag 2 juli 2025.

Beroep instellen

Tegen het besluit tot ‘Wijziging Omgevingsplan gemeente Zeist - forensische zorg’ kan beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

U stelt beroep in door een brief (beroepschrift) te sturen naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Voor het op andere wijze dan schriftelijk instellen van beroep, wordt verwezen naar de website van de Raad van State(Verwijst naar een externe website).

Het instellen van beroep kan gedurende de beroepstermijn en die loopt van 4 juni 2025 tot en met 15 juli 2025. Voor het indienen van beroep moet u griffierechten betalen.

Beroep kan worden ingesteld door:

  • een belanghebbende die het met de vastgestelde wijziging niet eens is
  • een niet-belanghebbende die tijdig een zienswijze heeft ingediend over het ontwerp van het wijzigingsbesluit
  • een niet-belanghebbende die niet verweten kan worden geen of niet tijdig een zienswijze te hebben ingediend
  • een niet-belanghebbende die beroep wil instellen tegen wijzigingen die de raad bij de vaststelling van het wijzigingsbesluit heeft aangebracht ten opzichte van het ontwerp van het wijzigingsbesluit

Verzoek voorlopige voorziening

Het instellen van beroep heeft geen schorsende werking. Dat betekent dat het wijzigingsbesluit, ook al is er beroep ingesteld, in werking treedt. Het kan een tijd duren voordat de Afdeling Bestuursrechtspraak uitspraak doet. Is er sprake van spoed? Dan kan degene die beroep heeft ingesteld ook een verzoek om voorlopige voorziening indienen.

Het verzoek dient geadresseerd te worden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, ter attentie van de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Onder de Omgevingswet heeft een verzoek om voorlopige voorziening géén schorsende werking. Dat betekent dat het indienen van een voorlopige voorziening er niet automatisch voor zorgt dat een omgevingsplan voorlopig niet uitgevoerd kan worden. Dat gebeurt pas als de voorzieningenrechter een verzoek om voorlopige voorziening geheel of gedeeltelijk toewijst.

Ook voor een verzoek om een voorlopige voorziening moet u betalen (griffierechten).