Verhuizen naar het buitenland

Als u in 1 jaar langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft, moet u hiervan aangifte doen. Deze 8 maanden hoeven niet achter elkaar te zijn. Vanaf 5 dagen voor uw vertrek kunt u aangifte doen. De gemeente schrijft u dan uit.

Voorwaarden

 • Bij de aangifte moet u uw nieuwe adres in het buitenland melden. Heeft u nog geen vast adres in het buitenland? Geef dan uw 1e verblijfadres in het buitenland op. Bijvoorbeeld het adres van een hotel, familielid of kennis.
 • U moet altijd zelf aangifte doen van vertrek naar het buitenland. Iemand anders kan dit niet voor u doen.
Inloggen met DigiD Vertrek buitenland doorgeven

Stuur de volgende documenten mee:

Geef in ieder geval door in welk land u gaat wonen, de datum van uw vertrek en zet een duidelijke handtekening (geen paraaf). Stuur het compleet ingevulde en ondertekende formulier en kopieĆ«n van de documenten op naar: Gemeente Zeist, aan burgerzaken, Postbus 513, 3700 AM  Zeist.

Verhuist het hele gezin tegelijk naar het buitenland?

Dan mogen de onderstaande personen de verhuizing doorgeven:

 • Iedereen van 16 jaar en ouder voor zichzelf (1 persoonshuishouden).
 • Echtgenoten of geregistreerde partners die samen naar het buitenland verhuizen kunnen aangifte doen voor elkaar.
 • De ouder, verzorger of voogd voor minderjarige kinderen. Dit kan alleen als de ouder, verzorger of voogd samen met de minderjarige kinderen naar het buitenland vertrekt. Verhuist 1 van de ouders samen met de kinderen naar het buitenland, dan is toestemming nodig van de andere ouder. Neem een toestemmingsverklaring en een kopie van het legitimatiebewijs van de andere ouder mee naar de afspraak.
 • Ouders en inwonende meerderjarige kinderen voor elkaar. Dit kan alleen als de ouders en inwonende kinderen samen naar het buitenland verhuizen.
 • De curator voor een persoon die onder curatele is gesteld.

Heeft u een huisgenoot die niet bij het gezin hoort? En verhuist deze persoon mee naar het buitenland?

Dan moet hij of zij zelf aangifte doen.

Wonen de ouders, verzorgers of voogd van een minderjarig kind al in het buitenland en vertrekt het kind ook naar het buitenland?

Dan mogen alleen de ouders, verzorgers of voogd dit doorgeven aan de gemeente.

Voor vertrek

U kunt tot op de dag van vertrek, per e-mail een bewijs van uitschrijving aanvragen. U moet een kopie van uw legitimatiebewijs bijvoegen. U ontvangt het bewijs van uitschrijving per e-mail, na de door u opgegeven vertrekdatum.

Na vertrek

Bent u al verhuisd naar het buitenland? Dan heeft u een uittreksel Registratie Niet Ingezetenen (RNI) nodig als bewijs van uitschrijving.

Na uw aangifte wordt u uitgeschreven uit de BRP en ingeschreven in het Registratie Niet Ingezetenen (RNI).

Een verhuizing naar het buitenland kan gevolgen hebben voor:

 • uw huurtoeslag,
 • eventuele studiefinanciering,
 • toekomstige uitkeringen en
 • uw belastingen.

Are you planning to move abroad (emigration)? Or will you be staying abroad for at least 8 months in one year (this time need not be consecutively)? Then you will need to deregister with our municipality within 5 days before departure.

Read more about emigration