Trouwen in het buitenland

Wilt u in het buitenland trouwen? Dan kan er om een verklaring van huwelijksbevoegdheid of een ongehuwdverklaring worden gevraagd. De verklaring die u nodig heeft, verschilt per land. Vraag goed na bij de buitenlandse organisatie dat uw huwelijk sluit welke documenten u nodig heeft.

Op de website van de Rijksoverheid staat waar u aan moet denken als u in het buitenland gaat trouwen.

Getrouwd in het buitenland? Huwelijk registreren

Bent u getrouwd in het buitenland? Dan moet u het huwelijk registreren in de gemeente waar u woont in Nederland. Hier heeft u de originele buitenlandse akte voor nodig. Deze akte moet soms gelegaliseerd worden of voorzien van een apostille (waarborgstempel).

Verklaring schijnhuwelijk

Heeft één van u of u beiden niet de nationaliteit van een EU-land én geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd? Dan moet u beiden verklaren dat het geen schijnhuwelijk is. U verklaart dat u niet alleen trouwt of een partnerschap aangaat om een verblijfsvergunning te krijgen. Vermoedt de ambtenaar dat het toch een schijnhuwelijk is? Dan stelt hij een onderzoek in. Is hij er dan van overtuigd dat het een schijnhuwelijk is? Dan moet hij weigeren om het huwelijk of geregistreerd partnerschap te registreren.

De eigen verklaring blijft bewaard voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Afspraak maken

In Zeist werken we op afspraak. U kunt een afspraak maken via het telefoonnummer 14 030.

U neemt mee:

Komt u niet samen naar de afspraak? Neem dan een ingevulde en ondertekende verklaring van geen schijnhuwelijk mee.