Afvalinzameling

Reinigingsdienst Midden Nederland (RMN) verzorgt de inzameling van huishoudelijk afval binnen de gemeente Zeist.

afvalkalender

Vul uw postcode en huisnummer in en u ziet direct op welke dag de RMN uw container ophaalt. De container moet altijd voor 7.30 uur aan de weg staan.

Let op: in sommige wijken leegt de RMN de afvalcontainers per 2 tegelijk. Zo hoeft de vuilniswagen minder vaak te stoppen. Zet de containers naast elkaar met 1 stoeptegel ertussen.

Sommige huishoudens (bijvoorbeeld bij hoogbouw) maken gebruik van een ondergrondse verzamelcontainer in de buurt voor hun restafval. Met een milieupas met chip kunt u de container openen.

Nieuwe bewoner of pas kwijt

Vraag een nieuwe milieupas aan bij de RMN: 0900 6039222 (ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur) of stuur een e-mail naar info@rmn.nl. Maak daarna een afspraak bij de gemeente om de RMN-pas op te komen halen.

afspraak maken

Openbare containers voor glas, papier en PMD

Wilt u weten waar u terecht kunt voor uw glas, papier of PMD? Vul dan uw postcode in en bekijk de locaties het dichtst bij u in de buurt.

Ondergrondse container kapot

Neem contact op met RMN: 0900 6039222 (ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur) of via info@rmn.nl. RMN zal ervoor zorgen dat de verzamelcontainer zo spoedig mogelijk geleegd of gerepareerd wordt. Plaats in geen geval afval naast de container. Doet u dit wel dan bent u in overtreding en kunt u beboet worden.

Plastic, metaal en drankenkartons (PMD) afval mag in 1 zak worden ingezameld.

Bij mooibezorgd.nl bestelt u gratis plastic zakken voor inzameling van plastic, metaal en drankenkartons (PMD).

Wegbrengen of laten ophalen?

Heeft u groot afval, kies dan bewust: door de RMN laten ophalen is makkelijk, maar dat afval verdwijnt grotendeels in de verbrandingsoven. Wegbrengen naar het recyclingstation is wellicht wat meer moeite, maar daar kunt u uw afval in wel 20 soorten scheiden en daardoor kan het worden hergebruikt. Bijkomend voordeel: u hoeft niet te wachten op een ophaalafspraak.

Gratis grofvuil wegbrengen en een aanhanger lenen

U kunt uw grofvuil en snoeihout gratis wegbrengen naar het recyclingstation (Zandbergenlaan 2 in Huis ter Heide). Het station is geopend op dinsdag tot en met vrijdag (8.30 - 12.00 uur en 12.30 tot 16.00 uur) en op zaterdag (9.00 tot 16.00 uur). Help zo mee aan het duurzaam verwerken van grofvuil.

Aanhanger nodig?

U kunt er onder voorwaarden gratis een lenen van de RMN. Log in op de website met uw postcode en huisnummer om een aanhanger te reserveren.

Kringloopwinkel

Wilt u spullen wegdoen die nog goed bruikbaar zijn? Dan is aanbieden aan een kringloopwinkel het overwegen waard, of maak er iemand blij mee via bijvoorbeeld Marktplaats, Nextdoor.nl of ‘gratis ophalen’-groepen op Facebook.

Ophaalafspraak maken

In plaats van zelf wegbrengen, kunt u uw groot afval ook laten ophalen door RMN. Snoeihout haalt RMN 4 keer per jaar op: in april, mei, september en november.

Houdt bij het laten ophalen onder andere rekening met:

  • Ophalen alleen mogelijk op afspraak via www.rmn.nl (na invoeren postcode en huisnummer), of telefonisch via 0900 6039222 op werkdagen van 8:30 tot 16:30 uur;
  •  Grofvuil dat u laat ophalen, kan niet worden gescheiden. Het wordt grotendeels verbrand en niet hergebruikt;
  • Houdt u er rekening mee, dat RMN uw grofvuil niet direct kan ophalen. Vaak is zelf wegbrengen sneller;
  • Losse materialen en snoeihout samenbinden in handzame bundels die gemakkelijk kunnen worden opgetild (gewicht: maximaal 25 kg, maximale lengte 1,5 meter, takken/stronken niet dikker dan polsdikte);
  • Snoeihout of ander tuinafval niet in dozen doen;
  • Totaal maximaal 3 m3 per huishouden;
  • Voor 07.30 uur aan de straat zetten op een plek die goed bereikbaar is voor de ophaalwagen.

Een volledig overzicht van alle voorwaarden en meer informatie vindt u op de website van de RMN (postcode en huisnummer invoeren).

