Afvalinzameling

Reinigingsdienst Midden Nederland (RMN) verzorgt de inzameling van huishoudelijk afval binnen de gemeente Zeist. Vul uw postcode en huisnummer in en u ziet direct op welke dag RMN uw container ophaalt. De container moet altijd voor 7.30 uur aan de weg staan.

afvalkalender

U kunt ook de gratis afvalkalender-app van RMN downloaden in de App Store op uw telefoon.
Let op: in sommige wijken leegt RMN de afvalcontainers per 2 tegelijk

Sommige huishoudens (bijvoorbeeld bij hoogbouw) maken gebruik van een ondergrondse verzamelcontainer in de buurt voor hun restafval. Met een milieupas/afvalpas met chip kunt u de container openen.

Nieuwe bewoner of afvalpas kwijt

Vraag een nieuwe milieupas aan bij RMN: 0900 6039222 (ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur) of stuur een e-mail naar info@rmn.nl. Zij sturen u een nieuwe pas toe per post.

Openbare containers voor glas, papier en PMD

Wilt u weten waar u terecht kunt voor uw glas, papier of PMD? Vul dan uw postcode in en bekijk de locaties het dichtst bij u in de buurt.

Ondergrondse container kapot

Neem contact op met RMN: 0900 6039222 (ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur) of via info@rmn.nl. RMN zal ervoor zorgen dat de verzamelcontainer zo spoedig mogelijk geleegd of gerepareerd wordt. Plaats in geen geval afval naast de container. Doet u dit wel dan bent u in overtreding en kunt u beboet worden.

Plastic, metaal en drankenkartons (PMD) afval mag in 1 zak worden ingezameld.

Bij mooibezorgd.nl bestelt u gratis plastic zakken voor inzameling van plastic, metaal en drankenkartons (PMD).

Gratis grofvuil wegbrengen en een aanhanger lenen

U kunt uw grofvuil en snoeihout gratis wegbrengen naar het recyclingstation. Alles wat u gescheiden aanbiedt, verwerkt RMN weer als grondstof voor nieuwe producten.

Aanhanger nodig?

U kunt er onder voorwaarden gratis een lenen van RMN. Log in op de website met uw postcode en huisnummer om een aanhanger te reserveren.

Kringloopwinkel

Wilt u spullen wegdoen die nog goed bruikbaar zijn?  Neem dan contact op met een kringloopwinkel in Zeist: kringloop Zeist of kringloopcentrum de Markt.  Je kunt er ook iemand blij mee maken via bijvoorbeeld Marktplaats, Nextdoor.nl of ‘gratis ophalen’-groepen op Facebook.

Ophaalafspraak maken

In plaats van zelf wegbrengen, kunt u uw grof afval ook laten ophalen door RMN. Snoeihout haalt RMN 4 keer per jaar op: in april, mei, september en november.

Houdt bij het laten ophalen onder andere rekening met:

 • Ophalen alleen mogelijk op afspraak via www.rmn.nl (na invoeren postcode en huisnummer), of telefonisch via 0900 6039222 op werkdagen van 8:30 tot 16:30 uur;
 • Grofvuil dat u laat ophalen, kan niet worden gescheiden. Het wordt grotendeels verbrand en niet hergebruikt;
 • Houdt u er rekening mee, dat RMN uw grofvuil niet direct kan ophalen. Vaak is zelf wegbrengen sneller;
 • Losse materialen en snoeihout samenbinden in handzame bundels die gemakkelijk kunnen worden opgetild (gewicht: maximaal 25 kg, maximale lengte 1,5 meter, takken/stronken niet dikker dan polsdikte);
 • Snoeihout of ander tuinafval niet in dozen doen;
 • Maximaal 3 m3 per huishouden;
 • Voor 07.30 uur aan de straat zetten op een plek die goed bereikbaar is voor de ophaalwagen.

Een volledig overzicht van alle voorwaarden en meer informatie vindt u op de website van de RMN (postcode en huisnummer invoeren).

In onze gemeente zijn 12 'Blipverts' geplaatst. De Blipvert inzamelstations dragen bij aan het hergebruik van afgedankte spullen. Dit kleine restafval kan namelijk nog heel goed worden hergebruikt. Het wordt een grondstof voor andere dingen.

Wat kunt u inleveren?

 1. inktcartridges van de printer
 2. batterijen
 3. lampen
 4. CD's en DVD's
 5. telefoons
 6. adapters en snoeren
 7. kleine elektrische apparaten, zoals: afstandsbedieningen, tandenborstels of fotocamera's

Locaties

Austerlitz:

 • Oude Postweg, ter hoogte van huisnummer 127

Den Dolder:

 • Paduahof, afvalstation bij huisnummers 1 en 3

Zeist:

 • Emmaplein 2
 • Hoog Kanje 110
 • Johan van Oldenbarneveltlaan, bij huisnummer 96;
 • Korte Steynlaan 2
 • Laan van Cattenbroeck, tegenover huisnummer 11
 • Laan van Vollenhove, afvalstation tegenover de flatingang van huisnummers 2785-3001;
 • Montaubanstraat, afvalstation tegenover huisnummer 106
 • Prinses Marijkelaan tegenover huisnummer 1
 • Van Reenenweg, afvalstation
 • Vrijheidsplein 2 - 20

U kunt luiers en incontinentiemateriaal apart inleveren op een inzamelpunt met luiercontainers. U kunt hier ook gratis speciale geparfumeerde zakken krijgen. Zo is de restafvalcontainer minder snel vol en kunnen we nog meer grondstoffen hergebruiken.

