Groenonderhoud
Dagelijks zijn we bezig met onderhoudswerkzaamheden aan openbaar groen. Denk bij openbaar groen aan bomen, plantsoenen, groenstroken, bermen, parken of vijvers.
Bladruimen en bladafval
Het is weer herfst, dus bomen en struiken verliezen hun bladeren weer. Medewerkers van de Sociale Werkvoorziening (BIGA Groep) verwijderen van half oktober tot half januari bladafval van autowegen, fiets- en voetpaden, parkeerterreinen en gazons. We verwijderen alleen het blad van de openbare weg en dus niet van particuliere terreinen.
Bladafval particulier terrein
Bladafval uit uw tuin mag niet aangeboden worden langs de openbare weg of als grof afval.
Blad verwijderen voor particulieren
- Gooi het blad op de composthoop of in de groene gft-container
- Voer het blad af via een (gehuurde) container
- Laat een hovenier het blad afvoeren
Blad verwijderen voor bedrijven en instellingen
- Voer het blad af in een (gehuurde) container naar een erkende verwerkings- of groenvoorzieningsbedrijf
U kunt ook het bladafval gratis inleveren bij het recyclingstation aan de Zandbergenlaan. U heeft hiervoor wel uw legitimatiebewijs nodig.
We maaien vanaf het voorjaar tot en met het najaar. We maaien gazons, grasvelden en bermen. Op plekken waar bijzondere insecten leven maaien we minder vaak. Kijk op de kaart om te zien waar we maaien.
Bermen
De meeste bermen maaien we 1 of 2 keer per jaar. Sommige bermen maaien we 4 keer, bijvoorbeeld om de verkeersveiligheid te verbeteren.
- Op sommige plekken in de bermen laten we gras staan, zodat bijen en andere insecten genoeg plekken hebben om naar uit te wijken.
- Waar mogelijk laten we het maaisel een aantal dagen liggen. Op die manier kan het bloemzaad eruit vallen, zodat er weer nieuwe kruiden kunnen groeien.
- Na een paar dagen halen we het maaisel weg. Hierdoor wordt de grond voedselarm, waar veel inheemse planten beter op groeien.
- Als de bodem voedselarm genoeg is, kijken we of het mogelijk is om terug te gaan naar 1 keer per jaar maaien.
Grasvelden
In het voorjaar starten we met het maaien van de grasvelden. In de 1e maaironde van het jaar verwijdert men ook het maaisel. Daarna maait men alleen nog en blijft het maaisel verspreid op het gras liggen.
Uitlaatstroken
In de rand van sommige bermen liggen hondenuitlaatstroken. Deze randen worden als grasveld en niet als berm onderhouden en daarom veel vaker gemaaid. Hierdoor is het mogelijk deze stroken goed te onderhouden. Met een zuiger verwijderen we hier regelmatig de hondenuitwerpselen.
Begin maart start Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) met het bestrijden van onkruid op stoepen, parkeervakken en woonerven.
Milieuvriendelijke bestrijding
RMN gebruikt de heetwatermethode, hierdoor vervuild het grondwater minder. Door een minimale hoeveelheid bijna kokend water op het onkruid te spuiten, vernietigen ze de celstructuur tot diep in de wortel. Deze werkwijze betekent alleen wel dat het onkruid niet volledig wordt verwijderd. Het onkruid sterft af en blijft zichtbaar. Daarnaast zetten zij borstelmachines in om het onkruid van stoepen en uit goten te verwijderen.
Werken volgens beeldbestek
RMN werkt in opdracht van de gemeente. Onkruidbestrijding gebeurt aan de hand van afspraken die met ons zijn gemaakt. Wij bepalen de beeldkwaliteit in de openbare ruimte en dus ook hoeveel onkruid er zichtbaar mag zijn op straat. RMN bestrijdt alleen onkruid en geen mossen.
Ondanks goede afspraken en een planning vooraf, is de groei van onkruid mede afhankelijk van het weer. Medewerkers van RMN zijn tijdens de werkzaamheden steeds scherp op hoe de beeldkwaliteit in de wijken is en past de werkplanning daarop aan. Als er veel onkruid staat, is het soms nodig om de bestrijding vaker te herhalen.
Verschillende soorten planten en dieren houden de natuur in evenwicht. Ook het aantal is belangrijk. Samen noemen we dit biodiversiteit. We werken aan het verbeteren van deze biodiversiteit.
