Samenstelling rekenkamer

De Rekenkamer Zeist bestaat uit 5 leden:

  • 3 leden die geen binding hebben met de gemeentelijke organisatie. Zij brengen ieder hun eigen vakkennis in.
  • 2 raadsleden die voor de duur van de raadsperiode zitting hebben in de rekenkamer.

De Rekenkamer wordt ondersteund door een ambtelijk secretaris. De griffier is als adviseur verbonden aan de Rekenkamer.

In 2023 treedt de nieuwe Wet versterking decentrale rekenkamers in werking. Deze wet leidt tot een aantal aanpassingen, onder andere met betrekking tot de positie van de leden van rekenkamers. In de loop van 2023 wordt op basis hiervan een nieuwe verordening opgesteld.

Ook 'wisselspeler' zijn?

Uniek in Zeist is de mogelijkheid voor inwoners om bij speciale onderzoeken als wisselspeler (pdf, 101 KB)  voor een bepaalde periode lid te zijn van de commissie. Ook raadsleden kunnen wisselspeler zijn.

Bent u inwoner van Zeist en heeft u interesse in een rol als wisselspeler? Dan horen we graag van u via rekenkamer@zeist.nl.

Leden rekenkamercommissie

Contact met Rekenkamer Zeist

Heeft u een vraag of een voorstel voor een onderzoeksonderwerp? Dan hoort de Rekenkamer Zeist graag van u! De Rekenkamer Zeist is per mail te bereiken op rekenkamer@zeist.nl. U kunt ook contact opnemen met de ambtelijk secretaris. Volg de Rekenkamer ook op Twitter.

Wie ben je?

Ik ben Daniëlle Fictorie. Ik woon in Utrecht en werk als strategisch adviseur bij de Koninklijke Landmacht. Mijn vrije tijd breng ik graag met vrienden door; op het terras of door samen te eten. Ik reis veel: stedentrips in Europa en langere reizen naar Midden- en Zuid-Amerika zijn favoriet.

Wat vind je leuk aan het werk van de rekenkamer?

Ik vind het belangrijk dat er een rekenkamer is, als onafhankelijk orgaan die met een kritische blik kijkt naar hoe de gemeente Zeist werkt. Wordt het belastinggeld op een nuttige en efficiënte manier uitgegeven? Daar draag ik met mijn nieuwsgierigheid, analytisch vermogen en onderzoekservaring graag aan bij! Bovendien leer ik veel van de andere mensen in de rekenkamer.

Leuk weetje over jezelf

Ik ben dol op pretparken en bezoek ze graag, in binnen- en buitenland. 

Social media

Wie ben je?

In 1959 stond mijn wieg in Zeist. Ik woon in Utrecht, maar Zeist heeft altijd mijn interesse gehouden. In het dagelijks leven werk ik als adviseur rond thema's als verantwoording, belangen van klanten en burgerparticipatie. Ik studeerde wis- en natuurkunde met filosofie (kandidaats), maar eigenlijk heb ik vooral een brede interesse.

Wat vind je leuk aan het werk van de rekenkamer?

Ik merkte toen ik werkte bij de Tweede Kamer als medewerker van een Kamerlid, dat alle aandacht bij de politiek ging naar besluiten en plannen voor de toekomst, maar nooit veel aandacht werd besteed aan de resultaten. De laatste jaren is de aandacht bij politiek en bestuur voor de resultaten toegenomen. Dat is mooi, want van wat goed gaat en wat minder goed gaat, kun je leren. En het gaat de inwoners van Zeist gewoon om de resultaten. De overheid heeft geen gemakkelijke, maar wel een belangrijke taak: ingewikkelde problemen, soms tegengestelde wensen en belangen en dan een mooie uitweg vinden voor individu en collectief. Precies die puzzel vind ik leuk om te maken.

Leuk weetje over jezelf

Bij ons thuis verbouwt mijn vrouw het huis en doet reparaties, terwijl ik vaker kook en voor de was zorg. De traditionele rollen lijken wat omgedraaid. Maar gaat er iets mis met de ICT, dan sta ik juist weer vooraan.

Social Media

LinkedIn: Hein Albeda

Wie ben je?

Naast onafhankelijk lid van rekenkamercommissie, ben ik Programmamanager Arbeidsmarkt bij de ABU, een branchevereniging voor uitzendondernemingen. Ook ben ik secretaris bij Schaerweijde. Maar bovenal ben ik moeder van 3 opgroeiende kinderen met verschillende interesses, sporten en scholen in Zeist. In mijn vrije tijd ga ik graag naar buiten. Om te wandelen, tennissen, tuinieren of hardlopen. Ook maak ik zoveel mogelijk tijd vrij voor familie en vriend(inn)en. En ik lees alles wat los en vast zit, van literatuur en non-fictie tot kookboeken en de Donald Duck van mijn zoon.

Wat vind je leuk aan het werk in de rekenkamer?

De gemeente Zeist is nooit af. Je kunt leren van het verleden en voorkomen dat fouten zich herhalen. Of dat er gemeenschapsgeld wordt verspild. Daarom is het belangrijk om kritisch terug te kijken en te volgen hoe besluiten voor inwoners uitpakken. Met mijn kennis en ervaring lever ik daar graag een bijdrage aan.

Leuk weetje over mezelf?

Ik ben opgegroeid in Friesland en Drenthe en heb in Groningen rechten gestudeerd. Ik kwam voor de liefde naar Zeist en bleef. In de afgelopen 25 jaar woonde ik met mijn gezin op verschillende plekken in Zeist, overal met veel plezier.

Social media

LinkedIn: Josien van Breda

Wie ben je?

Sinds juli 2021 werk ik als ambtelijk secretaris van de rekenkamer in Zeist, met een bijrol bij de griffie. Ik ben in Eindhoven geboren (1959) en woon in Meteren, in de Betuwe. Ik heb aan de Universiteit Utrecht sociale geografie gestudeerd en ben daar ook gepromoveerd (1989). Sinds eind jaren 80 van de vorige eeuw heb ik als beleidsonderzoeker gewerkt, vooral voor gemeenten. Naast mijn werk ben ik graag op pad om te kijken hoe het leven er op andere plekken uitziet. Een stedelijke omgeving is dan net zo nieuwsgierig makend als een landschap of natuurgebied, interessant is het overal. Wel heb ik een lichte voorkeur voor plekken die minder voor de hand liggen.

Wat vind je leuk aan het werk van de rekenkamer?

Bewust heb ik in 2021 de overstap gemaakt van een (commercieel) onderzoeksbureau, waar ik mede-eigenaar van was, naar de rekenkamer van de gemeente. Dit biedt mij de mogelijkheid om de gemeentelijke beleidsvorming en het democratisch proces van binnenuit te leren kennen. Dit is niet alleen erg leerzaam en inzichtelijk, maar bevestigt ook het belang van gedegen onderzoek. Via onderzoek kijkt de rekenkamer of wat door de gemeente beleidsmatig wordt afgesproken, ook wordt nagekomen en of het belastinggeld van de burger goed wordt besteed. Dat is van groot belang om het vertrouwen in de overheid in ieder geval overeind te houden, en zo mogelijk te vergroten.

Leuk weetje over jezelf

Muziek is mijn grote passie. Ik ben verslaafd aan pop- en rockmuziek, vooral uit de jaren 70 en 80, weet er veel van, luister er vaak naar, draai graag platen, bezoek regelmatig concerten en speel saxofoon in ´Just M´, de leukste coverband van de Betuwe.

Social Media

LinkedIn: Hans Verhorst