Afvalinzameling

Reinigingsdienst Midden Nederland (RMN) verzorgt de inzameling van huishoudelijk afval binnen de gemeente Zeist.

Vul uw postcode en huisnummer in en u ziet direct op welke dag de RMN uw container ophaalt. De container moet altijd voor 7.30 uur aan de weg staan.

afvalkalender

Plastic-, metaal- en drankenkartons (PMD) - zakken - kroonringen

Plastic, metaal en drankenkartons (PMD) afval mag in 1 zak worden ingezameld.

Zakken voor PMD inzameling

Bij mooibezorgd.nl bestelt u gratis plastic zakken voor inzameling van plastic, metaal en drankenkartons (PMD).

Kroonringen OP=OP

Een kroonring doe je om een lantaarnpaal en je hangt er plastic zakken aan met PMD-afval. PMD staat voor Plastic, Metaal en Drankkarton. Reuze handig zo’n kroonring. De zakken waaien niet meer weg, zo blijft de straat schoon. Wilt u een gratis kroonring? Dat kan. Ze zijn af te halen bij de receptie van het gemeentehuis. Maar let op, zo lang de voorraad strekt.


Kroonring aan een lantaarnpaal waar een afvalzak aan hangt

Grofvuil en snoeihout

Wegbrengen of laten ophalen?

Heeft u groot afval, kies dan bewust: door de RMN laten ophalen is makkelijk, maar dat afval verdwijnt grotendeels in de verbrandingsoven. Wegbrengen naar het recyclingstation is wellicht wat meer moeite, maar daar kunt u uw afval in wel 20 soorten scheiden en daardoor kan het worden hergebruikt. Bijkomend voordeel: u hoeft niet te wachten op een ophaalafspraak.

Help mee aan duurzaam verwerken van grofvuil

U kunt uw grofvuil en snoeihout gratis wegbrengen naar het recyclingstation (Zandbergenlaan 2 in Huis ter Heide). Het station is geopend op dinsdag tot en met vrijdag (8.30 - 12.00 uur en 12.30 tot 16.00 uur) en op zaterdag (9.00 tot 16.00 uur).

Aanhanger nodig? U kunt er onder voorwaarden gratis een lenen van de RMN. Log in op de website met uw postcode en huisnummer om een aanhanger te reserveren.

Wilt u spullen wegdoen die nog goed bruikbaar zijn? Dan is aanbieden aan een kringloopwinkel het overwegen waard, of maak er iemand blij mee via bijvoorbeeld Marktplaats, Nextdoor.nl of ‘gratis ophalen’-groepen op Facebook.

Ophaalafspraak maken

In plaats van zelf wegbrengen, kunt u uw groot afval ook laten ophalen door RMN. Snoeihout haalt RMN 4 keer per jaar op: in april, mei, september en november.


Houdt bij het laten ophalen onder andere rekening met:

  • Ophalen alleen mogelijk op afspraak via www.rmn.nl (na invoeren postcode en huisnummer), of telefonisch via 0900 6039222 op werkdagen van 8:30 tot 16:30 uur;
  •  Grofvuil dat u laat ophalen, kan niet worden gescheiden. Het wordt grotendeels verbrand en niet hergebruikt;
  • Houdt u er rekening mee, dat RMN uw grofvuil niet direct kan ophalen. Vaak is zelf wegbrengen sneller;
  • Losse materialen en snoeihout samenbinden in handzame bundels die gemakkelijk kunnen worden opgetild (gewicht: maximaal 25 kg, maximale lengte 1,5 meter, takken/stronken niet dikker dan polsdikte);
  • Snoeihout of ander tuinafval niet in dozen doen;
  • Totaal maximaal 3 m3 per huishouden;
  • Voor 07.30 uur aan de straat zetten op een plek die goed bereikbaar is voor de ophaalwagen.

Een volledig overzicht van alle voorwaarden en meer informatie vindt u op de website van de RMN (postcode en huisnummer invoeren).