Bomen
In de gemeente staan 35.000 bomen in verschillende soorten en maten en van verschillende leeftijden. Bomen worden niet zomaar gesnoeid of gekapt. Eens in de 3 jaar inspecteert een extern bureau de bomen op veiligheid. Sommige bomen worden daarna nader of jaarlijks gecontroleerd.
Kappen
Soms is het nodig om bomen te kappen omdat ze overlast geven. Bijvoorbeeld door wortelopdruk, als ze in de weg staan bij bouwwerkzaamheden, om de boom ernaast meer groeiruimte te geven of omdat ze ziek of dood zijn of een gevaar vormen voor de omgeving. Wij kappen 3 tot 4 keer per jaar bomen in Zeist. Dat gebeurt verdeeld over het hele jaar.
Vervangen
Veel van de bomen die nu in de bloei van hun leven zijn, komen binnen enkele tientallen jaren aan het einde van hun levenscyclus. Dat betekent dat ze vervangen moeten worden. Hiervoor hebben wij een Bomenbeheerplan opgesteld.
Struiken en hagen
Sierbeplanting bestaat voor het grootste deel uit sierstruiken. Een struik is een houtige plant met takken, maar zonder stam. Struiken worden dan ook niet zo hoog als vele boomsoorten. Naast struiken treft u ook perkrozen, hagen, vaste planten, een-jarigen en klimplanten aan als sierbeplanting.
Struiken hebben ook een functie voor het verkeer. Als haag scheiden ze bijvoorbeeld een fietspad af van de weg.
Om struiken te verjongen en de bloei te stimuleren, snoeien we de struiken in het najaar en in de winter. Soms is rigoureus snoeien noodzakelijk. De meeste struiken kunnen hier goed tegen en lopen in het voorjaar gewoon weer uit.
Een boomspiegel is een minituin rondom de voet van een boom. Wilt u (alleen of samen met uw buren) een boomspiegel beplanten en onderhouden? Meld dit dan via boomspiegel@zeist.nl. We nemen contact met u op en na goedkeuring plaatsen we een zelfbeheertegel bij de boomspiegel. Op deze manier is het voor ons, onze aannemers en anderen zichtbaar dat de boomspiegel in zelfbeheer is. Het komt soms voor dat we een aanvraag niet toestaan, zoals bijvoorbeeld bij boomspiegels in de monumentale structuur.
Spelregels
- De boom en de boomspiegel blijven in eigendom van de gemeente.
- Bij onderhoud aan de boom door de gemeente kan er soms schade aan de beplanting ontstaan.
- Inwoners mogen de bomenspiegels onderhouden, niet de bomen.
- Maak de grond rondom de boom los met een klein harkje.
- Voorkom beschadiging van de boomwortels.
- Voeg geen grond toe. Als het toch moet, dan mag het maximaal 5 centimeter compostaarde zijn.
- Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen. Natuurlijke mest mag wel.
- Plaats geen hekwerkjes of planken als afbakening.
- Gebruik insectvriendelijke beplanting voor meer biodiversiteit.
Kijk op Samen Duurzaam Zeist voor mooie voorbeelden van inwoners die al een boomspiegel, moestuin of een stukje groen hebben geadopteerd. Laat u inspireren door groene buurtinitiatieven, wissel onderling tips uit en ontmoet elkaar.
Wilt u de boomspiegel na een tijdje niet meer onderhouden? Meld dat bij ons zodat wij de boomspiegel weer zelf gaan onderhouden.
Groenadoptie is het vrijwillig onderhouden van openbaar groen door bewoners. Dit kunnen bijvoorbeeld groenstroken, speelplaatsen (behalve de speeltoestellen), buurttuinen en bijenlinten zijn. Het is ook mogelijk om samen met uw buren een stukje groen te adopteren. Voor de groenadoptie gelden een paar spelregels:
- Er mag geen hek omheen geplaatst worden.
- Bomen en speeltoestellen blijven in het beheer bij de gemeente.
- Er mogen geen banken, speeltoestellen, picknicktafels en dergelijke worden geplaatst.
- Het kan gebeuren dat er gegraven moet worden, bijvoorbeeld door kabels of leidingen te vervangen.
Wilt u een stukje groen adopteren? Neem dan contact met ons op;
Heeft u goede ideeën voor het groen bij u in de buurt? Wij staan open voor uw suggesties en denken graag met u mee. Maak een afspraak met de wijkmanager van uw wijk om de mogelijkheden te bespreken. Uiteraard zijn er wel enkele spelregels. Zo leggen we de gemaakte afspraken vast in een overeenkomst.