Bomenbeheerplan

Veel mensen genieten van bomen. Wat dat betreft ben je in Zeist op de juiste plek. Er staan 35.000 bomen in verschillende soorten en maten en van verschillende leeftijden. Zeist is dus een groene gemeente en dat willen we graag zo houden. Toch betekent dit dat er dan op korte termijn actie moet worden ondernomen. Veel van de bomen die nu in de bloei van hun leven zijn, komen binnen enkele tientallen jaren aan het einde van hun levenscyclus. Dat betekent dat ze vervangen moeten worden.  In 2018 hebben we een start gemaakt met lanen, straten en parken met een achterstand in het beheer en onderhoud.

Hoe werkt het bomenbeheerplan?

De gemeente heeft samen met een aantal groene groepen en inwoners vanaf 2014 nagedacht over de manier waarop de bomen op een goede manier kunnen worden vervangen. We hebben ervoor gekozen om die vervanging in gedeeltes aan te pakken. Daarmee voorkomen we dat er in een korte periode veel bomen verdwijnen en dat Zeist van een groene in een kale gemeente verandert. De voorwaarden zijn vastgelegd in het Bomenbeheerplan 2016-2041 (pdf, 2.47 MB).

Verschillende manieren

De werkgroep heeft 3 verschillende manieren (strategieën) bedacht om de bomen te vervangen. Hoe dat gebeurt, hangt af van de plek waar de bomen staan en de uitstraling die voor die omgeving is gekozen. Een overzicht van alle lanen, straten en parken in Zeist en de bijbehorende vervangingsstrategie staat op de kaart. Bij de uitleg van de verschillende manieren staat welke kleuren hierbij horen op de kaart.