Afvalinzameling

Reinigingsdienst Midden Nederland (RMN) verzorgt de inzameling van huishoudelijk afval binnen de gemeente Zeist. Vul uw postcode en huisnummer in en u ziet direct op welke dag RMN uw container ophaalt. De container moet altijd voor 7.30 uur aan de weg staan.

Afvalkalender

U kunt de gratis afvalkalender-app van RMN ook downloaden via de app store op uw telefoon.

Lees hier over de maatregelen rondom het coronavirus.

U kunt plastic, metaal en drinkpakken als gescheiden afval inleveren via de PMD-zak of de PMD-kliko. PMD staat voor Plastic, Metaal (blik) en Drinkpakken (zuivel- en vruchtensappakken). Als u nog geen PMD-kliko heeft, kunt u PMD verzamelen in gratis PMD-zakken. Lees verder over PMD.

Recyclebare producten

In onze gemeente zijn 12 'Blipverts' geplaatst. De locaties hiervan kunt u vinden op de website van RMN. De Blipvert-inzamelstations dragen bij aan het hergebruik van afgedankte spullen. Dit kleine restafval kan namelijk nog heel goed worden hergebruikt. Het wordt een grondstof voor andere dingen. Denk aan afval als:

 • inktcartridges van de printer
 • batterijen
 • lampen
 • CD's en DVD's
 • telefoons
 • adapters en snoeren
 • kleine elektrische apparaten, zoals afstandsbedieningen, tandenborstels of fotocamera's

Luiers

U kunt luiers en incontinentiemateriaal apart inleveren op een inzamelpunt met luiercontainers. U kunt hier ook gratis speciale geparfumeerde zakken krijgen. Zo is de restafvalcontainer minder snel vol en kunnen we nog meer grondstoffen hergebruiken. Op de website van RMN vindt u de meest nabije inzamelpunten.

Asbest

Wilt u asbest gaan verwijderen? U kunt dit gratis inleveren in speciale zakken van RMN. U moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen en een melding hiervan maken.

Grofvuil wegbrengen

U kunt uw grofvuil en snoeihout gratis wegbrengen naar het recyclingstation van RMN. Alles wat u gescheiden aanbiedt, verwerken zij weer als grondstof voor nieuwe producten.

Recyclingstation Zeist
Zandbergenlaan
23712 BZ Huis ter Heide

Kijk voor actuele openingstijden op de website van RMN.

Ophaalafspraak maken

U kunt uw grof afval laten ophalen door RMN. Houdt bij het laten ophalen onder andere rekening met het volgende:

 • Ophalen is alleen mogelijk op afspraak via www.rmn.nl of telefonisch via 0900 6039222 (op werkdagen van 8:30 tot 16:30 uur).
 • Grofvuil dat u laat ophalen, kan niet worden gescheiden. Het wordt grotendeels verbrand en niet hergebruikt.
 • Houdt u er rekening mee dat RMN uw grofvuil niet direct kan ophalen. Vaak is zelf wegbrengen sneller.
 • Losse materialen en snoeihout samenbinden in handzame bundels die gemakkelijk kunnen worden opgetild (gewicht: maximaal 25 kg, maximale lengte 1,5 meter, takken/stronken niet dikker dan polsdikte).
 • Snoeihout of ander tuinafval niet in dozen doen.
 • Maximaal 3 m3 per huishouden.
 • Voor 07.30 uur aan de straat zetten op een plek die goed bereikbaar is voor de ophaalwagen.

Een volledig overzicht van alle voorwaarden en meer informatie vindt u op de website van RMN.

Aanhangwagen lenen

U kunt gratis een aanhangwagen lenen (maximaal 2 uur), voor het wegbrengen van grofvuil/tuinafval naar het recyclingstation. Vul hiervoor het formulier aanhangwagen lenen in op de website van RMN.

Kringloopwinkel

Wilt u spullen wegdoen die nog goed bruikbaar zijn? Neem dan contact op met Kringloop Zeist of Kringloopcentrum de Markt Zeist.

Kliko kwijt

Als u uw afvalcontainer kwijt bent dan kunt u een vervangende container aanvragen. Vul hiervoor het online aanvraagformulier in op de website van RMN .

Kliko niet geleegd

Neem contact op met RMN: 0900 6039222 (ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur) of via info@rmn.nl. RMN zal ervoor zorgen dat de verzamelcontainer zo spoedig mogelijk geleegd wordt.

Registratie container

RMN voorziet alle minicontainers (kliko's) van een speciale registratiesticker met streepjescode. Bekijk meer over de registratiestickers op de website van RMN.

Afvalpas

Sommige huishoudens (bijvoorbeeld bij hoogbouw) maken gebruik van een ondergrondse verzamelcontainer in de buurt voor hun restafval. Met een afvalpas/mileupas kunt u de container openen. De afvalpas is aan te vragen bij aan bij RMN. Dit kan telefonisch via 0900 603 9222 (ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur) of stuur een e-mail naar info@rmn.nl. RMN stuurt u dan een nieuwe pas toe per post.

Stoort u zich aan zwerfvuil in uw woonomgeving, het park of sportvereniging en wilt u er graag iets tegen doen? De Bermbrigade organiseert regelmatig acties om zwerfvuil te rapen. Bezoek hun Facebook-pagina of mail naar cleanupdayzeist@gmail.com. Ook 'Zeist Zonder Zwerfafval' organiseert regelmatig opschoonacties en legt uit hoe u zelf in actie kunt komen.

We zijn in Zeist al goed bezig met het scheiden van afval. Nu is het tijd voor een volgende stap om de hoeveelheid restafval in de grijze kliko verder te verminderen. Als u in een laagbouwwoning woont, krijgt u daarom een extra kliko voor plastic, metaal en drinkpakken (PMD).

In buurten waar woningen niet veel ruimte hebben voor een extra kliko, wordt tegelijkertijd de grijze kliko voor restafval ingenomen. De bewoners van deze buurten gaan restafval naar een ondergrondse verzamelcontainer brengen, op maximaal 250 meter loopafstand. Dit geldt voor ongeveer 20% van de huishoudens in Zeist. Meer informatie op de pagina 'Afval scheiden: De Volgende Stap'.

Bij flats en appartementengebouwen worden de komende jaren extra verzamelcontainers geplaatst, zodat ook bewoners van hoogbouw beter afval kunnen scheiden. Op dit moment is de hoeveelheid restafval per persoon per jaar in de gemeente ongeveer 200 kilo. Het doel is, om de hoeveelheid restafval terug te brengen naar 100 kilo restafval per persoon per jaar.