Verstandig hout stoken

Veel mensen hebben een open haard, houtkachel of vuurkorf en vinden een vuurtje heel gezellig. En in tijden van hoge energieprijzen kiezen mensen soms ook noodgedwongen voor hout stoken in plaats van de centrale verwarming. Begrijpelijk, want u wilt een behaaglijk huis. Tegelijk weten we dat hout stoken slecht is voor de luchtkwaliteit, buitenshuis én in uw huis. En dat buurtbewoners met bijvoorbeeld astma of COPD er behoorlijk last van kunnen hebben.

Een lastige afweging. Door verstandig te stoken, kunt u in ieder geval de negatieve effecten van hout stoken beperken. Daarom…

10 tips om goed te stoken

Met een paar simpele tips kunt u de overlast beperken:

  1. Gebruik alleen hout zonder verf, lijm, beits of impregneermiddel. Stoken van behandeld hout is verboden: het zorgt voor nóg meer schadelijke stoffen.
  2. Gebruik hout dat minimaal 2 jaar gedroogd is. Vochtig hout brandt minder goed en zorgt voor meer uitstoot van schadelijke stoffen. Bewaar hout dus niet buiten, maar in de schuur. En houd voor uzelf bij hoe lang het er al ligt. Vraag de houtleverancier hoe lang het hout is gedroogd.
  3. Gebruik duurzaam hout. Dat hout komt uit duurzaam beheerde bossen, zoals de bossen van Staatsbosbeheer. Duurzaam hout heeft het FSC- of PEFC-keurmerk.
  4. Gooi nooit papier, karton of MDF op het vuur. Dat draagt sterk bij aan luchtvervuiling.
  5. Stook niet bij windstil of mistig weer. Houtrook blijft dan langer op straat hangen. Stook ook niet als het hard waait (windkracht 5 of hoger). Houtrook slaat dan namelijk direct neer. Kijk voor meer informatie op stookwijzer.nu of rivm.nl/stookalert.
  6. Zorg ervoor dat het hout goed verbrandt door een hoge temperatuur. In een optimaal brandend vuur zijn de vlammen helder geel en flikkeren ze nauwelijks. Vuur brandt het beste als er voldoende lucht bij het vuur kan. Zet een raampje open in de woonkamer, zodat er voldoende verse lucht naar binnen kan.
  7. Laat het vuur vanzelf uitbranden. Verminder dus niet de luchttoevoer. Daardoor verbrandt het hout minder goed en ontstaan er schadelijke stoffen.
  8. Maak na elke stookbeurt de aslade schoon en laat uw schoorsteen minstens 1 keer per jaar vegen.
  9. Informeer eens in uw buurt of mensen last hebben van uw stookgedrag. Maak afspraken en geef mensen het vertrouwen dat ze bij u kunnen aankloppen als ze overlast hebben van uw houtkachel.
  10. Of...overweeg minder te stoken. Kleed uzelf extra warm, pak een lekker warme deken als u op de bank zit of gebruik een kruik. Iets minder stoken is al minder belastend voor gezondheid en milieu. 

Meer weten?

Kijk op de website van het  Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor meer informatie over hout stoken.