speeltuin Van der Heijdenlaan

Speeltuin Van der Heijdenlaan

Categorieën

 • Zeist
 • Leefomgeving

Aan de Van der Heijdenlaan ligt een speeltuintje met een voetbalkooi. We gaan deze plek opnieuw inrichten. Er zijn 3 ontwerpen gemaakt voor de nieuwe inrichting. Voorjaar 2023 willen we de werkzaamheden uitvoeren.

Proces en planning

Planning

 • 9 juni: informatiebijeenkomst ontwerpen
 • Tot en met 8 juli: stemmen op ontwerpen
 • Eind 2022: definief ontwerp
 • Voorjaar 2023: vergunningsaanvraag nieuwe voetbalkooi
 • Medio juni 2023: start aanleg speeltuin

Terugblik

In september 2021 hebben wij via een enquête gevraagd wat buurtbewoners vonden van de speelplaats. Met die informatie hebben we een voorlopig ontwerp gemaakt voor een aangepaste speelplek.

Dit voorlopige ontwerp hebben we eerst besproken met de klankbordgroep. Hierin zaten enkele direct omwonenden van de speelplaats. In februari 2022 konden alle buurtbewoners via een enquête hun mening geven over het aangepaste voorlopig ontwerp.

Tijdens de inloopmiddag op 9 juni 2022 zijn er 3 mogelijkheden gepresenteerd:

1. Geluidsarme voetbalkooi

De voetbalkooi wordt vervangen door een geluidsarme voetbalkooi van 6 bij 10 meter. Op het middenterrein wordt het speelschip vervangen door een uitdagend klim- en glijtoestel. De schommel wordt verplaatst en er komt een draaitoestel. Het grasveldje krijgt een speeltoestel voor de allerkleinsten. Het duikelrek wordt hier naartoe verplaatst.

Bekijk hoe de speeltuin eruit komt te zien met een geluidsarme voetbalkooi (pdf, 5 MB) .

2. Bestaande voetbalkooi met geluidsschermen

De bestaande voetbalkooi blijft. Om de geluidsoverlast te beperken, komen er geluidsschermen aan de kopse kanten van de kooi. Op het middenterrein wordt het speelschip vervangen door een uitdagend klim- en glijtoestel. De schommel wordt verplaatst en er komt een draaitoestel. Het grasveldje krijgt een speeltoestel voor de allerkleinsten. Het duikelrek wordt hier naartoe verplaatst.

Bekijk hoe de speeltuin eruit komt te zien met geluidsschermen rond de bestaande voetbalkooi (pdf, 7 MB) .

3. Geen voetbalkooi

De voetbalkooi verdwijnt en de speeltuin wordt groter. Op het middenterrein wordt het speelschip vervangen door een uitdagend klim- en glijtoestel. De schommel wordt verplaatst en er komt een draaitoestel. Het grasveldje krijgt een speeltoestel voor de allerkleinsten. Het duikelrek wordt hier naartoe verplaatst.

Op de plek van de voetbalkooi komen 3 nieuwe toestellen:

 1. een touwenbrug
 2. een buitentrampoline
 3. een uitdagend klimtoestel

Bekijk hoe de speeltuin eruit komt te zien zonder voetbalkooi (pdf, 8 MB) .

Wijzigingen ontwerp naar aanleiding van inloopmiddag 9 juni

 • De langsparkeervakken worden omgezet naar haaks parkeren, zodat er een extra laadpaal kan komen.
 • Het grasveld wordt ingericht voor de kleine kinderen, met genoeg ruimte om te spelen.
 • Er komt ruimte om fietsen te stallen.

Resultaat extra onderzoek geluidsoverlast

In oktober 2022 is er extra onderzoek gedaan naar de geluidsoverlast. De huidige voetbalkooi zorgt overdag en ‘s avonds voor te veel decibels. Het plaatsen van geluidsschermen rondom de kooi gaat niet het resultaat opleveren waar we op hadden gehoopt. De overlast wordt hiermee niet verholpen. Daarnaast zien we ook dat de huidige voetbalkooi aan het einde van zijn levensduur is en deze binnen een aantal jaar vervangen moet worden. De resultaten van het onderzoek zijn op te vragen.

Uitkomst enquête

Uit de enquête van februari 2022 blijkt dat de meerderheidvan de omwonenden graag een voetbalkooi wil op deze locatie. Opgeteld hebben de ontwerpen 'de geluidsarme voetbalkooi’ en ‘bestaande voetbalkooi met schermen’ 23 stemmen gekregen van omwonenden. 17 omwonenden hebben gestemd op het ontwerp ‘geen voetbalkooi’.

Keuze ontwerp: geluidsarme voetbalkooi

Op basis van de uitkomsten uit het onderzoek en de enquête, heeft de gemeente gekozen voor het ontwerp ‘geluidsarme voetbalkooi’. Om de geluidsoverlast verder te beperken, vervroegen we de eindtijd van het spelen in de voetbalkooi van 20.00 uur naar 19.00 uur.

Meer informatie

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.