Paspoortpiek

De paspoortpiek is de periode waarin het aantal aanvragen voor nieuwe paspoorten of identiteitskaarten stijgt. De piek start in 2024 en duurt naar verwachting 5 jaar, dus tot en met 2028.

Stijging aantal aanvragen

Paspoorten en identiteitskaarten waren in 2014 voor het eerst 10 jaar geldig. Daarvoor was de geldigheidsduur van deze documenten 5 jaar. Tussen 2019 en 2024 waren er weinig aanvragen voor nieuwe documenten. Doordat de eerste paspoorten en identiteitskaarten met een nieuwe geldigheid verlopen in 2024, verwachten wij de komende jaren een stijging van het aantal aanvragen.

Drukte en wachttijden

Nog los van de paspoortpiek is het in het voorjaar altijd druk met aanvragen. Die extra drukte verwachten we ook tijdens de paspoortpiek.

U kunt te maken krijgen met langere wachttijden bij het aanvragen van een nieuw reisdocument. Het kan bijvoorbeeld langer duren voordat u een afspraak kunt maken om op het gemeentehuis een paspoort of identiteitskaart aan te vragen.

Maak op tijd een afspraak

Maak ruim op tijd een afspraak om een nieuw reisdocument aan te vragen. Hiermee kunt u de drukte voor zijn en bent u er zeker van dat u tijdig een nieuw identiteitsdocument heeft. Verloopt uw document over 2 maanden? Maak dan 2 weken voor die datum een afspraak. Die afspraak kunt u nu al maken.

Aanvragen in eigen gemeente

Inwoners van Nederland kunnen alleen bij de eigen gemeente een paspoort of identiteitskaart aanvragen. Voor Nederlanders die in het buitenland wonen gelden andere regels

Spoedaanvraag of noodpaspoort

U kunt een reisdocument met spoed aanvragen. Hiervoor gelden de reguliere voorwaarden. Voor een spoedaanvraag geldt een toeslag.

Noodpaspoort

Lange wachttijden voor aanvraag zijn geen reden om een noodpaspoort aan te vragen. Voor het aanvragen van een noodpaspoort gelden de reguliere voorwaarden.

Niet mogelijk om geldigheid huidig document te verlengen

Het is niet mogelijk om de geldigheid van een paspoort of identiteitskaart te verlengen. U vraagt een nieuw document aan, al wordt dat vaak verlengen genoemd.