Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Categorieën

  • Overig

Verhalen delen en stilstaan bij onze gezamenlijke geschiedenis van het slavernijverleden.

Famia bin reflektá kompartí.

Kondreman, dis' na wang spesrtutu kari, fu memre 150 jari keti koti. Un kong prisiri nanga wi.

Activiteiten

Samen met Cultuur Zeist en vrijwilligers is het initiatief genomen voor het organiseren van bijeenkomsten in de gemeente Zeist in het kader van het herdenkingsjaar Slavernijverleden.

Expositie 'Ik zeg toch sorry'

Vanaf woensdagavond 24 april is er in de bibliotheek in Zeist een ruimte gecreëerd voor de expositie ‘Ik zeg toch sorry’ met een leestafel en uitgebreide boekenlijst. Dit met als doel om stil te staan bij ons gedeelde verleden. De expositie sluit aan op de toneelvoorstelling ‘Ik zeg toch sorry’, een theaterproductie van Raymi Sambo en theatergroep Aluin.

Opening expositie 24 april

Op woensdagavond 24 april wordt de expositie geopend door burgemeester Langenacker. Ook wethouder Hoogstraten is deze avond aanwezig.

Ik zeg toch sorry

Raymi Sambo vertelt meer over de theatervoorstelling. Actrice Urmie Plein spreekt een monoloog uit van de toneelvoorstelling ‘Ik zeg toch sorry’. Eerder ontving ze hiervoor de Colombina prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol.

Gesprekstafels

Na afloop kunt u in diverse tafelgesprekken in gesprek over verschillende onderwerpen die een link hebben met onze geschiedenis over het slavernijverleden.

Aansluitend kunt u onder het genot van een drankje en hapje het cultuurcafé bezoeken.

Praktische informatie

  • Datum: woensdag 24 april
  • Locatie: Bibliotheek KunstenHuis Idea Zeist
  • Adres: Markt 1 - Zeist
  • Tijd: Inloop 19.00 uur. Aanvang programma 19.30 uur. Einde 22.00 uur.
  • De toegang is gratis.

Wilt u hierbij zijn? Meld u dan aan via info@cultuurzeist.nl.

25 november - Film over sporen slavernijverleden in Zeist

Zaterdag 25 november is de film ‘Sporen van het Nederlands slavernijverleden in Zeist’ vertoond in de Kleine Kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente. Historicus Willem de Bruin gaf een korte toelichting over de film, die speciaal is gemaakt voor de inwoners van Zeist door Willem de Bruin en Jan Smulders van Delta Film. Na de film is er met elkaar gesproken over de film en het belang van het onderwerp Slavernijverleden.

Onderzoek sporen slavernijverleden

Op 7 november 2023 heeft de gemeenteraad ingestemd met het starten van onderzoek naar sporen van het slavernijverleden in de gemeente Zeist over de periode van de 17e tot het begin van de 20e eeuw. De geschiedenis van kolonialisme en slavernij staat de laatste jaren veel in de aandacht. Over het slavernijverleden van Zeist is nog onvoldoende bekend. Door de start van het onderzoek kunnen we de dialoog voeren naar de doorwerking in het heden, over onze gezamenlijke geschiedenis. Het onderzoek wordt uitgevoerd door meerdere onderzoekers onder aanvoering van een medewerker binnen de gemeente Zeist die ervaring heeft met soortgelijk onderzoek voor de provincie Overijssel en de stad Deventer. Onderdeel van het onderzoek zijn interviews en literatuur en archiefonderzoek.

De vereiste specifieke kennis over het onderwerp en het houden van gerichte interviews maakt dat er is gekozen voor deze aanpak. Door het werken met een begeleidingscommissie bevorderen we objectiviteit en diepgang van het onderzoek.

30 juni - Bijeenkomst slavernijverleden belangrijke stap in bewustwording en dialoog

Om het slavernijverleden te herdenken was er op 30 juni een bijeenkomst in het gemeentehuis. Samen met onze inwoners stonden we stil bij de impact van het verleden en deelden we persoonlijke verhalen.