Afvalkalender via app van RMN

Naast de digitale kalender is er voor mobiele telefoonbezitters ook de mogelijkheid om de RMN afvalkalender app te downloaden. De app is geschikt voor iOS en Android mobiele telefoons en is gratis te downloaden via uw app store.

RMN app in de app store

Omgekeerd afval inzamelen

De gemeenteraad van Zeist heeft besloten het zogeheten ‘omgekeerd inzamelen’ in te voeren in Zeist. Dat betekent, dat ongeveer 40% van de Zeister huishoudens een vierde kliko (ook wel: minicontainer) krijgt. Deze is voor plastic, metaal en drankverpakkingen (pmd). Bij ongeveer 20% van de huishoudens wordt de grijze kliko voor restafval ingeruild voor een pmd-kliko. Restafval brengen zij naar een ondergrondse container in de buurt.

De overige 40% van de huishoudens bevinden zich in flats en appartementengebouwen. Daar worden in 2020 extra verzamelcontainers geplaatst, zodat ook bewoners van hoogbouw beter afval kunnen scheiden.

Op dit moment is de hoeveelheid restafval per persoon per jaar in de gemeente ongeveer 200 kilo. Naar verwachting wordt dat ongeveer 135 kilo nadat het omgekeerd inzamelen is ingevoerd. De gemeenteraad heeft als doelstelling om in 2020 de hoeveelheid restafval per persoon per jaar terug te brengen tot 100 kilo.

De gemeente gaat nu aan de slag met een plan waaruit duidelijk wordt in welke wijken de bewoners een vierde kliko krijgen en in welke wijken de kliko voor restafval verdwijnt, in ruil voor ondergrondse containers voor restafval. Ook wordt dan duidelijk wanneer dit wordt ingevoerd. Dit plan is naar verwachting voor juli 2019 klaar. Wanneer het plan wordt uitgevoerd is nog niet bekend.

Over het algemeen geldt: in wijken waar de tuinen ruim zijn, krijgen de bewoners een vierde kliko voor pmd. Wijken met voornamelijk kleine tuinen krijgen een verzamelcontainer voor restafval in de buurt, op maximaal 250 meter loopafstand. Zij houden een kliko voor gft en papier en de kliko voor restafval wordt vervangen door een pmd-kliko.

Bedrijfsafval

Voor de inzameling van bedrijfsafval kunnen bedrijven geen gebruik maken van de gemeentelijke afvalinzameling. Bedrijven moeten hun bedrijfsafval laten ophalen door een particulier bedrijf. Meer informatie over de inzameling van bedrijfsafval kunt u vinden in de Afvalgids.

ondernemersplein

Tarieven

De tarieven afvalstoffenheffing en reinigingsrechten vindt u op de website van de Bghu. (Belastingsamenwerking gemeenten en hoogheemraadschap Utrecht)

Melding woonomgeving

Meldingen over de openbare ruimte geeft u door viaOnline meldenof via telefoonnummer 14 030.

Piepschuim (EPS)

Schone piepschuimverpakkingen kunnen apart ingeleverd worden in speciaal daarvoor bestemde inzamelbakken op het recyclestation van RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland).

Schone piepschuimverpakkingen zijn onder andere afkomstig van verpakkingen van consumentenproducten, zoals een nieuwe televisie of printer en zijn zeer geschikt voor recycling.

Piepschuim mag niet in de PMD-zak.

Zwerfafval

Stoort u zich aan zwerfvuil in uw woonomgeving, het park of sportvereniging en wilt u er graag iets tegen doen?  Zeist Zonder Zwerfafvalorganiseert regelmatig opschoonacties en leggen uit hoe u zelf in actie kunt komen.

'Zeist Zonder Zwerfafval, pak het op!' is een project van de Omgevingsdienst regio Utrecht en Sportservice Zeist in opdracht van de gemeente Zeist.