Onderzoek naar aardwarmte

Zon en wind zijn bekende duurzame energiebronnen, maar er zijn er méér. Aardwarmte(Verwijst naar een externe website) (geothermie) is daar een voorbeeld van. Bij aardwarmte benutten we de warmte uit kilometers diepe aardlagen. Om aardwarmte te kunnen gebruiken, moeten we eerst een goed beeld hebben van hoe de aardbodem eruit ziet. Daarom doet Energie Beheer Nederland (EBN) via haar onderzoeksprogramma SCAN(Verwijst naar een externe website) een tijdelijke onderzoeksboring in de buurt van Zeist.

Dat onderzoek vindt plaats op een locatie langs de Utrechtseweg in De Bilt (bij het Van der Valk-hotel). 

Aardwarmte

In de aardbodem is water aanwezig in (waterdoorlatende) gesteentelagen. Met iedere kilometer die je in Nederland de diepte in gaat, stijgt de temperatuur ongeveer 30 graden. Op 2 tot 3 kilometer diepte vinden we dus water van wel 60 tot 90 graden. Dit water kan worden opgepompt. De warmte wordt daarna via een warmtewisselaar uit het water gehaald en gebruikt voor het verwarmen van huizen en andere gebouwen. Dat noemen we aardwarmte of geothermie. Het afgekoelde water gaat terug de ondergrond in waar het weer opwarmt door de in de bodem aanwezige warmte.

Onderzoeksboring

Door een put te boren kan SCAN onderzoeken hoe de aardbodem in elkaar zit. Zo krijgt SCAN bijvoorbeeld inzicht in de mate waarin deze aardlagen waterdoorlatend zijn en wat bijvoorbeeld de temperatuur van het daar aanwezige water is. De aardlagen lopen ver door en daarom levert dit onderzoek informatie op over het noordelijke deel van de provincie Utrecht, Noord-Holland, Flevoland en Gelderland.

Dit onderzoek geeft ook meer inzicht in de vraag of aardwarmte mogelijk in de toekomst ook gebruikt kan worden om gebouwen in Zeist en in omliggende gemeenten te verwarmen. Maar het zal nog zeker enkele jaren duren voordat dat helemaal duidelijk wordt.

De onderzoeksboring start in januari 2025 en neemt ongeveer maanden in beslag. Daarna wordt de locatie weer in de oude staat teruggebracht.

Deze tijdelijke boorput is puur voor onderzoek en kan niet worden gebruikt als put om aardwarmte te winnen.

Keuze voor onze regio

In deze regio liggen veel verschillende aardlagen boven elkaar. Daarom kan SCAN met één boring in deze regio kennis opdoen over verschillende aardlagen. Dat maakt deze regio geschikt. 

Op de website van SCAN vindt u meer informatie over de onderzoeksboring(Verwijst naar een externe website).

Op de hoogte blijven

U kunt zich aanmelden voor mailberichten met nieuws van EBN/SCAN(Verwijst naar een externe website) over de ontwikkelingen rond de onderzoeksboring:

  1. Klik op die website op de knop: ‘Blijf op de hoogte’
  2. Vink aan: ‘operationele updates’
  3. En vink dan aan: ‘Utrecht/De Bilt/Zeist (zoekgebied)’

EBN en SCAN

EBN is een organisatie die een deel van het klimaat- en energiebeleid van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) uitvoert.

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief 'Nieuwe energie voor Zeist' blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. U ontvangt de nieuwsbrief per e-mail. 

Natuurlijk gaan we zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.

Aanmelden nieuwsbrief (Verwijst naar een externe website)