Brenda Emmen-Hassell van MeanderOmnium heette vanuit de initiatiefgroep iedereen welkom. Dr. Jurenne Hooi vertelde haar persoonlijke verhaal waarin ze benadrukte hoe het verleden van invloed is op de toekomst. Ook waren er spoken word-voordrachten van Rienaysa Lamp-Antonia. De avond werd afgesloten met een open dialoog tussen alle aanwezigen.

Burgemeester Koos Janssen onderstreepte het belang van de bijeenkomst: “Het was een avond waarin we ons hart hebben laten spreken. Van vinden naar voelen. Laten we luisteren want daar begint ons gesprek en onze gezamenlijke geschiedenis.”

Het gesprek tussen de aanwezigen was open en respectvol. Er was ruimte om denkbeelden en perspectieven naar voren te brengen en naar elkaars verhalen te luisteren. Het is een belangrijke stap in de bewustwording en het verbinden van het verleden met het heden. Zo kunnen we bouwen aan een toekomst van gelijkwaardigheid en inclusie.

Welkom door burgemeester Koos Janssen

Bijeenkomst slavernijverleden

vrijdag 30 juni 2023, gemeentehuis Zeist, 19.40 uur

"Lieve mensen,

Hier op mijn jasje, ziet u de Kabra-herdenkingsspeld. Gemaakt door kunstenaar Boris van Berkum. De speld is geïnspireerd op het Kabra-vooroudermasker. Ik kende het niet en heb geleerd dat dit masker een belangrijke betekenis heeft bij het herdenken en eren van voorouders.

Door deze speld te dragen, wil ik zeggen: ik luister naar je. Zeg het maar. En beste mensen, dat is precies waar onze ontmoeting vanavond over gaat. Dit samenzijn is een uitnodiging om te luisteren. Een uitnodiging om je hart te laten spreken. Een uitnodiging om elkaar te ontmoeten. In openheid, met respect en vanuit liefde.

We beginnen vanavond met een gesprek over het slavernijverleden in Zeist. Een gesprek waarin álle verhalen welkom zijn. Een gesprek waarin het er niet om gaat wat je van iets víndt, maar wat je daarbij voelt. Van vinden naar voelen, dat is de uitnodiging.

En dat is heel erg nodig want er zitten gaten in ons collectieve geheugen. En die gaten zijn gevuld met emoties. Van verdriet en angst. Van onzekerheid en ongeloof. De pijn is onvoldoende gehoord, terwijl het soms van de daken is geschreeuwd. Het raakt mij persoonlijk ontzettend dat de één lijdt onder een geschiedenis, waar de ander niets of onvoldoende van weet.

Het is de hoogste tijd om op zoek te gaan naar ons gezamenlijke verhaal. Voorbij het wij of zij, naar het ik en jij. Als we samen stil staan bij het verleden, kunnen we meer voor elkaar betekenen. Omdat we van dat pijnlijke verhaal over het slavernijverleden, een gezamenlijke geschiedenis maken. Zodat we kunnen ontdekken wat nú nodig is. Wat we vandaag voor elkaar kunnen betekenen. Ik denk echt dat het de enige route is om samen, als samenleving, te groeien.

Het ontroert me dat we hier vanavond samen zijn. Dat u hier bent. Het zegt me dat u zich verbonden voelt met elkaar. Dat u zich wilt laten raken. Door dat wat achter ons ligt. Door het verdriet. Door de ander. Daarin schuilt ontzettend veel hoop.

Ik nodig u uit om uw hart te openen. Uw hart te laten spreken en vanuit het hart te luisteren. Zodat we onze geschiedenis samen kunnen dragen. Dat is de weg die we vanavond samen inslaan.

Ik ben zó blij dat u hier bent. U bent welkom met alles wat gehoord wil worden.

Laten we luisteren. Daar begint ons gesprek."

Meedenken of meehelpen?

Belangstellenden die willen meedenken of meehelpen met het organiseren kunnen zich melden via info@cultuurzeist.nl.