Afvalsoorten
Iedere afvalsoort wordt anders verwerkt. Daarom moet u uw afval gescheiden aanbieden. Hier leest u hoe u dat doet en waar u het in onze gemeente kwijt kunt.
Wilt u zelf asbest verwijderen?
Kijk bij slopen en asbest verwijderen voor de voorwaarden en regels.
Gaat u oliebollen, kroepoek of frietjes bakken uit de frituurpan? Spoel het overgebleven vet na het bakken niet door de gootsteen of in het toilet. Zo veroorzaakt u namelijk verstopping in het riool.
U kunt het vet wegbrengen naar:
- Recyclingstation op de Zandbergerlaan.
- Supermarkt van Dijk Austerliz
- AH Den Dolder
- Jumbo Korte Steijnlaan
- SV Zeist
- Kinderboerderij De Brink
- Kringloop Zeist
- MCD Vrijheidsplein
- Jumbo Laan van Vollenhove
- Hoogvliet Zeist
- Weggeefwinkel Zeist
Van al het ingeleverde frituurvet wordt biodiesel gemaakt.
GFT kunt u in de groene kliko verzamelen. Onder GFT valt bijvoorbeeld tuinafval, schillen en resten van groenten en fruit. Ook gekookte etensresten kunnen bij het GFT: vis, vlees, enzovoort. Daarnaast kunt u denken aan brood, eischalen, koffiedrab (koffiedik), bladeren, gemaaid gras, planten en onkruid. Tuinaarde en zand horen niet bij het GFT.
Wilt u weten wat er wel of niet in de groene kliko mag? Download dan onze flyer Wat hoort in de GFT-kliko (pdf, 2 MB) ? of kijk op de website van Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN).
Grofvuil (of grof afval) is huishoudelijk afval dat te groot of te zwaar is voor een kliko of verzamelcontainer. Voor particulieren is het laten ophalen of zelf wegbrengen (naar het recyclingstation) van grofvuil gratis. Let op: vanaf 1 februari 2023 brengt de gemeente € 20 in rekening als u grofvuil wilt laten ophalen.
Bedrijven moeten hun bedrijfsafval laten ophalen door een gespecialiseerd bedrijf.
U kunt luiers en incontinentiemateriaal apart inleveren op een inzamelpunt met luiercontainers. U kunt hier ook gratis speciale geparfumeerde zakken krijgen. Zo is de restafvalcontainer minder snel vol en kunnen we nog meer grondstoffen hergebruiken. Op de website van Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) vindt u de meest nabije inzamelpunten.
In onze gemeente zijn 15 'Blipverts' geplaatst. Dit zijn speciale afvalbakken voor klein elektrisch afval. U vindt de Blipverts op de digitale kaart.
De Blipvert-inzamelstations dragen bij aan het hergebruik van afgedankte spullen. Dit kleine restafval kan namelijk nog heel goed worden hergebruikt. Het wordt een grondstof voor andere dingen. Denk aan afval als:
- inktcartridges van de printer
- batterijen
- lampen
- cd's en dvd's
- telefoons
- adapters en snoeren
- kleine elektrische apparaten, zoals afstandsbedieningen, tandenborstels of fotocamera's
U kunt plastic, metaal en drinkpakken als gescheiden afval inleveren via de PMD-kliko. Wilt u weten wat er wel of niet bij het PMD mag? Download dan onze flyer Wat hoort in de PMD-kliko? (pdf, 1 MB) of kijk op de website van Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN). Ook vindt u hier het inzamelschema.
Piepschuim hoort niet bij het PMD
Verpakkingsmateriaal van plastic, metaal (blik) en drankenkartons (PMD) zijn uitstekend recyclebaar. Piepschuim, of wat daarop lijkt, mag niet in de PMD-kliko. Ook al lijkt het op plastic. U kunt het apart inleveren op het recyclingstation of in de restafvalkliko doen.
Gratis PMD-zakken bestellen
Bij enkele straten in Zeist wordt PMD nog ingezameld via PMD-zakken. Die bestelt u gratis bij Mooibezorgd.nl, ook te bereiken op telefoonnummer 030 850 32 00. U kunt maximaal 2 pakken van 12 zakken per keer bestellen.
PMD in kliko's aanbieden
In de periode 2020-2022 krijgen bewoners van laagbouwwoningen in Zeist een kliko voor PMD. Deze verandering noemen we De Volgende Stap.
Deze kliko’s worden elke 2 weken geleegd door RMN. Nadat een buurt een PMD-kliko heeft gekregen, zal RMN in die buurt geen PMD-zakken meer ophalen. U krijgt een brief van RMN over het moment waarop u een PMD-kliko krijgt.
Tips voor het scheiden van PMD
- Zorg dat de verpakkingen van drinkpakken leeg zijn, vouw ze goed op en sluit ze weer af met de dop. Dat bespaart veel ruimte in de zak.
- Buig de blikdeksels van een conservenblik naar binnen. Dat voorkomt dat iemand zich eraan snijdt.
- Wilt u geen PMD-zak los in de keuken hebben liggen? Dan kunt u ook kiezen voor een afvalbak waarin u PMD en restafval gescheiden kunt verzamelen.
- Heeft u weinig ruimte in uw (bij)keuken voor de inzameling van PMD? Gebruik dan uw huidige prullenbak voor de inzameling van PMD en verzamel het restafval in een apart zakje of bakje. Door afval te scheiden, blijft er nog maar weinig restafval over.
- Houd nóg minder afval over door materiaal te hergebruiken. Gebruik bijvoorbeeld een broodtrommel, in plaats van plastic zakjes of aluminiumfolie. Koop producten in navulverpakking en gebruik een navulbaar waterflesje.
Er staan op diverse plaatsen ondergrondse containers voor papier. Bij laagbouw wordt oud papier en karton 1 keer per 4 weken aan huis ingezameld (blauwe container of grijze container met blauwe deksel). Bij veel scholen, verenigingen en instellingen kunt u ook oud papier inleveren en bij het recyclingstation.
Wilt u weten wat er wel of niet bij het papier mag? Download dan onze flyer Wat hoort in de papierkliko? (pdf, 599 KB) of kijk op de website van Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN).
Afval dat u niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko). Denk hierbij aan kattenbakvulling, vieze papieren doekjes, koffiecupjes of een kapot wijnglas.
Twijfelt u of iets valt onder oud papier, karton, GFT- of PMD-afval? Gooi het dan voor de zekerheid bij het restafval.
Textiel werpt u (in afgesloten plastic zak) in 1 van de textielcontainers bij u in de buurt. In de bakken mag ook beschadigd textiel. Schoenen bindt u per paar aan elkaar. Textiel mag u ook naar het kringloopcentrum bij u in de buurt brengen.