Paspoort

Een paspoort vraagt u persoonlijk en op afspraak aan. Bij een paspoort voor een kind moet het kind ook aanwezig zijn (bij aanvragen en bij ophalen). Het paspoort ligt na 6 werkdagen voor u klaar. Het nieuwe paspoort haalt u zelf op.

Succesvol:

Paspoortpiek - vraag op tijd aan

Verloopt uw paspoort binnenkort? Maak dan op tijd een afspraak om een nieuw paspoort aan te vragen. Door de paspoortpiek duurt het langer voordat u terecht kunt voor een afspraak. Verloopt uw document over 2 maanden? Maak dan 2 weken voor die datum een afspraak. Die afspraak kunt u nu al maken.

Voorwaarden

De aanvrager:

 • heeft de Nederlandse nationaliteit
 • staat ingeschreven in de gemeente Zeist
 • is bij de aanvraag en het ophalen van het document aanwezig

Meenemen voor alle aanvragen

 • alle huidige en verlopen paspoorten en identiteitskaarten die u nu heeft
 • 1 pasfoto in kleur die voldoet aan de pasfoto-eisen (de pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn). Wij adviseren u om uw pasfoto's door een vakfotograaf te laten maken. In het gemeentehuis staat geen pasfotocabine.
 • alle buitenlandse reisdocumenten, als u naast de Nederlandse nationaliteit nog een andere nationaliteit heeft
 • bankpas of contant geld

Aanvraag voor een kind

Kinderen (ook een baby) moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag en het ophalen van hun paspoort. Voor een paspoort is er toestemming nodig van beide ouders of gezaghouders van kinderen tot 18 jaar. U kunt dit online doen. Dan hoeft u aan de balie geen toestemmingsformulier en geldig identiteitsbewijs te laten zien.

Inloggen met DigiD Online toestemming geven

Heeft u geen DigiD? Of geeft u liever schriftelijk toestemming? Dat kan ook. Neem dan de volgende documenten mee naar de afspraak:

 • geldig rijbewijs, identiteitskaart of paspoort van de gezaghouder(s) of kopie met de handtekening en de datum vermeld
 • ingevulde en ondertekende toestemmingsverklaring (pdf, 151 KB)  van beide ouders voor elk kind (gebruik per kind een apart formulier en kruis slechts 1 document aan). De toestemmingsverklaring en het kopie identiteitsbewijs moeten zijn voorzien van een originele, met pen gezette handtekening.

Persoonlijk aanvragen

Maak hier uw afspraak:

Afspraak maken 12 jaar en ouder Afspraak maken tot 12 jaar

Lees de informatie hieronder en maak daar uw afspraak voor:

 • een gestolen of verloren paspoort
 • een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort

Afhalen

U kunt uw nieuwe paspoort na 6 werkdagen ophalen bij de afhaalbalie. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. Bij een paspoort voor een kind moet hij of zij ook bij het afhalen aanwezig zijn. U kunt het paspoort tot 3 maanden na aanvraag afhalen.

Openingstijden voor afhalen

 • maandag, woensdag en donderdag van 8.30 tot 16.50 uur
 • dinsdag van 11.30 tot 19.50 uur
 • vrijdagochtend van 8.30 tot 12.30 uur

Kosten en geldigheid

Type paspoort Kosten 2024 Geldigheid
Paspoort voor personen van 18 jaar en ouder € 83,85 10 jaar
Paspoort voor personen tot en met 17 jaar € 63,40 5 jaar
Extra administratiekosten spoedaanvraag € 57,05 -
Vreemdelingen- en vluchtelingenpaspoort € 63,40 maximaal 5 jaar
Tweede paspoort € 83,85 2 jaar
Zakenpaspoort € 83,85 10 jaar

U betaalt deze kosten bij de aanvraag, niet bij het afhalen. U kunt in de publiekshal (bij voorkeur) met pin of contant betalen.

