Gebiedsvisie Dijnselburg
Categorieën
Tussen de Panweg, Amersfoortseweg, A28, Albert Plesmanring en het Kerkepad ligt het gebied Dijnselburg. Binnen de grenzen van het gebied liggen onder andere het landgoed Dijnselburg, recreatiepark Dijnselbug, zwembad, sporthal, atletiekbaan en een restaurant.
Voor dit gebied hebben we samen met eigenaren, omwonenden en andere belanghebbenden een gebiedsvisie gemaakt. Het gebied Dijnselburg is een plek die we ook bekijken voor de 'Versnellingsopgave'. De versnellingsopgave is bedoeld om sneller meer betaalbare woningen te creëren in onze gemeente. Omdat het deel waar woningen kunnen komen in het buitengebied ligt, hebben we ook de provincie betrokken bij de besluitvorming.
Inbreng omgeving
De gebiedsvisie Dijnselburg is de afgelopen jaren opgesteld met inbreng van de omgeving.
Kernwaarden
De kernwaarden van de gebiedsvisie Dijnselburg zijn: cultuurhistorie, landschap en ecologie.
Natuurinclusieve woonbuurt
In de gebiedsvisie staat dat er op het recreatiepark Dijnselburg en/of in het sportgebied maximaal 200 woningen gebouwd kunnen worden. Het plan is om het recreatiepark mogelijk te herontwikkelen tot een groene, natuurinclusieve woonwijk. De gemeente en mede-eigenaar BPD onderzoeken de opties binnen de richtlijnen van de gebiedsvisie. Naar verwachting wordt de omgeving in 2025 betrokken bij het maken van deze plannen.
Recreatiepark Dijnselburg
Recreatiepark Dijnselburg is tot 2027 een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Zo bieden we hen de komende jaren een veilige woonplek, rust en perspectief.
Er zijn 2 belangrijke redenen waarom we een visie voor het gebied Dijnselburg hebben gemaakt.
- beoordelen plannen in samenhang
- integrale visie
1. Beoordelen plannen in samenhang
Het is belangrijk om (bouw)plannen in samenhang te bekijken. Als eigenaren in het gebied plannen hebben die niet binnen het huidige bestemmingsplan passen, wordt getoetst of deze plannen wel aan de gebiedsvisie voldoen.
2. Integrale visie
De provincie Utrecht vraagt ons om een integrale visie te maken, zoals verplicht in de Omgevingsverordening. Dit komt doordat het gebied buiten de stad ligt, in de zogenaamde kernrandzone, voorheen de 'rode contour' genoemd. In deze zone zijn bouwprojecten beperkt toegestaan, maar alleen als ze bijdragen aan de verbetering van de totale kwaliteit van het gebied. Deze verbetering is aangetoond in de gebiedsvisie.
Plan voor de toekomst
Een gebiedsvisie zorgt voor een toekomstplan. Dit plan geeft in grote lijnen aan hoe we:
- de kwaliteiten van het gebied kunnen verbeteren
- ontwikkelingen mogelijk maken, zoals woningbouw, sport, natuur, recreatie en andere maatschappelijke functies
De gemeenteraad heeft na een uitgebreid participatieproces op 14 november 2024 de gebiedsvisie Dijnselburg unaniem vastgesteld. Ook heeft de raad ingestemd met de nota van beantwoording(Verwijst naar een externe website).
In de gebiedsvisie Dijnselburg staat beschreven wat we met dit gebied voor ogen hebben. Dit gebeurt aan de hand van thema's zoals wonen en werken, natuur en ecologie, landschap en cultuurhistorie, recreëren en mobiliteit. De gebiedsvisie dient als basis voor de verdere ruimtelijke ontwikkeling in het gebied, waaronder de woningbouw. De gemeente voert hierin de regie. Ook is de gebiedsvisie een leidraad, die wij en de provincie gebruiken om toekomstige plannen aan te toetsen.
In de nota van beantwoording is de beantwoording van de gemeente op de ingediende zienswijzen over de ontwerpversie van de gebiedsvisie opgenomen. Verder bevat de nota een overzicht met de wijzigingen die naar aanleiding van de zienswijzen in de gebiedsvisie zijn doorgevoerd.
Nieuwsbrief
Via de nieuwsbrief 'Ontwikkelingen Dijnselburg' blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. U ontvangt de nieuwsbrief per e-mail.
Natuurlijk gaan we zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.