Rijbewijs

Een rijbewijs vraagt u zelf aan. U kunt bij ons een afspraak maken voor het aanvragen of verlengen van uw rijbewijs of u verlengt uw rijbewijs online. Een rijbewijs is meestal 10 jaar geldig.

Afspraak maken rijbewijs

Na 6 werkdagen haalt u uw rijbewijs op. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken.

Online verlengen

Online kunt u ook uw rijbewijs verlengen of een categorie laten toevoegen. Na 2 werkdagen kunt u het rijbewijs al ophalen bij de gemeente. 

Openingstijden voor afhalen

 • maandag, woensdag en donderdag van 8.30 tot 16.50 uur
 • dinsdag van 11.30 tot 19.50 uur
 • vrijdagochtend van 8.30 tot 12.30 uur

Kosten

Type Kosten 2024
Rijbewijs aanvragen, vernieuwen of omwisselen € 51,10
Extra administratiekosten spoedlevering € 39,65
Gezondheidsverklaring of eigen verklaring € 44,50

U betaalt deze kosten bij de aanvraag, niet bij het afhalen. U kunt in de publiekshal (bij voorkeur) met pin of contant betalen.

Meenemen

 • uw oude rijbewijs bij vernieuwing of verlenging
 • 1 pasfoto in kleur die voldoet aan de pasfoto-eisen (de pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn). Wij adviseren u om uw pasfoto's door een vakfotograaf te laten maken. In het gemeentehuis staat geen pasfotocabine.
 • een geldig identiteitsbewijs bij aanvraag eerste rijbewijs en, als u dat heeft, uw rijbewijs AM (brommerrijbewijs)
 • in sommige gevallen heeft u een gezondheidsverklaring nodig

U heeft een gezondheidsverklaring nodig als u:

 • 75 jaar of ouder bent én uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag
 • een rijbewijs voor een vrachtwagen of bus (categorie C of D) aanvraagt
 • een medische beperking heeft

Op de website van het CBR leest u welke gezondheidsverklaring op u van toepassing is en welke stappen daar bij horen. De wachttijden bij het CBR zijn lang. Wij raden u aan om de medische keuring minstens 4 maanden voor het verlopen van uw rijbewijs te doen.

Online

Online via het CBR gaat het snelst (u heeft hiervoor uw DigiD nodig).

Op papier

Heeft u liever een gezondheidsverklaring 75+ op papier? U kunt een gezondheidsverklaring 75+ op papier op 2 manieren kopen bij de gemeente.

 • Online via de gemeente (direct betalen met iDEAL)
 • Op afspraak op het gemeentehuis. Bel dan tussen 9.00 en 13.00 uur telefoonnummer 14 030 voor het maken van een afspraak.

Heeft u snel een rijbewijs nodig? U kunt dan een spoedaanvraag doen. U betaalt hiervoor extra kosten. Als u het rijbewijs voor 13.30 uur aanvraagt, kunt u het rijbewijs uiterlijk na 2 werkdagen ophalen.

Bent u geslaagd voor uw rijexamen maar nog geen 18 jaar? Vraag dan bij de RDW een begeleiderspas aan. Hierop staat wie uw coaches zijn. U mag maximaal 5 coaches kiezen. Elke coach moet toestemming geven om uw begeleider te zijn. Tot u 18 bent, mag u alleen autorijden als 1 van uw coaches meerijdt. De begeleiderspas kunt u aanvragen nadat uw coaches bij de RDW zijn geregistreerd.

U meldt een gestolen of vermist rijbewijs bij de gemeente (op afspraak) of de RDW (online met DigiD).

Op afspraak bij de gemeente

U vult (tijdens de afspraak) een verklaring van diefstal of verlies in en kunt direct een nieuw document aanvragen. Bij verlies of diefstal in het buitenland doet u altijd aangifte bij de politie ter plaatse.

Als u een vermist document terug vindt, dan moet u dit inleveren bij de gemeente.

Afspraak maken verloren of gestolen

Spoedafspraak

Bent u al uw identiteitspapieren kwijt? Bel dan telefoonnummer 14 030 tussen 9.00 en 13.00 uur voor het maken van een afspraak.

Online melden bij de RDW

Ook via de RDW kunt u, 24 uur per dag, een verlies of diefstal van een Nederlands rijbewijs melden. Nadat uw melding is geregistreerd, ontvangt u hiervan een schriftelijke bevestiging. Voor het online melden van verlies, diefstal of misbruik van uw rijbewijs heeft u uw DigiD nodig. 

Als u slaagt voor een rijexamen van een andere categorie, dan vernieuwt u uw bestaande rijbewijs.

Vanaf 16 jaar mag u op een bromfiets rijden. Een bromfietsrijbewijs (AM) is dan verplicht. Als u al een autorijbewijs (B) of motorrijbewijs (A) heeft, is een bromfietsrijbewijs niet nodig.

Voor het aanvragen van een rijbewijs moet u:

 • de Nederlandse nationaliteit hebben of
 • een EU-nationaliteit hebben of
 • in het bezit zijn van één van de volgende verblijfsvergunningen:
  • Type I: regulier bepaalde tijd
  • Type II: regulier onbepaalde tijd
  • Type III: asiel bepaalde tijd
  • Type IV: asiel onbepaalde tijd type EU/EER, gemeenschapsonderdaan

Buitenlands rijbewijs omwisselen / Exchanging a foreign driving licence

Een geldig buitenlands rijbewijs kunt u onder bepaalde voorwaarden omwisselen als u in Nederland woont. Het kan zijn dat u een verklaring van rijgeschiktheid nodig heeft.

Afspraak maken rijbewijs omwisselen

Let op: Het originele buitenlandse rijbewijs wordt ingenomen. U krijgt een kopie van het ingeleverde rijbewijs mee. Het is niet toegestaan om met een kopie van het rijbewijs te rijden. U rijdt dan zonder geldig rijbewijs.

Militair rijbewijs omwisselen

Een Nederlands militair rijbewijs is buiten het leger niet geldig. Het is daarom noodzakelijk een militair rijbewijs om te wisselen voor een Nederlands burgerrijbewijs.

 • Heeft u al een burgerrijbewijs? Dan kunt u de categorieën van uw militair rijbewijs over laten zetten op uw burgerrijbewijs.
 • Heeft u een militair rijbewijs? Dan heeft u tot 3 jaar na uw rijexamen de tijd om hem om te wisselen.

Staan de categorieën C, CE, D of DE op uw militair rijbewijs? Dan moet u eerst een Gezondheidsverklaring bij het Centraal Bureau Rijbewijzen (CBR) indienen. Bij deze Gezondheidsverklaring wordt een gedeelte ingevuld door een arbo-arts (het medisch verslag). U krijgt daarna een Verklaring van Geschiktheid van het CBR. Ná het verkrijgen van deze verklaring kunt u uw rijbewijs omwisselen.

Bij uw aanvraag voor omwisseling van uw militair rijbewijs neemt u mee:

 • een geldig identiteitsbewijs
 • 1 recente pasfoto in kleur die voldoet aan de pasfoto-eisen. Wij adviseren u om uw pasfoto's door een vakfotograaf te laten maken. In het gemeentehuis staat geen pasfotocabine.
 • bij rijbewijs categorie C, CE, D of DE: een Verklaring van Geschiktheid van het CBR
 • bij het overzetten van categorieën van uw militaire naar uw burgerrijbewijs neemt u ook dit burgerrijbewijs mee