Verloren en gevonden voorwerpen

Het is altijd vervelend als iemand een portemonnee, sleutels, telefoon, rijbewijs of iets anders waardevols kwijtraakt. Wij proberen te helpen door gevonden voorwerpen te registreren en te bewaren. U kunt helpen door gevonden voorwerpen bij ons af te geven.

Meld een verloren voorwerp Meld een gevonden voorwerp

U bent iets verloren

Via de website verlorenofgevonden.nl kunt u zoeken in (bijna) heel Nederland of uw voorwerp gevonden is.

Via het formulier 'Verloren voorwerp' kunt u ons laten weten dat u iets (waardevols) bent verloren in onze gemeente.

Is er iets gevonden dat lijkt op uw verloren voorwerp? Dan kunt u dat komen bekijken; neem een geldig identiteitsbewijs mee. Als u kunt bewijzen dat het gevonden voorwerp uw eigendom is, dan mag u het meenemen.

Fiets gestolen

Is uw fiets gestolen? Doe dan aangifte bij de politie. U kunt het verlies van uw fiets ook doorgeven op verlorenofgevonden.nl.

Fiets met waarschuwingslabel weggehaald

In onze gemeente willen we geen weesfietsen en fietswrakken. Weesfietsen en fietswrakken houden onnodig stallingsruimte bezet. Een weesfiets die blijft staan, wordt later vaak een fietswrak. En fietswrakken maken de omgeving rommelig. In onze gemeente mogen fietsen maximaal 28 dagen op één plek blijven staan.

Zien onze medewerkers tijdens de controle een weesfiets of fietswrak, dan markeren ze die met een waarschuwend label. Heeft uw (brom)fiets zo'n label, maar gebruikt u hem nog gewoon? Haal dan het label er vanaf. Wij halen uw rijwiel dan niet weg.

Na 28 dagen verwijderen we alle rijwielen waar nog een label aan hangt. Ook fietswrakken zonder een label halen we weg. Bovendien verwijderen we fietssloten, die zonder fiets vastgemaakt zijn aan fietsrekken, lantaarnpalen, bruggen of hekjes.

De verwijderde (brom)fietsen gaan naar het gemeentelijke fietsendepot. Daar bewaren we ze nog 13 weken. 

Verwijderde (brom)fiets weer terugkrijgen

Bent u uw rijwiel kwijt? En denkt u dat wij hem hebben verwijderd? Dit kunt u op de volgende manier zelf uitzoeken: ga naar verlorenofgevonden.nl en zoek daar uw (brom)fiets.    

Heeft u hem niet gevonden op de website verlorenofgevonden.nl? Dan is uw rijwiel waarschijnlijk gestolen. Doe dan aangifte bij de politie.

Heeft u uw (brom)fiets gevonden op de website verlorenofgevonden.nl? En u wilt hem weer terug?

  1. Ga dan naar de centrale balie in het gemeentehuis (Het Rond 1 in Zeist). U betaalt daar € 15,-; dit zijn de kosten voor het meenemen en bewaren.
  2. Bij uw bezoek aan de centrale bale maakt u meteen een afspraak om uw (brom)fiets op te halen bij het fietsdepot. Het adres van het fietsdepot is Weeshuislaan 141 in Zeist. Neem uw betaalbewijs en identiteitsbewijs mee bij het ophalen.

Bewaar maken tegen verwijdering

Bent u het niet eens met de verwijdering van uw rijwiel door ons? U kunt dan bezwaar maken.

U heeft iets gevonden

Als u iets (waardevols) heeft gevonden in onze gemeente, dan kunt dat ons laten weten:

U kunt het voorwerp bij ons afgeven. Een gevonden paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument moet u altijd bij ons afgeven. Een bankpas, creditcard of OV-kaart kunt u het beste opsturen naar de bank of het vervoersbedrijf. Een ander voorwerp kunt u zelf bewaren, maar dan moet u zich aan een paar regels houden.

Afgeven voorwerp

U kunt het gevonden voorwerp bij ons inleveren in de publiekshal van het gemeentehuis.

Bewaartermijn

  • Voorwerpen met een dagwaarde tot € 450,- bewaren wij 3 maanden.
  • Voorwerpen met een dagwaarde van meer dan € 450,- hebben een bewaartermijn van 1 jaar.

Eigendom gevonden voorwerp

Meldt de eigenaar zich niet tijdens de bewaartermijn? Dan worden wij na afloop van de bewaartermijn de nieuwe eigenaar van het voorwerp.

Zelf bewaren

Gaat u het voorwerp zelf bewaren? Zorg er dan wel voor dat het voorwerp in dezelfde staat blijft, als waarin u het was toen u het vond.

Let op: sommige voorwerpen mag u niet zelf bewaren. Bijvoorbeeld: paspoort, identiteitskaart, rijbewijs en verblijfsdocument.

Bewaartermijn

U moet het voorwerp 1 jaar bewaren.

Eigendom gevonden voorwerp

Meldt de eigenaar zich niet binnen 1 jaar? Dan wordt u na afloop van de bewaartermijn de nieuwe eigenaar van het voorwerp.