Inzamelpunten

 • De Geheime Tuin, Kwikstaartlaan 11 te Zeist
 • De Kroost, Crosestein1402a te Zeist
 • Kind en Co Beestenboel, De Clomp 90-02 te Zeist
 • Kind en Co Bosrijk, Hertenlaan west 38a te Den Dolder
 • Kind en Co Sam, Leendert Edelmanlaan 2 te Zeist
 • Kind en Co Tovertuin, van der Heijdenlaan 90 te Zeist
 • Kinderdagverblijf ’t Rakkertje, Kroostweg 33a te Zeist
 • Kruimeltje, Oude Arnhemseweg 234 te Zeist
 • Partou, Steynlaan 69 te Zeist
 • Recyclingstation, Zandbergenlaan 2 te Huis ter Heide
 • 't Kleine Volkje, Socrateslaan 22a te Zeist

U kunt ook inloggen met uw postcode en huisnummer op de website van RMN. Bij het inzamelschema vindt u de meest nabije locatie van een openbare verzamelcontainer. U kunt de locaties ook bekijken in de RMN-app op uw smartphone.

Recyclen van luiers en incontinentiemateriaal

Verwerkingsbedrijf ARN in Weurt verwerkt de ingezamelde luiers met een veilige methode die ook nog goed is voor het milieu. Met stoom verhitten ze de luiers en het incontinentiemateriaal samen met rioolslib tot een temperatuur van boven de 250°C. Dat doodt iedere bacterie of virus en breekt ook eventuele medicijnresten af. Dat blijkt uit een onderzoek van de Radboud Universiteit en het RIVM. Deze methode levert maar liefst 4 producten op: groen gas, biomassa voor groene stroom, kunstmest en plastic.

Kliko kwijt

Als u uw afvalcontainer kwijt bent dan kunt u een vervangende container aanvragen. U moet wel eerst aangifte doen bij de politie (vermissing container). RMN heeft deze aangifte nodig om een vervangende container te kunnen plaatsen.

 • Doe aangifte van 'vermissing container' bij de politie
 • Vul het 'formulier Vermissing container' in op de website van RMN en stuur de aangifte mee als bijlage.
 • U kunt ook meteen de aangifte opsturen naar RMN, Postbus 203, 3760 AE Soest.

Kliko niet geleegd

Neem contact op met RMN: 0900 6039222 (ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur) of via info@rmn.nl. RMN zal ervoor zorgen dat de verzamelcontainer zo spoedig mogelijk geleegd wordt.

Registratie container

RMN voorziet alle minicontainers (kliko's) van een speciale registratiesticker met streepjescode. Bekijk meer over de registratiestickers op de website van de RMN.

Wilt u asbest gaan verwijderen? U kunt dit gratis inleveren in speciale zakken van RMN. U moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen en een melding hiervan maken.

Voor de inzameling van bedrijfsafval kunnen bedrijven geen gebruik maken van de gemeentelijke afvalinzameling. Bedrijven moeten hun bedrijfsafval laten ophalen door een particulier bedrijf. Meer informatie over de inzameling van bedrijfsafval kunt u vinden in de Afvalgids.

ondernemersplein

De tarieven afvalstoffenheffing en reinigingsrechten vindt u op de website van de Bghu. (Belastingsamenwerking gemeenten en hoogheemraadschap Utrecht)

Stoort u zich aan zwerfvuil in uw woonomgeving, het park of sportvereniging en wilt u er graag iets tegen doen? Zeist Zonder Zwerfafvalorganiseert regelmatig opschoonacties en legt uit hoe u zelf in actie kunt komen.

De gemeenteraad van Zeist heeft besloten het zogeheten ‘omgekeerd inzamelen’ in te voeren in Zeist. Dat betekent, dat ongeveer 40% van de Zeister huishoudens een vierde kliko (ook wel: minicontainer) krijgt. Deze is voor plastic, metaal en drankverpakkingen (pmd). Bij ongeveer 20% van de huishoudens wordt de grijze kliko voor restafval ingeruild voor een pmd-kliko. Restafval brengen zij naar een ondergrondse container in de buurt.

De overige 40% van de huishoudens bevinden zich in flats en appartementengebouwen. Daar worden in 2020 extra verzamelcontainers geplaatst, zodat ook bewoners van hoogbouw beter afval kunnen scheiden.

Op dit moment is de hoeveelheid restafval per persoon per jaar in de gemeente ongeveer 200 kilo. Naar verwachting wordt dat ongeveer 135 kilo nadat het omgekeerd inzamelen is ingevoerd. De gemeenteraad heeft als doelstelling om in 2020 de hoeveelheid restafval per persoon per jaar terug te brengen tot 100 kilo.

De gemeente gaat nu aan de slag met een plan waaruit duidelijk wordt in welke wijken de bewoners een vierde kliko krijgen en in welke wijken de kliko voor restafval verdwijnt, in ruil voor ondergrondse containers voor restafval. Ook wordt dan duidelijk wanneer dit wordt ingevoerd. Dit plan is naar verwachting voor juli 2019 klaar. Wanneer het plan wordt uitgevoerd is nog niet bekend.

Over het algemeen geldt: in wijken waar de tuinen ruim zijn, krijgen de bewoners een vierde kliko voor pmd. Wijken met voornamelijk kleine tuinen krijgen een verzamelcontainer voor restafval in de buurt, op maximaal 250 meter loopafstand. Zij houden een kliko voor gft en papier en de kliko voor restafval wordt vervangen door een pmd-kliko.

Help ons de website verbeteren

Wij werken continu aan de verbetering van deze website. Mist u informatie, kunt u het niet vinden of heeft u een tip? Laat het ons weten. 

Help ons de website verbeteren