Participatie

Alleen samen zorgen we voor een goed leven in de gemeente Zeist. Daarom werken wij op verschillende manieren samen met onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Geef uw mening en denk met ons mee!

OmZeist.nl is ons interactieve, online platform waar u kunt meedenken of meepraten met projecten of onderwerpen in onze gemeente. Ook u kunt uw mening geven.

Wij zijn initiatiefnemer van OmZeist en eigenaar van het platform. Op OmZeist staan naast gemeentelijke projecten ook nog interactieve initiatieven van andere deelnemers. Al deze deelnemers zetten zich in voor een goed leven in onze gemeente!

ga naar OmZeist

Het Handvat Participatie (pdf, 1 MB)  is een hulpmiddel dat voor iedereen duidelijker maakt hoe participatie werkt in onze gemeente. Het helpt ons bij het organiseren van participatieprocessen. Het geeft duidelijkheid en helderheid aan onze inwoners, de gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders en de ambtelijke organisatie, over hoe wij participatie organiseren.

Participatieprocessen duren vaak lang en elk proces is weer anders. Toch doorloopt elk proces dezelfde stappen. Zo zijn er altijd: voorbereiding, uitvoering en afronding. Het Handvat Participatie zet deze onderdelen op een rij, zodat voor iedereen duidelijker wordt hoe participatie werkt.

  • Wanneer maak je de keuze om het als gemeente niet te doen?
  • En waarom?
  • En welke ruimte is er voor inwoners om mee te doen?

Het handvat helpt bij de beantwoording van deze vragen. Ook helpt het bij het vinden van de juiste vorm en manier, want √°ltijd participatie organiseren is ook niet de bedoeling.

Daarnaast bevat het handvat participatie tips die iedereen kan gebruiken, die een participatieproces wil organiseren.