Onderscheidingen

De laatste werkdag voor Koningsdag reiken de burgemeesters in alle gemeenten in Nederland Koninklijke Onderscheidingen uit aan personen die zich op een bijzondere manier voor de maatschappij hebben ingezet. Personen komen in aanmerking als zij langdurig als vrijwilliger hebben gewerkt of andere werkzaamheden hebben verricht die voor de maatschappij waardevol zijn. Deze Algemene Gelegenheid heet ook wel de Lintjesregen.

Onderscheiding aanvragen

Kent u iemand die naar uw mening voor een Lintje in aanmerking komt, dan kunt u een voorstel indienen vóór 1 juni, in het jaar vóór de Lintjesregen.

Ook is het mogelijk dat een Koninklijke Onderscheiding wordt uitgereikt bij een bijzondere gelegenheid. In dat geval kan van de algemene gelegenheid worden afgeweken. Hier geldt de standaardregel: een half jaar van tevoren aanvragen.

Iemand voordragen

Het formulier dient volledig te worden ingevuld en van handtekening te worden voorzien. Mogelijk wordt u nog benaderd voor aanvullende informatie. Twijfelt u of wilt u eerst overleg over de aanvraag en/of de uitreikingsdatum, neemt u dan contact op met het bestuurssecretariaat via 14 030.