Reizen met kinderen

Reist u alleen met uw kind onder de 18 jaar? Dan moet u kunnen bewijzen dat u toestemming heeft van de ouder met gezag. Reist u zonder deze toestemming? Dan kan dat worden opgemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering.

Gebruik het formulier reizen met minderjarige naar het buitenland.

Heeft u snel een reisdocument nodig? Dan kunt u dit met spoed aanvragen. U maakt eerst een afspraak. Tijdens deze afspraak geeft u aan dat het om een spoedaanvraag gaat. Is uw afspraak voor 13.30 uur, dan kunt u het reisdocument uiterlijk na 2 werkdagen ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra kosten. Heeft u uw oude reisdocument niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk.

Vertrekt u vandaag al? Ga dan naar de Marechaussee voor een noodpaspoort.

Reist u vaak naar het buitenland? U kunt een tweede paspoort aanvragen als u:

 • landen bezoekt die met elkaar in conflict zijn. De stempels in uw paspoort kunnen dan problemen geven bij toelating tot die landen.
 • vaak reist naar landen waar u een visum voor nodig heeft. Het kan dan voorkomen dat u door de visumaanvraag niet op tijd uw paspoort terug heeft, omdat deze nog bij de ambassade ligt.

Voorwaarden tweede paspoort:

 • uw eerste paspoort is nog minimaal 6 maanden geldig
 • u moet de noodzaak van een tweede paspoort schriftelijk aantonen met reisbescheiden of ontvangstbewijzen van ambassades en eventueel een verklaring van uw werkgever
 • u vraagt een tweede paspoort niet aan voor een éénmalig bezoek

Als u vaak naar het buitenland reist, kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Dit paspoort heeft 66 pagina's in plaats van 34. U heeft dan meer ruimte voor visa en stempels. Op een zakenpaspoort reist u alleen om zakelijke of beroepsmatige redenen.

U meldt een gestolen of vermist reisdocument (online) bij de gemeente.

Uw vermiste reisdocument wordt de volgende werkdag ongeldig verklaard en internationaal als vermist/gestolen aangemeld. Ook wanneer u het terugvindt, is het reisdocument niet meer geldig. U moet het ongeldige reisdocument inleveren bij de gemeente.

Let op: Bent u al uw identiteitspapieren kwijt? Bel dan telefoonnummer 14 030 tussen 9.00 en 13.00 uur voor het maken van een afspraak.

Inloggen met DigiD Melding vermissing reisdocument

Geen DigiD?

Hebt u nog geen DigiD? Doe dan in het gemeentehuis melding van vermissing en vraag direct een nieuw reisdocument aan.

Afspraak maken na verlies/diefstal paspoort

Na uw melding kunt u (na vaststelling van uw identiteit) direct een nieuw document aanvragen. De normale levertijd van 5 werkdagen kan niet gegarandeerd worden.

Afspraak maken na vermissing

Verlies of diefstal in buitenland

Doe direct aangifte bij de politie ter plaatse en vraag om een bewijs daarvan. Vraag een nieuw of tijdelijk reisdocument aan bij een Nederlandse ambassade of consulaat.

Bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. 

Vreemdelingenpaspoort

U kunt in aanmerking komen voor een vreemdelingenpaspoort als u in Nederland woont, maar (nog) niet de Nederlandse nationaliteit heeft. Dit kan alleen als u kunt bewijzen dat u geen paspoort in uw eigen land kunt aanvragen. Het paspoort is niet geldig in het land waar u vandaan komt.

Afspraak maken vreemdelingenpaspoort

Wat neemt u extra mee:

 • uw geldige verblijfsvergunning

Vluchtelingenpaspoort

Een vluchtelingenpaspoort is een reisdocument voor inwoners van Nederland met een asielstatus. Het vluchtelingenpaspoort is minimaal 1 jaar en maximaal 5 jaar geldig. Het paspoort is niet geldig in het land waar u vandaan komt.

Afspraak maken vluchtelingenpaspoort

Wat neemt u extra mee:

 • uw geldige verblijfsvergunning