Uittreksel basisregistratie Personen

Een uittreksel Basisregistratie Personen (BRP) vraagt u aan bij de gemeente waar u woont. Hierop staan uw naam, geboortedatum, geboorteplaats en adres. Afhankelijk van het doel van de aanvraag staan er een aantal extra gegevens op. Vraag bij de instantie waarvoor u het uittreksel aanvraagt welke gegevens op het uittreksel moeten staan. Na betaling wordt het uittreksel binnen 5 werkdagen thuis gestuurd.

Inloggen met DigiD Uittreksel aanvragen

Meer informatie over DigiD.

DigiD moeilijk?

Vindt u DigiD ingewikkeld? Bekijk dan deze uitleg over DigiD.

Via de post aanvragen

Heeft u geen DigiD? Vraag het uittreksel dan per post aan.

Stuur het aanvraagformulier uittreksel BRP (pdf, 61 KB) en een kopie identiteitsbewijs op naar: Gemeente Zeist, aan burgerzaken, Postbus 513, 3700 AM  Zeist.

Kosten

Omschrijving Kosten 2024
Uittreksel basisregistratie personen € 17,75
Bewijs van in leven zijn € 17,75
Bewijs van Nederlanderschap € 17,75

Bewijs van in leven zijn

Een bewijs van in leven zijn is een uittreksel uit de BRP.  Met een bewijs van in leven zijn kunt u schriftelijk bewijzen dat u op het moment van afgifte in leven bent. U kunt het bewijs nodig hebben voor pensioen of levensverzekering. Is het uittreksel nodig voor een pensioenfonds? En kunt u dit bewijzen door middel van een recente brief van het pensioenfonds? Dan is het gratis.

Een bewijs van in leven zijn is voor gebruik binnen Nederland. U kunt dit alleen aanvragen in de gemeente waar u woont. Heeft u een internationaal bewijs nodig? Kijk dan bij attestatie de vita.

Bewijs van Nederlanderschap

Een bewijs van Nederlanderschap is een verklaring van de gemeente dat u in het bezit bent van de Nederlandse nationaliteit. U kunt het bewijs nodig hebben voor sommige banen.

Vraagt u een uittreksel voor iemand anders aan? Dan neemt u mee:

Op het uittreksel uit de BRP staat sinds 1 februari 2015 altijd nog maar 1 nationaliteit. Het stoppen van registreren in de BRP betekent niet het verlies van een tweede nationaliteit. Die wordt namelijk bepaald door buitenlandse wetgeving.

Personen die verhuizen naar het buitenland worden onder de Wet BRP aangemerkt als niet-ingezetenen. De persoonslijst van zo’n persoon ‘verhuist’ dan naar het Register Niet-ingezetenen (RNI). Daarom kunnen deze personen geen uittreksel meer krijgen uit de BRP van hun laatste woongemeente. Neem hiervoor contact op met een RNI gemeente. De dichtstbijzijnde RNI-gemeente van Zeist is de gemeente Utrecht.

Een uittreksel is standaard in het Nederlands. Bij het aanvragen kunt u kiezen voor een uittreksel met meer talen. Het uittreksel heeft dan de volgende talen:

  • Nederlands, Frans, Duits en Engels OF
  • Nederlands, Turks, Spaans en Italiaans.