Stook minder, voor uw eigen gezondheid
Veel mensen steken in de zomer graag een barbecue en soms een vuurkorf aan. En in de winter vindt men een open haard of houtkachel heel gezellig. In tijden van hoge energieprijzen kiezen mensen sneller voor hout stoken in plaats van de centrale verwarming.
Tegelijk weten we dat hout of houtskool stoken slecht is voor de luchtkwaliteit. Hout stoken is daardoor ongezond voor mensen die in de buurt wonen. Maar ook voor uzelf: stoken zorgt in uw eigen huis voor een slechte luchtkwaliteit. En voor kinderen, ouderen en mensen met een longziekte is het extra schadelijk.
Stookwijzer
Bij ongunstige weersomstandigheden blijft rook langer hangen. Daarom: is het windstil of mistig? Stook dan niet.
Raadpleeg de Stookwijzer(Verwijst naar een externe website) voordat u gaat stoken. Deze vertelt u op elk moment of het weer geschikt is om te stoken. Of installeer de Stookwijzer-app en ontvang meldingen bij code rood in uw omgeving
Overleg met uw buurtgenoten
Informeer in uw buurt of mensen last hebben van uw stookgedrag. Maak afspraken en geef mensen het vertrouwen dat ze bij u kunnen aankloppen als ze overlast hebben van bijvoorbeeld uw houtkachel, vuurkorf of barbecue.
Minder stoken heeft het meest effect. Daarnaast kunt u ook denken aan verstandiger stoken. Veel mensen denken dat ze dat al goed doen, maar dat blijkt regelmatig tóch niet het geval. Een paar tips:
- Gebruik alleen hout zonder verf, lijm, beits of impregneermiddel. Stoken van behandeld hout is verboden: het zorgt voor nóg meer schadelijke stoffen.
- Gebruik hout dat minimaal 2 jaar gedroogd is. Vochtig hout brandt minder goed en zorgt voor meer uitstoot van schadelijke stoffen. Bewaar hout dus niet buiten, maar in de schuur. En houd voor uzelf bij hoe lang het er al ligt. Vraag de houtleverancier hoe lang het hout is gedroogd.
- Gebruik duurzaam hout. Dat hout komt uit duurzaam beheerde bossen, zoals de bossen van Staatsbosbeheer. Duurzaam hout heeft het FSC- of PEFC-keurmerk.
- Gooi nooit papier, karton of MDF op het vuur. Dat draagt sterk bij aan luchtvervuiling.
- Zorg ervoor dat het hout goed verbrandt door een hoge temperatuur. In een optimaal brandend vuur zijn de vlammen helder geel en flikkeren ze nauwelijks. Vuur brandt het beste als er voldoende lucht bij het vuur kan. Zet een raampje open in de woonkamer, zodat er voldoende verse lucht naar binnen kan.
- Laat het vuur vanzelf uitbranden. Verminder dus niet de luchttoevoer. Daardoor verbrandt het hout minder goed en ontstaan er schadelijke stoffen.
- Maak na elke stookbeurt de aslade schoon en laat uw schoorsteen minstens 1 keer per jaar vegen.