De gemeenteraad van Zeist heeft besloten het zogeheten ‘omgekeerd inzamelen’ in te voeren in Zeist. Dat betekent, dat ongeveer 40% van de Zeister huishoudens een vierde kliko (ook wel: minicontainer) krijgt. Deze is voor plastic, metaal en drankverpakkingen (pmd). Bij ongeveer 20% van de huishoudens wordt de grijze kliko voor restafval ingeruild voor een pmd-kliko. Restafval brengen zij naar een ondergrondse container in de buurt.

De overige 40% van de huishoudens bevinden zich in flats en appartementengebouwen. Daar worden in 2020 extra verzamelcontainers geplaatst, zodat ook bewoners van hoogbouw beter afval kunnen scheiden.

Op dit moment is de hoeveelheid restafval per persoon per jaar in de gemeente ongeveer 200 kilo. Naar verwachting wordt dat ongeveer 135 kilo nadat het omgekeerd inzamelen is ingevoerd. De gemeenteraad heeft als doelstelling om in 2020 de hoeveelheid restafval per persoon per jaar terug te brengen tot 100 kilo.

De gemeente gaat nu aan de slag met een plan waaruit duidelijk wordt in welke wijken de bewoners een vierde kliko krijgen en in welke wijken de kliko voor restafval verdwijnt, in ruil voor ondergrondse containers voor restafval. Ook wordt dan duidelijk wanneer dit wordt ingevoerd. Dit plan is naar verwachting voor juli 2019 klaar. Wanneer het plan wordt uitgevoerd is nog niet bekend.

Over het algemeen geldt: in wijken waar de tuinen ruim zijn, krijgen de bewoners een vierde kliko voor pmd. Wijken met voornamelijk kleine tuinen krijgen een verzamelcontainer voor restafval in de buurt, op maximaal 250 meter loopafstand. Zij houden een kliko voor gft en papier en de kliko voor restafval wordt vervangen door een pmd-kliko.

Voor de inzameling van bedrijfsafval kunnen bedrijven geen gebruik maken van de gemeentelijke afvalinzameling. Bedrijven moeten hun bedrijfsafval laten ophalen door een particulier bedrijf. Meer informatie over de inzameling van bedrijfsafval kunt u vinden in de Afvalgids.

ondernemersplein

Schone piepschuimverpakkingen kunnen apart ingeleverd worden in speciaal daarvoor bestemde inzamelbakken op het recyclestation van RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland).

Schone piepschuimverpakkingen zijn onder andere afkomstig van verpakkingen van consumentenproducten, zoals een nieuwe televisie of printer en zijn zeer geschikt voor recycling.

Piepschuim mag niet in de PMD-zak.

Kliko kwijt

Als u uw afvalcontainer kwijt bent dan kunt u een vervangende container aanvragen. U moet wel eerst aangifte doen bij de politie (vermissing container). RMN heeft deze aangifte nodig om een vervangende container te kunnen plaatsen.

  • Doe aangifte van 'vermissing container' bij de politie
  • Vul het 'formulier Vermissing container' in op de website van RMN en stuur de aangifte mee als bijlage.
  • U kunt ook meteen de aangifte opsturen naar RMN, Postbus 203, 3760 AE Soest.

Kliko niet geleegd

Neem contact op met RMN: 0900 6039222 (ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur) of via info@rmn.nl. RMN zal ervoor zorgen dat de verzamelcontainer zo spoedig mogelijk geleegd wordt.

De tarieven afvalstoffenheffing en reinigingsrechten vindt u op de website van de Bghu. (Belastingsamenwerking gemeenten en hoogheemraadschap Utrecht)

Stoort u zich aan zwerfvuil in uw woonomgeving, het park of sportvereniging en wilt u er graag iets tegen doen?  Zeist Zonder Zwerfafvalorganiseert regelmatig opschoonacties en leggen uit hoe u zelf in actie kunt komen.

'Zeist Zonder Zwerfafval, pak het op!' is een project van de Omgevingsdienst regio Utrecht en Sportservice Zeist in opdracht van de gemeente Zeist.

Naast de digitale kalender is er voor mobiele telefoonbezitters ook de mogelijkheid om de RMN afvalkalender app te downloaden. De app is geschikt voor iOS en Android mobiele telefoons en is gratis te downloaden via uw app store.

RMN app in de app store

Help ons de website verbeteren

Wij werken continu aan de verbetering van deze website. Mist u informatie, kunt u het niet vinden of heeft u een tip? Laat het ons weten. 

Help ons de website verbeteren