Gebiedsvisie Dijnselburg
Tussen de Panweg, Amersfoortseweg, Huis ter Heide en de A28 ligt het gebied Dijnselburg. We willen de kwaliteit van van dit gebied verbeteren voor zowel wonen als recreatie. Hiervoor maken we een gebiedsvisie. Dit doen we samen met de omwonenden en andere belanghebbenden. In 2018 werd de Kadernotitie (pdf, 7,77 MB) voor dit gebied vastgesteld; daarin staat waaraan de gebiedsvisie moet voldoen.
De gebiedsvisie Dijnselburg wordt in 2021 vastgesteld.
Participatieproces
Voor het participatieproces hebben wij spelregels opgesteld.
lees de spelregels (pdf, 87 KB)
Terugblik op 2019 en 2020
Begin 2019 is het proces gestart. Toen konden belangstellenden zich aanmelden voor een participatiegroep. In april 2019 is de participatiegroep samengesteld en gestart.
Samen met de participatiegroep en stedenbouwkundig bureau BRO hebben we een toekomstbeeld voor het gebied Dijnselburg gemaakt. Na de tweede werksessie van de participatiegroep werd duidelijk dat er meer tijd nodig is. Om samen met de participatiegroep een zorgvuldig proces te doorlopen waren er meer bijeenkomsten met de participatiegroep nodig. Vanwege de coronacrisis zijn de geplande bijeenkomsten van de participatiegroep in het voorjaar van 2020 komen te vervallen. In de zomer van 2020 hebben 3 digitale sessies plaatsgevonden en een fysieke bijeenkomst.
Tijdens de fysieke bijeenkomst bleek dat verschillen in inzicht en wensen niet overbrugd konden worden. Het huidige participatieproces met de participatiegroep, kerngroep en eigenarengroep is daarom gestopt.
Tijdens het participatieproces in 2019 en 2020 is veel inhoud en standpunten gedeeld. Daarmee is een goed beeld ontstaan van alle belangen. De opbrengsten uit het proces betrekken wij bij het vervolg.
Nieuw proces in 2021
In 2021 starten we met een volgende fase. Daarin werken we toe naar een concept gebiedsvisie die voldoet aan beleid en regelgeving en die zo goed mogelijk aansluit op de eerdere resultaten van het participatieproces. In deze nieuwe fase nemen wij de regierol.
Na de kennismaking van de nieuwe procesmanager met de leden van de participatiegroep, doen we een voorstel voor het nieuwe proces. Daarna gaan we inhoudelijk verder met de gebiedsvisie en het bepalen van de bandbreedte voor woningbouw.
Het college van burgemeester en wethouders zal een besluit nemen over de aanpak van het vervolgproces. De uitkomsten van de kennismakingsgesprekken spelen daarbij een rol. Waarschijnlijk is in het 2e kwartaal meer bekend over het vervolgproces.
Doel van de gebiedsvisie voor het gebied Dijnselburg is het verbeteren van de kwaliteit van het gebied voor zowel wonen als recreëren. Dit willen we doen door:
- versnippering tegengaan;
- meer eenheid maken tussen groen en bebouwing;
- gebied toegankelijker maken;
- uitstraling verbeteren.
Wat is een gebiedsvisie?
Een gebiedsvisie beschrijft het toekomstbeeld van een gebied op hoofdlijnen:
- Hoe zouden we dat willen gebruiken en inrichten?
- Welke activiteiten zouden er wel of niet plaats kunnen vinden?
- Wat zijn kwaliteiten van het gebied en hoe kunnen we die versterken?
- Aan welke functies hebben we behoefte en hoe past dat eventueel in dit gebied? Voorbeeldfuncties: wonen, werken, recreëren.
Verdere invulling gebeurt door het vaststellen van een bestemmingsplan voor (een deel) van het gebied.

1. Woonhuis 2. Benzinepomp 3. Chinees Indisch Restaurant Tong AH 4. Bos/park 5. Landgoed Dijnselburg 6. Camping Dijnselburg 7. Sport
We willen de kwaliteit van het gebied tussen de Panweg, Amersfoortseweg, Huis ter Heide en de A28 verbeteren. Dit doen we door:
- meer eenheid te creëren tussen groen en bebouwing,
- het gebied beter toegankelijk te maken,
- door het geheel een mooiere, aantrekkelijkere uitstraling te geven.
Met in elk geval ruimte voor wonen en recreatie en met ruime aandacht voor groen en de cultuurhistorische waarde van het gebied. Samen met u willen we onderzoeken wat de gewenste invulling van het gebied is, met als resultaat: een gebiedsvisie voor het gebied Dijnselburg. Op de kaart van het plangebied is weergegeven om welk gebied het precies gaat.
De gemeenteraad heeft op 13 november 2018 de Kadernotitie Dijnselburg vastgesteld. Daarbij heeft de gemeenteraad aangegeven dat de gebiedsvisie op een interactieve wijze met de samenleving wordt opgesteld.
Meer informatie
Heeft u vragen over de Kadernotitie Dijnselburg of over de gebiedsvisie? Neemt u dan contact met ons op. Dan kan per e-mail via zeist@zeist.nl of telefonisch via 14 030.